Friday, June 10, 2011

0 Spiderweb



dari abu hurairah
rasulullah bersabda, siapa yang menuntut ilmu fardu ain, untuk kepentingan dunia, maka dia tidak akan dpt menghidu bau syurga.
 
ni maksud secara generalnya la
ayat penuhnya mungkin boleh cari nanti,
bau syurga ni, diceritakan 500 tahun perjalanan
maksudnya, dlm jarak tu pun, dah dpt bau wangian syurga tu  mcm mana
subhanaAllah

tapi bayangkan, orang2 yang menuntut ilmu untuk kepentingan dunia ni,
nak dpt bau syurga pun tak dpt
apatah lagi nak masuk syurga

dan yang sedihnya
kebanyakkan masa
kita tak sedar pun yang kita kdg2termasuk jugak
dlm golongan nie
dan itulah pentingnya dtgnya niat kerana Allah

memang sangat2 penting kne sentiasa tajdidkan(perbaharui) niat kerana allah

knp ek.. bnyk sngt hadith yg titik beratkan pasal niat?
knp niat, bkn amal k..
sebab apa2 mula dari niat...dn niat tu bersumber dari hati....
sampai mse kcik2 dlu ad cerita yg org jht msuk syurga sb niat nk jd baik, n org baik msuk neraka sb niat nk jd jht.
emm..kalau tengok hadis ..ada satu doa..rasulullah ajar pada kita...doa agar allah tetapkan hati kita...
so apa2 memang sangat penting..jaga niat ni...sebab ia akan reflek amal kita keseluruhan..

mcm dlm surah al ankabut ayt k-41  kalau x silap kn
Perumpamaan orang-orang yang mengambil pelindung-pelindung selain Allah adalah seperti laba-laba yang membuat rumah. Dan sesungguhnya rumah yang paling lemah adalah rumah laba-laba kalau mereka mengetahui. (41) 
kalau niat slh, amal kite buat jd mcm srg lbh2 :(

macam orang tuntut ilmu..tapi kalau niat tak kerana allah..
rugilaa
tak dapat bau syurga
padahal syurga boleh dicium dalam jarak 500
subhanallah..
tuntut ilmu..amal dah betul..tapi niat..tak kerana allah...sia2laaa
sedangkan apa2 yang kita buat dlam hidup ni..mesti nak dapat redha allah..
sebab yang bagi ganjaran kat kita at last..allah juga
sb ape yg kite buat x diniatkan sb Allah
srg lbh2 kn sifat die mcm x kuat lgsung kn.. mcm 2 jgak amal kite kalau x dimulakan dgn niat yg betul
sampai x dpt bau syurga
ibarat amalan kita ni debu2 yg berterbangan
dahlah x dipandang+xberguna lak tu  malah mengotorkn

contoh kalau kat umah?
kalau kt rumah.. cntoh plg senang kulsem online pg2 ni..
 kalau kita x niatkn sb Allah, niatkn sb benda lain etc selain dari Allah
sia2 la usaha kita
Allah x pndang pun
sdgkn pndangan Allah 2 lah yg kite semua nak

ada satu hadi s..
tak ingat kat mana..
kalau kita niat nak buat baik..kita dapat satu kebaikan
kalau kita niat nak buat baik..n buat amal kebaikan tu..kita dapat sepuluh, seratus samapailah 700...pahala...
kalau kita nita nak buat jahat...tapi tak buat lagi..
takde apa2 untuk dia
kalau kita niat nak buat jahat dan buat amal keburukan tu...dapatlah 1 dosa..

betapa sayangnya allah pada kita...
baik nye Allah  dosa susah je Dia nk bg pahala cepat sangat Dia nak bg..
nak tolak markah pun ...samapai tunggu buat baru tolak
tu pun 1 je..
dan satu markah yang ditolak..kalau kita insaf dan minta ampun..markah selebihnya pulak menanti..
wah..sweetnya allah

ruginya manusia x sedar benda 2.. :(

ruangan ni untuk salah satunya..kita sama2 refleks hati dan diri kita hari ni..mulakan dengan sumthng yang boleh build rasa best kat hati n iman kita...

niat 2 sngt penting
tp kite semua x perfect utk selalu niatkn sb Allah
mesti ade nye lah yg terlencong walau sikit

ada 1 analogi ni
hati kita ni ibarat kompas
kalau dia tersasar sikit, even 0.01 dgree ke ape.. effect die snt besar
cbe kalau kita ambik jarum kompas 2 tersasar 0.01 dgree an, cbe kite extrapolate jarum kompas 2, bila dah di extrapolate 100 m k..
mesti dah berubah destination die kalau nk d compare dgn yang x go astray even 0.000001 dgree pn

klu psl niat ni kta msti ditanya
ikhlas ke or nak menunjuk2
hehe
riya amat bahaya
sbg motivasi untuk kta tngglkan riak

Rasulullah prnh britau sahabat
berlindungla dr Jubb Al-Huzn (Bukit di neraka jahanam)
sehingga jahannam sndiri brlindung darinya empat ratus kali
untuk siapa bukit ini?
untuk orng yg mendalami al-Quran yg menunjuk2 amalan mereka..

mkne nye rasulullah suruh kita jauhi perkara 2
jauhi riya n menunjuk2
bayangkan neraka paling dahsyat pun brlindung dr bukit nih
mksdnya neraka jahannam pun takut ngn tmpt tu ah
dsbbkn kedahsyatan tempat tuh

Yaitu orang-orang yang telah sia-sia perbuatannya dalam kehidupan dunia ini, sedangkan mereka menyangka bahwa mereka berbuat sebaik-baiknya. (alkahfi:104)

klu tgk life kite dari lahir smpai skarg
klu nak compare dgn org kat luar
mesti kite rase cm dah terbaek dah
ada family
study ok
dapat scholarship
tp
sia2 je kan
klu kita x tau hidup ni utk apa
xde value pun kat sisi allah

em, tp kalau kite tgk syed qutb an
lme die hidup tnpa tahu tujuan dia hidup\but then bile die dh fhm
all out lah
kalau tgk dlm muqaddimah fi zilal kn
die ada ckp quran memuliakan umur
mkne nye kalau kite hidup based on Quran, hidup kita d muliakan Allah
ape yg lg best bg seorg mukmin kalau nk d bndingkn dgn kemuliaan di sisi Allah?
xde kn
that's the ultimate hapiness fr each mu'min

kire yg slama ni kite hidup x refer pun dkt quran tu cmne ?
akak usrah sy ckp mcm ni.. ble kite dh mula fhm, n amalkan.. kefahaman 2 blh recover hidup kita semasa jahiliyyah
mcm syed qutb, wlpn 40 thn hdup mse jhiliyh n 20 thn dlm kefahaman beragama, 20 thn 2 ckup utk dia cover balik
ye la kite xtaw kerja Allah kn, let's try our best to achieve the ultimate hapiness besides Allah
semua tu rahsia allah
we do our part lahh
yg mana kita mampu

ade quotation ni
You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning >.<

niat ni mujahadah gak en..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates