Friday, December 9, 2011

0 Fuel




alhamdulilllah
hari ni saya nak bercerita
cerita pendek
sgt signifcant kepada saya utk hari ni
sy ada group discussion tadi
dan kami berdiskusi ttg projek kami
tiba2
groupmate saya ckp
"it doesn't matter where the fuel station is,
what matters is where the next fuel station located"

bila dgr statement tu
hati dup dap dup dap
ni bukan mat saleh yg cakap
ni Allah yg ckp
boleh teka ke ape yg nak disampaikan? (nada suspens)

kalau kte nak isi minyak,kte akan buat judgement kte nk isi bnyk mana depending the next station jauh lg ke tak
kalau jauh,bnyk la kte isi..kalau dekat,isi sikit pun takpe?
tapi yg paling crucial adalah driver yg x sedar pun kena isi minyak dekat next station
betul x?
pernah x bila kita naik kereta..kita fikir kat mane next fuel station?
biasa bila naik..kita fikir...minyak dah ada...jalan jeeeeee...nanti bila inyak x de...cari petrol pump
betul x?

mcm tu lah kita kat dunia ni
kita hidup je mcm skrg
x fikir pun pasal the next "fuel station"
tgk2
minyak dah kering
kereta x boleh jalan
jasad kaku
nyawa dah x de
astaghfirullah
nauzubillah
takut kan?

dalam dakwah pon
x cukup bekal

tu deeper thought lah kan
sgt takut
bila rasa
saya lah driver yg x pernah fikir kat mana next fuel station
sebab saya dalam comfort zone
rasa minyak banyak
dunia ni saya yg punya
sebab kita jarang letak diri kita sebagai musafir
seorang musafir akan sedar diri
dan buat planning
jika kita betul2 meletakkan Allah sebagai matlamat
kita akan plan towards it
bukan sekadar berangan angan kosong
astaghfirullah

nak share ayat best dgn semua org
Indeed, this is a reminder, so he who wills may take to his Lord a way. (76:29)
 
org yang mengambil peringatan, akan take to his Lord a way
if kita x buat ape2 enuju Allah
astaghfirullah

even nak makan pun kita kena usaha kan?
bukak mulut, kunyah, cari makanan
or even pergi DS
what more nak menuju Allah kan?

sediakan bekalan...
ada sy dan housemates pergi shopping...siap bawa bekal lg...tu bru g shopping sekejap...erm...akhirat ni selama-lamanya...

ni hadis yg nak share dgn semua
Dari Ibnu Umar RA katanya : Apabila kamu berada pada waktu petang, jgnlah menunggu sampai pagi, apabila kamu berada pada waktu pagi pula, jgnlah ditunggu sampai petang. Gunakanlah masa sihatmu untuk masa sakitmu dan masa hidupmu untuk masa matimu.” (Riwayat Bukhari)

masalah biasa kat kolej is procastination kan?
cikgu dah berbuih cakap
ee
tok
ia
studies
dan banyak lagi

Allah dah lama cakap
jgn tangguh
tapi kita tangguh jugakkkkkk
astaghfirullah

ayat yg ckp psl procastinate ??
57:16
76:29
7:179
"ghafilun"
org2 yg lengah
peh.. d xde alasan dh

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates