Monday, December 5, 2011

0 As-saff




kita sama istighfar dulu 3 kali...mungkin pg ni kita agak liat nk bgn kan(that's me)
Alhamdulillah…syukur kita sbb pagi ni kita masih lg bangun…tgk matahari…tgk family…my room direct ngn matahari...subhanallah best :D
ya kita hidup lg pg ni...Kenapa Allah x matikan jer kita masa kita tidur…pd hal smlm kita dah byk buat dosa dgn Allah…x de la plak Allah tu nk tarik nyawa kita yg byk dosa ni kan…
Kenapa kita masih hidup? Kenapa ya??

sebab Dia bg kte peluang utk jd hamba yg lebih baik
lebih baek kah kita setiap hari dr smlm?

sbb Allah sayang kita...
Allah amat2 syg2kan kita...nk jaga kita...kt dunia Allah jaga kita ...kt akhirat pun Allah sygkan kita..x mau masukkan kita dlm neraka..Allah offer mcm2 kt kita...

Hai orang-orang yang beriman, sukakah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih?(.61:10)

Dlm ayat ni Allah menyeru org2 yg beriman. Allah Tanya kan…nk x kita wt business…business ni pergh bukan maen2 la…bisnes ni boleh selamatkan kita dr azab neraka

Kalau kita tgk drama kan…ada hr tu kak dilah tgk satu citer ni..dia sgp gadaikan isteri dia sbb nk kontrak bisnes juta2…mmg dia sgp gadaikan everything la…skrg ni dlm ayat ni Allah offer kita kontrak slmt dr azab neraka..semua sedia maklum kan mcm mana neraka ni…sesaat pun dah seksa kan…Allah SERU ORANG2 BERIMAN…ALLAH x seru org laen..insyaALLAH kita nk jd org beriman tu kan…Allah seru kt KITA offer ni…kita x nk ke??

Allah hanya seru orang2 Beriman sbb HANYA ORANG BERIMAN PERCAYA ADANYA AZAB API NERAKA…offer Allah ni hanya VALID utk org2 beriman jer la…persoalannya..adakah kita BERIMAN ? hati kita, lisan kita, anggota badan kita betul2 ke tunduk pd Allah?

Tu offer Allah utk kita…selamat dr azab neraka…ayat seterusnya 61:11 Allah bg offer lg

Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)(61:11)

Ayat 61:11 ni Allah tunjukkan cara2 kita nk sign contract ngn offer 61:10 td…ada 3 elemen penting…keimanan kpd Allah, keimanan kpd rasul, dan lastly berjuang dgn harta dan diri

Mcm mana keimanan kita pd Allah…hubungan kita dgn Dia? Suruhan dan larangan Dia? Adakah kita dlm hidup sehari-hari ni betul2 100% utk Dia?

Elemen ke-2 pula keimanan kpd rasul…sejauh mana kita kenal rasul kita…raheeq maktum pun x khatam2 lg…adakah kita berusha ikut sunnah baginda..adakah hati kita panas bila tgk org kafir permainkan nabi kita? Ke kita rasa cm biase jer…sejauh mana cinta kita pd Rasul dan sahabat baginda…[kena tembak]
Dan yang paling penting….adakah kita bersungguh-sungguh meneruskan DAKWAH DAN TARBIYAH Rasulullah? Islam yg Nabi ajar kita utk kita praktikkan sepanjang hari malam … mungkin hanya brape percent je kita ni ikut ajaran Nabi dlm seharian kita…tp insyaALLAH, kita akan berusha bersungguh-sungguh kan…

berusaha teruskan melangkah
walaupun setapak demi setapak tanpa berlari

Utk pastikan kita dpt offer Allah ni..yang ketiga kita kena patuhi ialah Berjuang dgn Harta dan Diri
Menurut ibn kathir…jihad=berjuang dgn harta dan diri bukan time prang2 jer…Berjuang ni menyeluruh…seluruh hidup kita…
Contohnya, dgn akhlak kita sbg naqibah/muslimah..cukupkan menggambarkan islam kita? Berdakwah ttg Islam melalui akhlak kita…mungkin kita dan pakai baju besar2..tudung pun x mcm dulu..tp mcm mana ngn tindak tanduk kita…cara kita communicate…
Jihad ni mcm berjuang la..kalau berjuang tu mstilah bersungguh-sungguh x kan orang panggil berjuang kalau maen2 kan…Adakah kita berjuang dgn ibadah kita? Erm….breakfast rohani kita…yg mengaku kita ni daie…
Breakfast bagi da’ie ialah qiam dan solat dhuha
“Demi dhuha…” (93:1) 
“Bangunlah pada malam hari kecuali sedikit” (73:2)
cukuplah kita tanya dan jwb dlm hati masing2...qiam ke kita pg ni? dhuha ke kita lps pengisian ni? mathurat dah ke? 

Erm..dlm pelajaran plak mcm mana? Kita dah berusaha ke?  Usaha utk dpt pahala..usaha utk please Allah…result tu laen citer…yg penting usaha kita…adakah kita berjuang dgn study kita? Hehehe…EE TOK … Chem Bio dah smpai mana adek2 revise cuti ni? Kan cuti lama…daurah x de..usrah kalau ada adalah kan…dlm 1 hr tu lama tau..boleh siap 1 bab 1 hari

Mcm mana kita berjuang bersungguh-sungguh jaga hubungan dgn manusia dan alam…cuti2 ni..byk ke bersama family dgn benda bermanfaat…cukupkah kita baek sorang2 tp biarkan adik kakak abg mak ayah kita menuju azab Allah? Adakah kita pejuang yg soleh dan musleh?

Berjuang dgn harta…mcm2 kita boleh buat kan…derma kt masjid..keluarkan infaq..beli hadiah utk mad’u kita…adek2 ke, mak ke…kwn2…infaqkan duit kita beli buku2 bermanfaat…kalau dulu kita beli majalah hiburan..skrg apa salahnya kita beli Solusi…berjuang dgn diri nk fhm islam..kena infaqkan diri kita..masa kita..spend time to know islam..bace la apa2…adek2 sgt hebat…sgp infaqkan masa pagi adek2 utk bersama kt skype ni…subhanallah…hebatnya adek2ku sekalian ni

sangat banyak benda kena improve, :(

Lps kita dah terima sign contract ngn Allah tu dgn 3 benda tu…Allah slmtkan kita dr azab neraka kan…

(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga ” Adn “. Itulah kemenangan yang besar.(61:12)

Allah bg lg kita nikmat…slmt dr neraka tu dah la nikmat yg besar…Allah tambah lg…ampunkan dosa kita…apa lg kita nk? Neraka x lepas…dosa terampun…pas tu Allah bg masuk syurga plak…apa lg kita nak??? INILAH KEMENANGAN YANG BESAR!

yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)…….(61:11)

Allah kata, kalau nk tau, tu la yg lebih baek..bahkan yg terbaek! Inilah perniagaan yg baek…

X setakat tu je Allah tlong…Allah BAGI LAGI.waaaaaa BAEKNYA ALLAH ni…ada jer nikmat Dia nk bg lg kt kita…nikmat yg Allah bg plak nikmat yg KITA SUKA…mesti la BEST kan dpt BENDA YANG KITA SUKA…

Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman. (61:13)

PERTOLONGAN ALLAH DAN KEMENANGAN YANG CEPAT……

islam yg kita rasa dihina hr ni akan BANGKIT SEMULA…
bila kita dah buat betul2 bisnes yg ALLAH offer ni…KEMENANGAN ALLAH NI AMAT DEKAT…
walaupun scara zahirnya kita rasa lama dan jauh…tp ONCE KITA IKUT APA ALLAH SURUH..which 3 benda(IMAN KPD ALLAH, RASUL, DAN BERJUANG DGN HARTA DAN DIRI))….ALLAH akan tolong kita…kita rasa kejap jer…………..

tp tu la kan..nk buat TIGA BENDA ni…x senang…tp KITA MAMPU!!! Sbb tu ALLAH offer untuk kita…ALLAH offer orang2 beriman..hanya orang2 BERIMAN SANGGUP BUAT BENDA NI…

kita lah manusia2 beriman tu insyaALLAH…kita akan berjuang dgn JUAL BELI YANG ALLAH OFFER NI…untuk kembalikan ISLAM DI BUMI NI…kita memikul beban seluruh ummah…sbb tu bahu kita rasa berat…dlm ramai2 muslim kt dunia ni..ALLAH pilih kita pikul beban ummah yg sedunia ni…berat mmg berat…tp ingatlah pertlongan dan kemenangan tu dekat

ALLAH TU ADA JER NGN KITA SBNRNYA..TP DAH KITA X DEAL BUSINESS NI CMNER NK RASA ALLAH TU TLONG KITA KAN...

time kita lalai pun ALLAH tlong kita..tp kitalah yg buta hati...x nampak Allah tlong...insyaALLAH kita bersama dgn perniangan yg Allah offer lg menguntungkan DUNIA DAN AKHIRAT...syurga syurga...bukan pakej bercuti kt dubai ni..INI SYURGA

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates