Monday, June 13, 2011

0 Tarbiyah dzatiyah




‎"The more accurately you try to determine how angry you feel, the less you experience the anger you are trying to observe." So instead, be forgiving :)

best kan quote ni, aq jumpe kat fb
so, kalau kite nk kurgkan mudah marah, kena lah sentiasa observe diri kita
a.k.a muhasabah diri
or tarbiyyah dzatiyyah
bila hati dalam keadaan sentiasa ditarbiyyah, mesti xde masalah dengan semua benda 2

tengok kn betapa pentingnya tarbiyyah
tarbiyyah dzatiyyah ni susah, especially bila xde bi'ah solehah 2
kdg2 ingt, kdg2 lupe..
2 lah manusia

tp kite kene ingat, x boleh plak sebab kita manusia yg mudah lupe, kite set limit awl2..
selalu bg alasan x dpt trbyh yg cukup di rumah sb manusia mudah lupa
sampai bile kite nk set limit mcm 2?
sampai bile kite nak bergerak slow je dlm dkwah disebabkan 1 alasan yg x kukuh?
sampai bila kn..
kene buang la limit 2
betul semua org ada limit msg2, tp jgn jdikan alasan limit kite utk x bergerak
insyaAllah, kite same2 usaha utk all out lh kn..

so, everything, turn back to HIM
kalau dalam keadaan kekeringan dgn tarbiyyah, mintak lah dekat Dia..

"Bilakah datangnya pertolongan Allah? Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat" [Al-Baqarah : 214] :)
 
Allah ada kat mane2 je
bukan kat Kolej je
kalau betul lah kita betul2 faham quote "Allah is everywhere" yg akak2 selalu sebut dlu, mesti xkan jadi iman lemah sb xde kwn2 dekat rumah
c, bila kita ckp lemah iman sebab xde kwn kt rumah, kite dh set limitation..

ingat x, mase sekolah dulu2, motivater selalu ckp, jgn letak mind set rendah
same la dgn benda ni..
jgn mind set limit kite kat situ je..
so, insyaAllah, the best thing is, try cari kekuatan kita, mintak kekuatan dgn Allah n jgn lupe utk sentiasa mencari..

we have been thru this tarbiyyah kan..
we learnt a lot, insyaAllah..
tentang Allah, tentang kitabNya, tentang rasulNya..
macam2 lagi kan..
rsenye untuk ap semua tu??
manual kita untuk dapat redha Allah?
untuk cari redha Allah.. 2 lah usaha kite
& juga untuk kita tke cre diri kita & also others..
kita memang kuat klau ramai2..
tapi xsemestinya kite kne lemah klau sorang2 kan..

sebab tu la ad kata2 sebut..
tegakkan islam dalam dirimu
nescaya ianya akan tertegak kat muka bumi ni.. (ishab)

we have been dreamt dat islam will be strong one day..
tapi kne ingat, kte macam mne kan.. :)
kalau kite tak bergerak,lambat la dream tu become reality
but if we choose not to be one of the penggerak,ramai je lagi yang nak buat kan
islam xkan terkubur macam tu je klau xde kite..

sbb tu each time nak tido ke ap.. (every second in our life klau boleh..)..
kne buat muhasabah diri..
tanya diri..
kat mana kita..
ke mana kita nak pergi..
ap nak buat..
kenapa kne buat..
supaya kte lebih jelas & nampak ap kite buat..
insyaAllah, xde la nanti kite rse ap kite buat tu sia2..

mcm betulkan niat setiap lgkah etc..
kate manusia mdh lupe, dh tahu mdh lupe selalau ingatkan diri supaya x lupe lah..


Alhamdulillah Dia masih memberi setiap molekul oksigen untuk diffuse dalam haemoglobin kita.. tanpa kuasaNya, masakan kita masih bernafas di muka bumi ini.. muka bumi yang indah ini juga milikNya.. kita milikNya.. setiap zarah milikNya.. semua benda milikNya.. jika ada benda yang kalian fikir bukan milikNya, PM saya... pastinya tiada yang bukan milikNya kerana Dia Pencipta Yang Maha Agung.. Dia berkuasa menjadikan segala sesuatu.. Dia juga mampu hapuskan setiap sesuatu termasuk molekul-molekul udara yang dihirup dan dihembus saban hari.. tapi, kenapa masih kita bergantung kepada udara-udara itu untuk hidup? Kenapa kita masih bergantung pada harta kekayaan untuk bahagia? Bukankah Dia pemilik semua benda? Bagaimana mungkin cendekiawan era globalisasi bergantung kepada sesuatu yang sementara sedangkan Pemiliknya itu pasti lebih indah untuk dicintai? Tidak perlu bercakap banyak tentang hal ini, setiap di antara kita mampu berfikir perkara-perkara sedemikian, mampu membezakan antara kaca dan berlian dan pastinya mampu memilih cinta Pencipta atau cinta yang dicipta.. tiada kebahaiaan yang boleh dibanggakan di atas dunia milik Allah jika kita tidak mampu meletakkan Allah sebagai pemilik hati-hati kita, jika kita tidak mampu hadirkan cinta sepenuhnya kepada Allah, jika kita tidak mampu bermujahadah dan berusaha menegakkan syahadah di tempat yang sepatutnya di puncak sana.. kerana itulah cinta hakiki dan sejati yang didamba oleh setiap daripada kita yang bergelar HAMBA ALLAH.

Sunday, June 12, 2011

0 bola



salam alaik...nak share...akak kat trg..n sanagt terkejut tengok bandar trg lenggang malam ni...
rupa2nya..piala malaysia- trg lawan kelantan..
masya allah..sanagtlah hebat pengaruh bola ni..
stadium PENUH
pyokong dr siang dh dtg cop tmpat
sorakan xpernah bhenti
boleh mentajmik anak2 muda di seluruh terengganu..tanpa dipaksa2 ..
dimana2..kat kedai kopi..bandar trg...masya allah..dan sambutannya sangatlah..hebat...
sampaikan nak kalah tu..macam kehilangan dunia...
masya allah..
astaghfirullahal azim...

kalaulah semangat ni berkiblatkan pada islam..semangat dakwah ...mesti anak2 islam sanagt hebat..
yang tak tahan tu..penyyokong tu semangat lebih...wah..mesti sangat bestlah kalau boleh dpt sokongan islam macam ni...


Friday, June 10, 2011

0 Spiderweb



dari abu hurairah
rasulullah bersabda, siapa yang menuntut ilmu fardu ain, untuk kepentingan dunia, maka dia tidak akan dpt menghidu bau syurga.
 
ni maksud secara generalnya la
ayat penuhnya mungkin boleh cari nanti,
bau syurga ni, diceritakan 500 tahun perjalanan
maksudnya, dlm jarak tu pun, dah dpt bau wangian syurga tu  mcm mana
subhanaAllah

tapi bayangkan, orang2 yang menuntut ilmu untuk kepentingan dunia ni,
nak dpt bau syurga pun tak dpt
apatah lagi nak masuk syurga

dan yang sedihnya
kebanyakkan masa
kita tak sedar pun yang kita kdg2termasuk jugak
dlm golongan nie
dan itulah pentingnya dtgnya niat kerana Allah

memang sangat2 penting kne sentiasa tajdidkan(perbaharui) niat kerana allah

knp ek.. bnyk sngt hadith yg titik beratkan pasal niat?
knp niat, bkn amal k..
sebab apa2 mula dari niat...dn niat tu bersumber dari hati....
sampai mse kcik2 dlu ad cerita yg org jht msuk syurga sb niat nk jd baik, n org baik msuk neraka sb niat nk jd jht.
emm..kalau tengok hadis ..ada satu doa..rasulullah ajar pada kita...doa agar allah tetapkan hati kita...
so apa2 memang sangat penting..jaga niat ni...sebab ia akan reflek amal kita keseluruhan..

mcm dlm surah al ankabut ayt k-41  kalau x silap kn
Perumpamaan orang-orang yang mengambil pelindung-pelindung selain Allah adalah seperti laba-laba yang membuat rumah. Dan sesungguhnya rumah yang paling lemah adalah rumah laba-laba kalau mereka mengetahui. (41) 
kalau niat slh, amal kite buat jd mcm srg lbh2 :(

macam orang tuntut ilmu..tapi kalau niat tak kerana allah..
rugilaa
tak dapat bau syurga
padahal syurga boleh dicium dalam jarak 500
subhanallah..
tuntut ilmu..amal dah betul..tapi niat..tak kerana allah...sia2laaa
sedangkan apa2 yang kita buat dlam hidup ni..mesti nak dapat redha allah..
sebab yang bagi ganjaran kat kita at last..allah juga
sb ape yg kite buat x diniatkan sb Allah
srg lbh2 kn sifat die mcm x kuat lgsung kn.. mcm 2 jgak amal kite kalau x dimulakan dgn niat yg betul
sampai x dpt bau syurga
ibarat amalan kita ni debu2 yg berterbangan
dahlah x dipandang+xberguna lak tu  malah mengotorkn

contoh kalau kat umah?
kalau kt rumah.. cntoh plg senang kulsem online pg2 ni..
 kalau kita x niatkn sb Allah, niatkn sb benda lain etc selain dari Allah
sia2 la usaha kita
Allah x pndang pun
sdgkn pndangan Allah 2 lah yg kite semua nak

ada satu hadi s..
tak ingat kat mana..
kalau kita niat nak buat baik..kita dapat satu kebaikan
kalau kita niat nak buat baik..n buat amal kebaikan tu..kita dapat sepuluh, seratus samapailah 700...pahala...
kalau kita nita nak buat jahat...tapi tak buat lagi..
takde apa2 untuk dia
kalau kita niat nak buat jahat dan buat amal keburukan tu...dapatlah 1 dosa..

betapa sayangnya allah pada kita...
baik nye Allah  dosa susah je Dia nk bg pahala cepat sangat Dia nak bg..
nak tolak markah pun ...samapai tunggu buat baru tolak
tu pun 1 je..
dan satu markah yang ditolak..kalau kita insaf dan minta ampun..markah selebihnya pulak menanti..
wah..sweetnya allah

ruginya manusia x sedar benda 2.. :(

ruangan ni untuk salah satunya..kita sama2 refleks hati dan diri kita hari ni..mulakan dengan sumthng yang boleh build rasa best kat hati n iman kita...

niat 2 sngt penting
tp kite semua x perfect utk selalu niatkn sb Allah
mesti ade nye lah yg terlencong walau sikit

ada 1 analogi ni
hati kita ni ibarat kompas
kalau dia tersasar sikit, even 0.01 dgree ke ape.. effect die snt besar
cbe kalau kita ambik jarum kompas 2 tersasar 0.01 dgree an, cbe kite extrapolate jarum kompas 2, bila dah di extrapolate 100 m k..
mesti dah berubah destination die kalau nk d compare dgn yang x go astray even 0.000001 dgree pn

klu psl niat ni kta msti ditanya
ikhlas ke or nak menunjuk2
hehe
riya amat bahaya
sbg motivasi untuk kta tngglkan riak

Rasulullah prnh britau sahabat
berlindungla dr Jubb Al-Huzn (Bukit di neraka jahanam)
sehingga jahannam sndiri brlindung darinya empat ratus kali
untuk siapa bukit ini?
untuk orng yg mendalami al-Quran yg menunjuk2 amalan mereka..

mkne nye rasulullah suruh kita jauhi perkara 2
jauhi riya n menunjuk2
bayangkan neraka paling dahsyat pun brlindung dr bukit nih
mksdnya neraka jahannam pun takut ngn tmpt tu ah
dsbbkn kedahsyatan tempat tuh

Yaitu orang-orang yang telah sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia ini, sedangkan mereka menyangka bahwa mereka berbuat sebaik-baiknya. (alkahfi:104)

klu tgk life kite dari lahir smpai skarg
klu nak compare dgn org kat luar
mesti kite rase cm dah terbaek dah
ada family
study ok
dapat scholarship
tp
sia2 je kan
klu kita x tau hidup ni utk apa
xde value pun kat sisi allah

em, tp kalau kite tgk syed qutb an
lme die hidup tnpa tahu tujuan dia hidup\but then bile die dh fhm
all out lah
kalau tgk dlm muqaddimah fi zilal kn
die ada ckp quran memuliakan umur
mkne nye kalau kite hidup based on Quran, hidup kita d muliakan Allah
ape yg lg best bg seorg mukmin kalau nk d bndingkn dgn kemuliaan di sisi Allah?
xde kn
that's the ultimate hapiness fr each mu'min

kire yg slama ni kite hidup x refer pun dkt quran tu cmne ?
akak usrah sy ckp mcm ni.. ble kite dh mula fhm, n amalkan.. kefahaman 2 blh recover hidup kita semasa jahiliyyah
mcm syed qutb, wlpn 40 thn hdup mse jhiliyh n 20 thn dlm kefahaman beragama, 20 thn 2 ckup utk dia cover balik
ye la kite xtaw kerja Allah kn, let's try our best to achieve the ultimate hapiness besides Allah
semua tu rahsia allah
we do our part lahh
yg mana kita mampu

ade quotation ni
You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning >.<

niat ni mujahadah gak en..

Thursday, June 9, 2011

0 balance


Islam pentingkan sgt sgt balanced
kita umat "pertengahan" menjadi saksi atas umah sekrang dan umat seterusnya (2:143)
kalau kite tgok footnote die ckp balanced=equal dunia akhirah
mcm pelik..asal balanced tu mcm penting kan?
even IB learner' profile pun include balance
and ape mksud balanced?

ad sorg akk ckp..
cube kalau org tu duduk dlm gua je bertafakur x wat paper
so x balanced la kan? and x mmpu nak jadi saksi
saksi ni in term of shahadatul hak
maknanya tak mampu nak letakkan hak shahadah di tempatnya
kalau tafakur je dlm gua, mknenye lebih pd akhirt
at least, org dlm gua tu perlu keluar dr gua n buat sth, baru la jd balanced kan....
and kalau nk tgok
surah tu ayat 143
total al baqarah 286
ayat tu kat pertengahan surah albaqarah
subhanaallah balanced kan?
:D
hehe

0 acuan


hari ni sya mula dngn tarbiyah yg sya dpt pagi nk
InsyaAllah
tarbiyah ada kat mana2 kan?
cuma kta prlu sntiasa aktifkan dri dan try cari
InsyaAllah..Allah sntiasa bg
hehe..
ni dari kuih gelang yg sy buat
k..kuih gelang ni..
lps kta buat adunan nya..
kta perlu tunggu yis brtindak dulu..
lps adunan kembang..
kta buat bentuk dia pula..
nak cantik..
kta mst buat guna ACUAN kuih gelang
bru ah nampak molek..
tp kan..
last2 tu ada lebihan adunan pula
tak cukup untuk letak dalam acuan
jd terpaksa bulatkan
n cucuk tengah2 dia
nampak hodoh..
sdangkan kawan2 dia cantik
rasanya apa yg sya nak sampaikan kat cni? J

apa yg sya nak sampaikan kat cni
kita semua la donut 2
acuan=quran n sunnah
kalau kita ikut acuan, ie quran n sunnah, molek la kn?
kalau x, nmpak hodoh
pd pndngn Allah

sbnrnya bla tengok prbezaan kuih gelang molek n kuih gelang tak comel tu
sya tringat tntang sibghah Allah
sebaik2 celupan ialah celupan Allah (2:138)
n sya tringat ajakan untuk masuk Islam secara keseluruhan (2:208)
sprti adunan tu
ikut bntuk acuan

sbnrnya nak cakap juga
klu nak kta betul2 bahagia :)
kta prlu berusaha untuk ikut manual kta
usaha2 sungguh2 untuk sntiasa ingat Allah
agar kta sntiasa dalam pandangan Allah
DICINTAI Allah

bla Allah mencintai Hambanya
bla Allah sayang Hambanya
Allah akan britau malaikat Jibril
pastu Jibril a.s. akan jerit kat penduduk langit
Allah mencintai ... maka cintaila dia!
perghhhhhhhhhh
bukan stakat tu
bahkan penduduk bumi pun tereffect ngn jeritan Jibril
penduduk bumi pun sayang kat dia juga..

Wednesday, June 8, 2011

0 iman



de t'bace tafsir fi zilal tadi..
ckpa pasal iman
dgn cra dia tafsir iman
pe tafsiran korang tntag IMAN>

percaya
percaya dgn Allah.. Allah is everywhere
nt only ada bila kita solat
percaya dgn penuh keyakinan
melalui lisan, masuk dlm hati dan keluar dlm perbuatan

hee  btol2 SUME BETOL!!

tapi iman yg syed Qutb ckap
ialah...jeng jeng jeng
*unsur suspen*
keimaanan ialah hbgn manusia yg kerdil dgn Allah yg Mutlak
juga hngn manusia yg kerdil dgn ruang alam yg luas
em cmne ek nk explain..
mcm hablumminallah hablumminannas hablumminal alam
...cmnila, bila dah wujud hbgn cmni dlm hidup kita
hbgn ni la yg akan beri kita kebahagian
bila ada hbgan ni maksudnya da wujud keimanan dlm hati then lead to kebahagiaan yg Allah beri kpd org yg beriman
(whew)
ok ke?
kebahagiaan kn Allah pegang, so kalau kita jge hbgn2 2 ie iman, Allah akn bg kebahagiaan 2 kat kite
but then, cbe fkir blik, how we define 'kebahagiaan'?

tenang?
bunga
kebahagiaan wujud at time when we r able to mujahadah nafsu!! sbb bnda tu amatla susah bg sy..hmm

rethorical question. x pyh jwb ..
hee..
x ksh la pape pun

cbe kte tgk org kt luar sane, yg define kebahagiaan as kebebasan etc yg lngr syariat kn..
mcm terfikir je td, 2 pn dieorg angp kebahagiaan \
so, kne btlkn blik lah pae itu kebahagiaan..
kebahagian sebenar seorang muslim mestilah berada dekat dgn pencipta dia kn


0 tingkap hospital



insyaAllah hari ni sy yang akan menyampaikan,
hari ni nak ceritakan 1 cerita bertajuk Tingkap Hospital
haha
macam kelakar tajuk dia

Ceritanya macam ni
Kat dlm 1 ward kat hospital tu
ada 2 orang yg dah critically ill
both of them kena duduk kat katil untuk amek medication for an hour
so sambil tunggu habis satu jam tu, diorang share la macam2
carita everything untuk mengelakkan kebosanan
kat bilik tu ada satu tingkap je
so everyday orang yang duduk kat tepi tingkap ni dia akan describe everything yang dia nampak
dia describe macam2 la. pasal tasik, taman, burung2, bunga warna warni
semua tu la
so everyday, kawan dia lagi sorang ini akan pejam mata dan membayangkan apa yang kawan dia yg kat tepi tingkap tu cakap.
so dia rasa sangat happy la. rasa macam hidup dia lebih bermakna bila dapat tahu imagine semua tu.
1 hari
tgh hari
org yg duduk kat tepi tingkap ni dia describe pasal parade yg lalu kat luar tingkap tu
yg orang yg lagi satu tu dia tak dengar band punya muzik tu tp dia dapat imagine lagi sebab laki sorang lagi tu dia describe dengan detail
so beberapa minggu pn berlalu
1 pagi nurse datang nak bagi medication kat orang yg duduk tepi tingkap tu
tp laki tu dah meninggal semasa tidur
after that katil tu kosong la kan?
laki yg sebelah dia tu nak pindah kat katil tepi tingkap tu sebab nak tgk luar tingkap
tp bila dia tgk keluar
takda benda apa2 pon
kosong je
pastu dia pelik kan
dia tanya la nurse kat situ apa yang menyebabkan laki yg dah mati tu boleh describe keadaan yg dia nampak tu ?
lepas tu nurse tu jawab : sebenarnya laki tu buta dan tak boleh nampak pon
mungkin dia hanya nak encourage awak
So bila dengar nurse tu cakap mcm tu, laki tu pun menangis la dan sedih sebab teringatkan kebaikan yg kawan dia dah buat.
So alhamdullilah
cerita pun dah habis..

Kat sini, pengajaran yang kita boleh dapat
kadang2 untuk kurangkan kesakitan orang lain, kita kena kurangkan kesakitan kita sendiri :)

contoh : mcm 2 org td, dua-dua dah tenat dah sebanrnya, tp sorang tu dia buta
dan dia buat2 macam dia tak buta untuk menaikkan semangat orang yg 1 lagi ni
so tu maksudnya mcm dia mengurangkan kesakitan diri dia la
mcm die sacrifice utk tgk org lain hapy
yes. macam kalau dalam ukhuwah kita
semua orang akan ada masalah yg sama
tp ada ke yang nak mcm buat2 dia takde masalah untuk bantu orang yg lebih memerlukan?
heee

mcm hadith k 13
kalau x syg saudara lebih dri diri sndiri, x sempurna iman

kalau ada sifat macam ni barulah semua org tak selfish
ukhwah sngt penting kn
sb 2 bnyk je pasal ukhwah dlm hadith n quran
kalau kita berada dlm barisan yg x kukuh, cane nk menang?

Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh. (61:4)
 
 kita nk sambung dakwah Rasulullah kn
so, dkwh kita mestilah bersandarkan quran n sunnah
kalau x based on 2 harta yg Rasulullah tgl 2, sesat la kn
so, 61:4
kalau kita ad mslh ukhwah along the way nk pegang dakwah
there must be something wrong with us
dh ckup beriman k kite dgn alquran n sunnah?
kalau cukup, knp msih ad mslh+
so, kne check blik la kn..
there'll b no more such probs if alquran n sunnah b our guider
sb kite xde rasulullah dpn mate nk tnye soalan
kite x sehebat rasulullah nak dpt wahyu dari Allah
what we cn do is only 1, berpegang betul2 dhn quran n hadith
sb 2 benda rasulullah tnglkan utk kita..

so in short.
kita kena ada perasaan melebihkan kawan kita
waktu susah atau senang
supaya tiada perasaan selfish antara satu sama lain
supaya dakwah menjadi lebih kuat lagi dan todak terkesan dengan dugaan yg melanda
sastera gile.

kadang2 untuk kurangkan kesakitan orang lain, kita kena kurangkan kesakitan kita sendiri
ble tgk ayat ni, ttrbe trfkr...
klu kte nk krgkn jahiliyyah org laen, kte kne krgkn jahiliyyah diri sendiri
klu nk ubtkn hati org yg saket, kte kne make sure hati kte x saket kan?

Tuesday, June 7, 2011

0 ikan dan air



skrg semua istighfar dulu
betulkan niat

tajuk hari ni
insyaallah
IKAN DAN AIR :)

kan kita cuti kan
so best la kan duk rumah
'best'
melaghaa je banyak kan
at the same time byk je org text bg peringatan sume
tp kdg2 bce mcm sekadar bce
so tbe smlm ade org offer bg kulsem
alhamdulillah
so nak share lah kan

Imam Ibn Taimiyah bkata
“Zikr bagi hati bagaikan air bagi ikan, maka bagaimanakah keadaan ikan apabila berpisah dari air?”

so bila bce ni,
mmg mngajak kt bfikir lah kan
impossible ikan nak hidup tanpa air kan?
kecuali dgn izin Allah
sme lah mcm kita
kita IKAN
dan ZIKIR tu yang membuatkan kita 'hidup'
boleh je kalau kt tak ingat Allah
tapi hidup kt tu hidup mcamane btul tak?

“Dan siapa saja yang berpaling dari peringatanku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kami akan menghimpunnya dalam neraka dalam keadaan buta.”(Thaaha:124).
kita selalu je kan terima peringatan
tp (reflect dri sendiri)
kita selalu je buat taktau
macam ikan yang kerek sgt nak hidup tnpa air
hmm, *sombong
so insyaallah kita sama2 check balik diri sendiri
sy admit la kan
mmg cuti ni iman sgt tak terjaga  :(
so sementara ade waktu
usahalah
sesungguhnya Allah mengira setiap ape yg kt usahakan ke jalanNya

sepanjang cuti ni kan byk jalan2
so bila jalan2 tu nmpk lah orang
beeeeeeerrrrrmacam2 orang
or IKAN
yang hidup di darat
ikan-ikan yg tak berair la
lemas
dan banyak sgt
rse macam BANYAKNYE!
ape aku nak buat?
ape aku dah buat?
even family sendiri pun :(
kdang2 diri snediri pun t'lemas.. :(
rse sedih sbb tak mampu buat ape yg kita sepatutnya buat
lg skali
sme2 check sementara ade waktu
what if tmrw never comes kan?
Astaghfirullahalazim
iztighfar byk2

albaqarah: 44 n 45 
Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebaktian, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidaklah kamu berpikir?(44) Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',(45)

sentap..
sbb cuti ni mmg strunggling nak jage iman n
ade je mase t'lupa yg diri ni ada tanggungjawab
sebagai hamba...
tapi Allah kate suruh jadikan solat n sabar
dan memang berat untuk kita istiqamah
kecuali klu kita fokus(khusyuk)
so reflect diri la kan
sdgai daie2, kita diri sendiri hav to focus..(khusyuk) dalam matlamat kita..

time cuti ni kan banyak la benda dugaan
yang memerlukan mujahadah
apa yg sy dpt dari mujahadah, kesoronokan dapat melawan nafsu tu sendiri
sebenarnya tak susah.
tp berat nak lakukan
kalau mcm contoh malas baca mathurat
tapi kita just baca je
so kita dah berjaya mujahadah tu
rasa mcm seronok gila
btull!!!!
because dah buat sesuatu

mujahdah itu pahit kerana syurga itu manis

so jom MUHAJADAH FOR SYURGA YG MANIS!!


"sungguh org2 yg beriman dan menegrjakan kebajikan kelak (Allah) akan menanamkan kasih sayang (dalam hati mereka)" (19:96)

macam mana nk relate antara kebajikan yg kita wat dengan kasih sayang yg Allah akan bagi???
kalau kita dh dpt sayang dr Allah
sayang manusia tu akan datang
kita xyah susah2 cari

biasanya mcm ni
insyaAllah nak relatekan dgn diri kita semua
sometimes utk membuat kebajikan kita rasa susah
cth kebajikan: infak, tolong org,menziarah
seperti kita mempunyai satu ego yg sgt tinggi
utk membuat sesuatu
mungkin sebab kita rasa xperlu tolong dia
mungkin sbb kita xkenal dia
mungkin kita rasa dia dh cukup kuat utk stand sendiri
anything
tp tu semuanya adlh assumption kita dan mende2 tu timbul sebab kita sendri yg xsedia utk membuat kebajikan
nak ckpnye, mcm mana kebajikan tu Allah akan timbulkan kasih sayang adlh bila kita tolong seseorang la

kdg2 seseorg itu ego utk tunjukkan rasa sayang dia
tp percayalah bhw dia sendri tersentuh atas kebajikan yg kita buat tu
sama juga dgn kita yg nk bawah dakwah ni
perlunya kasih sayang antr kita
sebab kalau xsayang mcm mana nk taaru, tafahum,takaful
kallau xde 3 tu
lambatlah dakwah
mcm mana nak ade kasih sayang tu?
jadilah org yang beriman dannnnnnnnnnn membuat kebajikan
utk Allah bagi kita rasa sayang tuuuuuu

Monday, June 6, 2011

0 as-saff




alhamdulillah3x
segala pujian bg Allah tuhan sekalian alam
yang berkuasa menciptakan dan mematikan makhluk yg ada di alam ini
nak share ayat quran as-saff ayat 10-14

Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih? (10) 
 (yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui. (11) 
Niscaya Allah akan mengampuni dosa-dosamu dan memasukkanmu ke dalam jannah yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; dan (memasukkan kamu) ke tempat tinggal yang baik di dalam jannah 'Adn. Itulah keberuntungan yang besar. (12) 
Dan (ada lagi) karunia yang lain yang kamu sukai (yaitu) pertolongan dari Allah dan kemenangan yang dekat (waktunya). Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang-orang yang beriman. (13) 
Hai orang-orang yang beriman, jadilah kamu penolong (agama) Allah sebagaimana Isa ibnu Maryam telah berkata kepada pengikut-pengikutnya yang setia: "Siapakah yang akan menjadi penolong-penolongku (untuk menegakkan agama) Allah?" Pengikut-pengikut yang setia itu berkata: "Kamilah penolong-penolong agama Allah", lalu segolongan dari Bani Israil beriman dan segolongan lain kafir; maka Kami berikan kekuatan kepada orang-orang yang beriman terhadap musuh-musuh mereka, lalu mereka menjadi orang-orang yang menang. (14)



Allah telah ofer kt kita utk berdagang dgn Nya
perdagangan yg paling menguntungkan di dunia ni
Allah menyeru kitakan "wahai org beriman"
allah tak seru dgn seruan "wahai manusia"
tapi seruan Allah itu hanya tuk org beriman je
KITAlah kan
kita rase tak setiap kali kita baca quran yg ade seruan kepada org beriman
sepatutnya kita sahut la kan jika seruan Allah itu adalah seruan kepada org yg beriman

kenapa Allah cakap suatu perniagaan?
kalu kita nak saiko org mesti kita akan gunakan analogi yg boleh menyebabkan org yg kita saiko tu mudah tersaiko
Allah gune something yg attracting la
that's why ...
perniagaan....
dulu kan masyarakat arab pekerjaan nya majoriti berniaga
so allah gunakan perniagaan disini, supaya mrk bleh rase n nampak dgn jelas tawaran Allah yg hebat itu umpama perniagaan yg paling menguntungkan dr perniagaan mrk dgn manusia
so kiranya setiap analogi yg Allah guna tu
selalunya ada kaitan dengan zaman tu
sbb al-quran Allah turunkan melalui rasulullah s.a.w
di tanah arab
tuk membuatkan org islam zaman rasulullah tu feel dgn quran Allah turunkan ayat yg dapat mereka gambarkan melalui kehidupan mereka

tapi tak semestinya kita memberi alasan tuk tak feel dgn quran
sbb allah turunkan di zaman rasulullah
tapi hakikatnya mmg lah quran tu utk kita
klau tak nape Allah pelihara quran sampai sekarang kan

utk kita amalkan sume al-quran kita perlu melalui proses tarbiyah yg panjang
sbb tu lah tarbiayah kita samapai kita mati
sbb utk menaam keimanan kpd Allah yg solid memerlukam masa
masa itu pengubat
tapi syaratnya kita kene istiqamah berusaha
mmg musuh kita byk perancangan tuk rosakkan akaidah kita
dan stategi kita sekarang adalah kita kene bangkitkan iman dalam diri kita
iman adlah senjata kita yg plg kuat
skarang ni kita kene buat je apa yg Allah takdirkan
tapi buat dgn kefaham yg jelas
kene relatekan balik tujuan Allah ciptakan kita kt muka bumi ini
ABID & KHALIFAH
study alat kpd dakwah kita
jadi kene study betul2
jgn sterss ye (sun)

0 belief.






jap kte nak share something sket je on current issue

sekarang ni kan,sangat banyak cerita2 seram..
mendapat sambutan mcm goreng pisang panas di waktu hujan :P
haha
semua lapar x?lol
tapi kan
yg sedihnya..cerita2 seram ni start dijadikan something yg dianggap gempak laa kalau cerita seram tu takot,start dgn western..tp skrg org melayu beragama islam pun da berlumba2 nak keluarkan cerita seram
diorang tak sedar agenda western utk pesongkan akidah umat islam and diorang sendiri un berlumba2 memesongkan akidah kaum sendiri
selalu je kan sometimes takot study malam2 ke,takot bangun qiam ke,sebab takot hantu laa,teringat hantu dalam movie tu laaa..
sebenarnye takut tu sepatutnya pada Allah je
bukan hantu tu
da jadi macam syirik pulak sebab takot benda lain selain Allah
BAHAYA KOT
bila da tengok bnyk2 cerita hantu huuu
dan penah kena kacau dgn hantu
lg la takot

kalau duduk sorang2 tu mesti ada perasaan macam tu
dia perasaan tu x leh halang i guess
maybe instead of "takotnye hantuuuuu!"
think of hantu2 tu wujud as makhluk halu and mereka makhluk2 Allah jugak
so drpd seram sejuk takut..better istighfar banyak2 and sandarkan kepercayaan kte padaNya untuk bg kte perlindungan (:
sebab Dia je yg berkuasa nak tutup or bukak hijab kte dengan makhluk2 tu

ha nak dgr cite tak
nii kejadian mcam histeria tu la
ada seorang ustazah ni
dia ckp la ada berlaku histeria kat mana ntah
pastu macam biasa la
bila makhluk tu dah msuk badan org, mestila kita baca ayat quran kan
so waktu ada org bacakan ayat kursi
and apa yang berlaku ialah
makhluk tu pegi ikut dia baca.
dia ulang balik
dengan nada mengejek
sebab
orang yang bacakan tu
tak amal
sekadar baca untuk menghalau makhluk tu
langsung tak berkesan
bila orang yang lain buat
yg memang amal ayat kursi hari2
baru ada kesan
so konklusinya kita kena amalkan zikir/ayat pelindung tu hari2
insyaAllah

umat islam jd mcm tu sbb iman tak kuat, masalah akidah
takut hantu
amal quran sebahagian
patutnya quran tu jadi manual hidup kita kan
skarg ni quran jadi berlubang2
sbb org islam amik ayat2 yg dia suka je
cth nya baca ayat qursi je
baca yasin malam jumaat
ade yg baca quran pun tak faham apa sebenarnya Allah nak bgtau kita dalam quran tu kan
baca tuk dapat pahala
tapi hakikat quran di turunkan adlah lebih besar lagi dr hanya Allah nak bg pahala je\
klau lah quran tu Allah turunkan semata-mata nk bg pahala kt kita
cukuplah klau Allah turunkan surah al-ikhlas je kan
sbb apa
sbb ade hadis kan
bila kita baca surah al-ikhlas kita akan dapat pahala sebagaimana kita baca 1/3 dr al-quran
sbb tu lah kita perlu ditarbiah
utk dapat kefahaman islam yg sebenar melalui kefahaman yg ditanamkan dr quran


Saturday, June 4, 2011

0 fear of Allah



okay  insyaAllah nak cerita hari ni
tajuknya
Cerita tentang orang yang takut Allah
ni under ikhtilat/akhlak la
okay ceritanya bermula macam ni

latar masa : perang pakistan 1947
masa tu ada seorang perempuan yg cantik, anak orang kaya keluar rumah nak pegi lawat makcik dia
lepas tu time tu ada riot. dan dia dah halfway pegi rumah makcik dia tu
lepas tu dia pun takut dan taktau nak pegi mana
dia pun masuk la dalam sebuah masjid ni
kat tempat perempuan, dia nak tggu sampai keadaan dah okay baru dia nak keluar
tp riot tu berterusan sampai malam
dia pun taktahu nak buat apa
so tinggal la dalam masjid tu
lepas tu ada seorang penjaga masjid ni, lelaki muda yang masih student datang waktu lewat malam
lepas tu dia nampak la perempuan cantik ni td.
lelaki ni pun suruhla perempuan tu balik, sebab nanti kena tangkap khalwat pulak sebab dia nak study kat situ
perempuan tu merayu sebab masa tu kan ada riot lagi so dia nak stay dalam tu
akhirnya laki tu pun bagi, laki tu pegi la studyy kat opposite end masjid tu
perempuan tu dia tak boleh tido so dia perhatikan apa yang lelaki tu buat waktu dia study
laki tu letak jari2 dia dekat candle flame tu dan hanya akan tarik tangan dia bila dah rasa panas sgt
dia buat benda tu berulang kali sampai la subuh
lepas tu laki tu pun azan subuh
dia suruh perempuan tu balik sebelum orang datang ke masjid
perempuan tu setuju as long laki tu cakap sebab apa dia letak jari2 kat candle flame tu
laki tu taknak bagitahu
tp lepas kena desak baru dia bgtau
laki tu cakap : dia seorang remaja yang ada strong desire.
dia ckp lagi masa diorang berdua tu je syaitan goda dia
so dia letak jari2 dia kat candle flame tu
whenever dia rasa panas dia akan ingat api neraka tu lagi panas
so dia akan rasa insaf
dan dia buat tu banyak2 kali
and then perempuan tu pun balik rumah
lepas tu dia ckp kat family dia yang kaya tu dia nak kawin dengan laki tu
dia ckp
only such man with true fear of Allah in his heart can be true to his wife
Only such a man who truly fears Allah can fulfil a wife's  right properly
so itulah kelebihan yg ada laki tu
dia takut kat Allah
then dia kawin dengan org kaya.

so banyak pengajaran kat sini
1st
sebab kat kolej kan kita selalu deal dengan guys kan
ada meeting, group work la mcm2 lagi
so dulu selalu ingat laki tu biasa je dan tak kan ada perasaan sebab they look normal
haha
but then TAK
even laki td yg warak tu pun dia boleh letak jari2 kat api sebab nafsu
so kita kena berhati2 la lepas ni
jaga jarak dan pergaulan kita dengan lelaki

3 cara untuk menambah rsa takut/ khusyuk pd Allah
kurangkan maksiat + ingat syurga n neraka + sayangi manusia
klu kta tengok pemuda td
dia brusaha nak tnggalkan maksiat
dngn mengingati siksaan yg Allah jnjikan
tp ingat takut kpd Allah
bukan beerti kta brlebihan dalam ketakutan
ttp takut kerana tahu kdudukan Allah
keAgungan nya
prasaan takut krana cinta pd Allah
klu kta takut x dsertai cinta pdNya
kta cnderung utk melarikan dri
coz tak rsa nikmat dekat pd Allah
cpt rasa bosan
then,pupukla rasa cnta pd Allah :)

dari abu hurairah ra, dari nabi saw, beliau bersabda, ssungguhnya Allah itu pencemburu dan cemburunya Allah adalah jika ssorg melanggar apa yg telah Allah haramkn atasnya -bukhari-muslim.

klu tengok surah Qaf 33
 (Iaitu) orang yang takut (melanggar perintah Allah) Yang Maha Pemurah, semasa tidak dilihat orang dan semasa dia tidak melihat azab Allah, serta dia datang (kepada Allah) dengan hati yang tunduk taat. (33)
kat cni Allah kaata takut katYang Maha  Pemurah
bukan Maha Kuat or Maha Perkasa..
kat cni, kta Nampak rasa takut perlu didasarkan rsa cinta padaNya..

nak share..
sbnrnya ada seorang non-muslim
yg brhubung dngn sya skrng n tanya pasal Islam
kawan adik saya yg bru umur 14 tahun..
ada skali dia tanya.. orang kafir masuk neraka kan? klu mcm tu sya masuk neraka juga kan
nak jawab apa ek? :(
cuma nak ambik iktibar kat cni..
dia cuba cari KEBENARAN?
kenapa?
sbab dia takut pd pnciptaNya
takut akan janji neraka yg dia just dengar dr mulut orng Islam..
sdangkan kta??
bca al-Quran
tp tak rsa gntar pun
ke tak ke camne??

sya bru rasa nikmat syukur sbg Islam yg sbtulnya
mcm adik td..klu dia nak masuk Islam pun
Undang2 kta kat Malaysia
bla 18 tahun je boleh pilih agama tanpa kbenaran ibu bapa..
jd kwan2
kta dah faham yg kta ada kat landasan kebenaran
usaha sungguh2 untuk tarik orang sama2
agar kta dapat redha Allah sama2
uhibbukifillah..
insyaAllah..


prnh trbce stu manga yg based on that story
here's the link : the pious student

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates