Wednesday, June 8, 2011

0 tingkap hospital



insyaAllah hari ni sy yang akan menyampaikan,
hari ni nak ceritakan 1 cerita bertajuk Tingkap Hospital
haha
macam kelakar tajuk dia

Ceritanya macam ni
Kat dlm 1 ward kat hospital tu
ada 2 orang yg dah critically ill
both of them kena duduk kat katil untuk amek medication for an hour
so sambil tunggu habis satu jam tu, diorang share la macam2
carita everything untuk mengelakkan kebosanan
kat bilik tu ada satu tingkap je
so everyday orang yang duduk kat tepi tingkap ni dia akan describe everything yang dia nampak
dia describe macam2 la. pasal tasik, taman, burung2, bunga warna warni
semua tu la
so everyday, kawan dia lagi sorang ini akan pejam mata dan membayangkan apa yang kawan dia yg kat tepi tingkap tu cakap.
so dia rasa sangat happy la. rasa macam hidup dia lebih bermakna bila dapat tahu imagine semua tu.
1 hari
tgh hari
org yg duduk kat tepi tingkap ni dia describe pasal parade yg lalu kat luar tingkap tu
yg orang yg lagi satu tu dia tak dengar band punya muzik tu tp dia dapat imagine lagi sebab laki sorang lagi tu dia describe dengan detail
so beberapa minggu pn berlalu
1 pagi nurse datang nak bagi medication kat orang yg duduk tepi tingkap tu
tp laki tu dah meninggal semasa tidur
after that katil tu kosong la kan?
laki yg sebelah dia tu nak pindah kat katil tepi tingkap tu sebab nak tgk luar tingkap
tp bila dia tgk keluar
takda benda apa2 pon
kosong je
pastu dia pelik kan
dia tanya la nurse kat situ apa yang menyebabkan laki yg dah mati tu boleh describe keadaan yg dia nampak tu ?
lepas tu nurse tu jawab : sebenarnya laki tu buta dan tak boleh nampak pon
mungkin dia hanya nak encourage awak
So bila dengar nurse tu cakap mcm tu, laki tu pun menangis la dan sedih sebab teringatkan kebaikan yg kawan dia dah buat.
So alhamdullilah
cerita pun dah habis..

Kat sini, pengajaran yang kita boleh dapat
kadang2 untuk kurangkan kesakitan orang lain, kita kena kurangkan kesakitan kita sendiri :)

contoh : mcm 2 org td, dua-dua dah tenat dah sebanrnya, tp sorang tu dia buta
dan dia buat2 macam dia tak buta untuk menaikkan semangat orang yg 1 lagi ni
so tu maksudnya mcm dia mengurangkan kesakitan diri dia la
mcm die sacrifice utk tgk org lain hapy
yes. macam kalau dalam ukhuwah kita
semua orang akan ada masalah yg sama
tp ada ke yang nak mcm buat2 dia takde masalah untuk bantu orang yg lebih memerlukan?
heee

mcm hadith k 13
kalau x syg saudara lebih dri diri sndiri, x sempurna iman

kalau ada sifat macam ni barulah semua org tak selfish
ukhwah sngt penting kn
sb 2 bnyk je pasal ukhwah dlm hadith n quran
kalau kita berada dlm barisan yg x kukuh, cane nk menang?

Sesungguhnya Allah menyukai orang yang berperang dijalan-Nya dalam barisan yang teratur seakan-akan mereka seperti suatu bangunan yang tersusun kokoh. (61:4)
 
 kita nk sambung dakwah Rasulullah kn
so, dkwh kita mestilah bersandarkan quran n sunnah
kalau x based on 2 harta yg Rasulullah tgl 2, sesat la kn
so, 61:4
kalau kita ad mslh ukhwah along the way nk pegang dakwah
there must be something wrong with us
dh ckup beriman k kite dgn alquran n sunnah?
kalau cukup, knp msih ad mslh+
so, kne check blik la kn..
there'll b no more such probs if alquran n sunnah b our guider
sb kite xde rasulullah dpn mate nk tnye soalan
kite x sehebat rasulullah nak dpt wahyu dari Allah
what we cn do is only 1, berpegang betul2 dhn quran n hadith
sb 2 benda rasulullah tnglkan utk kita..

so in short.
kita kena ada perasaan melebihkan kawan kita
waktu susah atau senang
supaya tiada perasaan selfish antara satu sama lain
supaya dakwah menjadi lebih kuat lagi dan todak terkesan dengan dugaan yg melanda
sastera gile.

kadang2 untuk kurangkan kesakitan orang lain, kita kena kurangkan kesakitan kita sendiri
ble tgk ayat ni, ttrbe trfkr...
klu kte nk krgkn jahiliyyah org laen, kte kne krgkn jahiliyyah diri sendiri
klu nk ubtkn hati org yg saket, kte kne make sure hati kte x saket kan?

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates