Wednesday, June 8, 2011

0 iman



de t'bace tafsir fi zilal tadi..
ckpa pasal iman
dgn cra dia tafsir iman
pe tafsiran korang tntag IMAN>

percaya
percaya dgn Allah.. Allah is everywhere
nt only ada bila kita solat
percaya dgn penuh keyakinan
melalui lisan, masuk dlm hati dan keluar dlm perbuatan

hee  btol2 SUME BETOL!!

tapi iman yg syed Qutb ckap
ialah...jeng jeng jeng
*unsur suspen*
keimaanan ialah hbgn manusia yg kerdil dgn Allah yg Mutlak
juga hngn manusia yg kerdil dgn ruang alam yg luas
em cmne ek nk explain..
mcm hablumminallah hablumminannas hablumminal alam
...cmnila, bila dah wujud hbgn cmni dlm hidup kita
hbgn ni la yg akan beri kita kebahagian
bila ada hbgan ni maksudnya da wujud keimanan dlm hati then lead to kebahagiaan yg Allah beri kpd org yg beriman
(whew)
ok ke?
kebahagiaan kn Allah pegang, so kalau kita jge hbgn2 2 ie iman, Allah akn bg kebahagiaan 2 kat kite
but then, cbe fkir blik, how we define 'kebahagiaan'?

tenang?
bunga
kebahagiaan wujud at time when we r able to mujahadah nafsu!! sbb bnda tu amatla susah bg sy..hmm

rethorical question. x pyh jwb ..
hee..
x ksh la pape pun

cbe kte tgk org kt luar sane, yg define kebahagiaan as kebebasan etc yg lngr syariat kn..
mcm terfikir je td, 2 pn dieorg angp kebahagiaan \
so, kne btlkn blik lah pae itu kebahagiaan..
kebahagian sebenar seorang muslim mestilah berada dekat dgn pencipta dia kn


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates