Monday, June 6, 2011

0 belief.






jap kte nak share something sket je on current issue

sekarang ni kan,sangat banyak cerita2 seram..
mendapat sambutan mcm goreng pisang panas di waktu hujan :P
haha
semua lapar x?lol
tapi kan
yg sedihnya..cerita2 seram ni start dijadikan something yg dianggap gempak laa kalau cerita seram tu takot,start dgn western..tp skrg org melayu beragama islam pun da berlumba2 nak keluarkan cerita seram
diorang tak sedar agenda western utk pesongkan akidah umat islam and diorang sendiri un berlumba2 memesongkan akidah kaum sendiri
selalu je kan sometimes takot study malam2 ke,takot bangun qiam ke,sebab takot hantu laa,teringat hantu dalam movie tu laaa..
sebenarnye takut tu sepatutnya pada Allah je
bukan hantu tu
da jadi macam syirik pulak sebab takot benda lain selain Allah
BAHAYA KOT
bila da tengok bnyk2 cerita hantu huuu
dan penah kena kacau dgn hantu
lg la takot

kalau duduk sorang2 tu mesti ada perasaan macam tu
dia perasaan tu x leh halang i guess
maybe instead of "takotnye hantuuuuu!"
think of hantu2 tu wujud as makhluk halu and mereka makhluk2 Allah jugak
so drpd seram sejuk takut..better istighfar banyak2 and sandarkan kepercayaan kte padaNya untuk bg kte perlindungan (:
sebab Dia je yg berkuasa nak tutup or bukak hijab kte dengan makhluk2 tu

ha nak dgr cite tak
nii kejadian mcam histeria tu la
ada seorang ustazah ni
dia ckp la ada berlaku histeria kat mana ntah
pastu macam biasa la
bila makhluk tu dah msuk badan org, mestila kita baca ayat quran kan
so waktu ada org bacakan ayat kursi
and apa yang berlaku ialah
makhluk tu pegi ikut dia baca.
dia ulang balik
dengan nada mengejek
sebab
orang yang bacakan tu
tak amal
sekadar baca untuk menghalau makhluk tu
langsung tak berkesan
bila orang yang lain buat
yg memang amal ayat kursi hari2
baru ada kesan
so konklusinya kita kena amalkan zikir/ayat pelindung tu hari2
insyaAllah

umat islam jd mcm tu sbb iman tak kuat, masalah akidah
takut hantu
amal quran sebahagian
patutnya quran tu jadi manual hidup kita kan
skarg ni quran jadi berlubang2
sbb org islam amik ayat2 yg dia suka je
cth nya baca ayat qursi je
baca yasin malam jumaat
ade yg baca quran pun tak faham apa sebenarnya Allah nak bgtau kita dalam quran tu kan
baca tuk dapat pahala
tapi hakikat quran di turunkan adlah lebih besar lagi dr hanya Allah nak bg pahala je\
klau lah quran tu Allah turunkan semata-mata nk bg pahala kt kita
cukuplah klau Allah turunkan surah al-ikhlas je kan
sbb apa
sbb ade hadis kan
bila kita baca surah al-ikhlas kita akan dapat pahala sebagaimana kita baca 1/3 dr al-quran
sbb tu lah kita perlu ditarbiah
utk dapat kefahaman islam yg sebenar melalui kefahaman yg ditanamkan dr quran


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates