Monday, June 13, 2011

0 Tarbiyah dzatiyah




‎"The more accurately you try to determine how angry you feel, the less you experience the anger you are trying to observe." So instead, be forgiving :)

best kan quote ni, aq jumpe kat fb
so, kalau kite nk kurgkan mudah marah, kena lah sentiasa observe diri kita
a.k.a muhasabah diri
or tarbiyyah dzatiyyah
bila hati dalam keadaan sentiasa ditarbiyyah, mesti xde masalah dengan semua benda 2

tengok kn betapa pentingnya tarbiyyah
tarbiyyah dzatiyyah ni susah, especially bila xde bi'ah solehah 2
kdg2 ingt, kdg2 lupe..
2 lah manusia

tp kite kene ingat, x boleh plak sebab kita manusia yg mudah lupe, kite set limit awl2..
selalu bg alasan x dpt trbyh yg cukup di rumah sb manusia mudah lupa
sampai bile kite nk set limit mcm 2?
sampai bile kite nak bergerak slow je dlm dkwah disebabkan 1 alasan yg x kukuh?
sampai bila kn..
kene buang la limit 2
betul semua org ada limit msg2, tp jgn jdikan alasan limit kite utk x bergerak
insyaAllah, kite same2 usaha utk all out lh kn..

so, everything, turn back to HIM
kalau dalam keadaan kekeringan dgn tarbiyyah, mintak lah dekat Dia..

"Bilakah datangnya pertolongan Allah? Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat" [Al-Baqarah : 214] :)
 
Allah ada kat mane2 je
bukan kat Kolej je
kalau betul lah kita betul2 faham quote "Allah is everywhere" yg akak2 selalu sebut dlu, mesti xkan jadi iman lemah sb xde kwn2 dekat rumah
c, bila kita ckp lemah iman sebab xde kwn kt rumah, kite dh set limitation..

ingat x, mase sekolah dulu2, motivater selalu ckp, jgn letak mind set rendah
same la dgn benda ni..
jgn mind set limit kite kat situ je..
so, insyaAllah, the best thing is, try cari kekuatan kita, mintak kekuatan dgn Allah n jgn lupe utk sentiasa mencari..

we have been thru this tarbiyyah kan..
we learnt a lot, insyaAllah..
tentang Allah, tentang kitabNya, tentang rasulNya..
macam2 lagi kan..
rsenye untuk ap semua tu??
manual kita untuk dapat redha Allah?
untuk cari redha Allah.. 2 lah usaha kite
& juga untuk kita tke cre diri kita & also others..
kita memang kuat klau ramai2..
tapi xsemestinya kite kne lemah klau sorang2 kan..

sebab tu la ad kata2 sebut..
tegakkan islam dalam dirimu
nescaya ianya akan tertegak kat muka bumi ni.. (ishab)

we have been dreamt dat islam will be strong one day..
tapi kne ingat, kte macam mne kan.. :)
kalau kite tak bergerak,lambat la dream tu become reality
but if we choose not to be one of the penggerak,ramai je lagi yang nak buat kan
islam xkan terkubur macam tu je klau xde kite..

sbb tu each time nak tido ke ap.. (every second in our life klau boleh..)..
kne buat muhasabah diri..
tanya diri..
kat mana kita..
ke mana kita nak pergi..
ap nak buat..
kenapa kne buat..
supaya kte lebih jelas & nampak ap kite buat..
insyaAllah, xde la nanti kite rse ap kite buat tu sia2..

mcm betulkan niat setiap lgkah etc..
kate manusia mdh lupe, dh tahu mdh lupe selalau ingatkan diri supaya x lupe lah..


Alhamdulillah Dia masih memberi setiap molekul oksigen untuk diffuse dalam haemoglobin kita.. tanpa kuasaNya, masakan kita masih bernafas di muka bumi ini.. muka bumi yang indah ini juga milikNya.. kita milikNya.. setiap zarah milikNya.. semua benda milikNya.. jika ada benda yang kalian fikir bukan milikNya, PM saya... pastinya tiada yang bukan milikNya kerana Dia Pencipta Yang Maha Agung.. Dia berkuasa menjadikan segala sesuatu.. Dia juga mampu hapuskan setiap sesuatu termasuk molekul-molekul udara yang dihirup dan dihembus saban hari.. tapi, kenapa masih kita bergantung kepada udara-udara itu untuk hidup? Kenapa kita masih bergantung pada harta kekayaan untuk bahagia? Bukankah Dia pemilik semua benda? Bagaimana mungkin cendekiawan era globalisasi bergantung kepada sesuatu yang sementara sedangkan Pemiliknya itu pasti lebih indah untuk dicintai? Tidak perlu bercakap banyak tentang hal ini, setiap di antara kita mampu berfikir perkara-perkara sedemikian, mampu membezakan antara kaca dan berlian dan pastinya mampu memilih cinta Pencipta atau cinta yang dicipta.. tiada kebahaiaan yang boleh dibanggakan di atas dunia milik Allah jika kita tidak mampu meletakkan Allah sebagai pemilik hati-hati kita, jika kita tidak mampu hadirkan cinta sepenuhnya kepada Allah, jika kita tidak mampu bermujahadah dan berusaha menegakkan syahadah di tempat yang sepatutnya di puncak sana.. kerana itulah cinta hakiki dan sejati yang didamba oleh setiap daripada kita yang bergelar HAMBA ALLAH.

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates