Saturday, June 4, 2011

0 fear of Allah



okay  insyaAllah nak cerita hari ni
tajuknya
Cerita tentang orang yang takut Allah
ni under ikhtilat/akhlak la
okay ceritanya bermula macam ni

latar masa : perang pakistan 1947
masa tu ada seorang perempuan yg cantik, anak orang kaya keluar rumah nak pegi lawat makcik dia
lepas tu time tu ada riot. dan dia dah halfway pegi rumah makcik dia tu
lepas tu dia pun takut dan taktau nak pegi mana
dia pun masuk la dalam sebuah masjid ni
kat tempat perempuan, dia nak tggu sampai keadaan dah okay baru dia nak keluar
tp riot tu berterusan sampai malam
dia pun taktahu nak buat apa
so tinggal la dalam masjid tu
lepas tu ada seorang penjaga masjid ni, lelaki muda yang masih student datang waktu lewat malam
lepas tu dia nampak la perempuan cantik ni td.
lelaki ni pun suruhla perempuan tu balik, sebab nanti kena tangkap khalwat pulak sebab dia nak study kat situ
perempuan tu merayu sebab masa tu kan ada riot lagi so dia nak stay dalam tu
akhirnya laki tu pun bagi, laki tu pegi la studyy kat opposite end masjid tu
perempuan tu dia tak boleh tido so dia perhatikan apa yang lelaki tu buat waktu dia study
laki tu letak jari2 dia dekat candle flame tu dan hanya akan tarik tangan dia bila dah rasa panas sgt
dia buat benda tu berulang kali sampai la subuh
lepas tu laki tu pun azan subuh
dia suruh perempuan tu balik sebelum orang datang ke masjid
perempuan tu setuju as long laki tu cakap sebab apa dia letak jari2 kat candle flame tu
laki tu taknak bagitahu
tp lepas kena desak baru dia bgtau
laki tu cakap : dia seorang remaja yang ada strong desire.
dia ckp lagi masa diorang berdua tu je syaitan goda dia
so dia letak jari2 dia kat candle flame tu
whenever dia rasa panas dia akan ingat api neraka tu lagi panas
so dia akan rasa insaf
dan dia buat tu banyak2 kali
and then perempuan tu pun balik rumah
lepas tu dia ckp kat family dia yang kaya tu dia nak kawin dengan laki tu
dia ckp
only such man with true fear of Allah in his heart can be true to his wife
Only such a man who truly fears Allah can fulfil a wife's  right properly
so itulah kelebihan yg ada laki tu
dia takut kat Allah
then dia kawin dengan org kaya.

so banyak pengajaran kat sini
1st
sebab kat kolej kan kita selalu deal dengan guys kan
ada meeting, group work la mcm2 lagi
so dulu selalu ingat laki tu biasa je dan tak kan ada perasaan sebab they look normal
haha
but then TAK
even laki td yg warak tu pun dia boleh letak jari2 kat api sebab nafsu
so kita kena berhati2 la lepas ni
jaga jarak dan pergaulan kita dengan lelaki

3 cara untuk menambah rsa takut/ khusyuk pd Allah
kurangkan maksiat + ingat syurga n neraka + sayangi manusia
klu kta tengok pemuda td
dia brusaha nak tnggalkan maksiat
dngn mengingati siksaan yg Allah jnjikan
tp ingat takut kpd Allah
bukan beerti kta brlebihan dalam ketakutan
ttp takut kerana tahu kdudukan Allah
keAgungan nya
prasaan takut krana cinta pd Allah
klu kta takut x dsertai cinta pdNya
kta cnderung utk melarikan dri
coz tak rsa nikmat dekat pd Allah
cpt rasa bosan
then,pupukla rasa cnta pd Allah :)

dari abu hurairah ra, dari nabi saw, beliau bersabda, ssungguhnya Allah itu pencemburu dan cemburunya Allah adalah jika ssorg melanggar apa yg telah Allah haramkn atasnya -bukhari-muslim.

klu tengok surah Qaf 33
 (Iaitu) orang yang takut (melanggar perintah Allah) Yang Maha Pemurah, semasa tidak dilihat orang dan semasa dia tidak melihat azab Allah, serta dia datang (kepada Allah) dengan hati yang tunduk taat. (33)
kat cni Allah kaata takut katYang Maha  Pemurah
bukan Maha Kuat or Maha Perkasa..
kat cni, kta Nampak rasa takut perlu didasarkan rsa cinta padaNya..

nak share..
sbnrnya ada seorang non-muslim
yg brhubung dngn sya skrng n tanya pasal Islam
kawan adik saya yg bru umur 14 tahun..
ada skali dia tanya.. orang kafir masuk neraka kan? klu mcm tu sya masuk neraka juga kan
nak jawab apa ek? :(
cuma nak ambik iktibar kat cni..
dia cuba cari KEBENARAN?
kenapa?
sbab dia takut pd pnciptaNya
takut akan janji neraka yg dia just dengar dr mulut orng Islam..
sdangkan kta??
bca al-Quran
tp tak rsa gntar pun
ke tak ke camne??

sya bru rasa nikmat syukur sbg Islam yg sbtulnya
mcm adik td..klu dia nak masuk Islam pun
Undang2 kta kat Malaysia
bla 18 tahun je boleh pilih agama tanpa kbenaran ibu bapa..
jd kwan2
kta dah faham yg kta ada kat landasan kebenaran
usaha sungguh2 untuk tarik orang sama2
agar kta dapat redha Allah sama2
uhibbukifillah..
insyaAllah..


prnh trbce stu manga yg based on that story
here's the link : the pious student

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates