Saturday, December 10, 2011

0 Ibadurrahman




Nk share psl stu artikel yg sggh meruntun jiwwa
dy ckp psl ibadurrahman
sblm tu ade terbaca quote
‘kte kene hidup dlm kehidupan and menjadi ibadurrahman ni la yg akan membuat kte hidup dlm kehidupan :)
 
blh rujuk ayat 51:56 yg insyaAllah anda sume dh hafal tu :)
ibadurrahman ni kan hamba Allah yg Maha Pengasih
hamba kan abid
abid pekerjaan dy adalah melakukan ibadah :)
so ibadurrahman ialah org yg berusaha menjadikan setiap apa yg dilakukan sbg satu ibadah selagi tidak melanggar syariat :)
so, nk jadikan kehidupan kte bermakna, sentiasalah b'ibadah :)

mcm bile fikir2 blk kan
mmg kte selalu ckp kt kwn2 and hadek2
yg bkn solat tu je ibadah, bkn zikir je, bkn puasa je
tapi ape yg kte wt dlm aktiviti harian
mcm bile kat umh ni salu rse diri mcm loser je
ape je yg ak wat harini,
so, utk memaksimumkan kapasiti seorang ibadurrahman,
niatkan ap yg kte buat tu sbg satu ibadah
barulah kte memaknakan kehidupan :)

kdg2 selalu je mcm
cth eh, sidai baju, basuh baju gosok baju sume
lame kan..
so mcm amat rugi la kte klu tak amek masa tu n jadikan ia sbg satu ibadah
mcm mne nk jadikan iibadah
klu sy, cuba niatkan sbb nk tlg mak sbb ap, sbb Allah yg suruh
common kan, (tp sy bru je discover the true meaning of ibadurrahman)
barulah kte lbh bersemangat
xde la rse diri ni amat loser
and hidup kte ni sgtlah singkat utk kte tak manfaatkan setiap perkara yg kte buat tu bkn sbg ibadah

hmm, tu lah, rasanya klu kte sedar yg kte ni abid kpd Allah yg Maha Pengasih, insyaAllah setiap detik masa yg Allah bg tu takkan kte sia-siakna
kan kan kan....
cube tgk ayat 9:105

amek makna dy
"bekerjalah kamu, sungguh Allah melihat pekerjaanmu"

itu pn sdh ckp membuktikan bhw setiap pekerjaan atau ape2 yg kte buat ni amatla di pndg Allah
so gunekan la masa yg 63 thn (insyaAllah) utk kejar infiniti a.k.a matlamat kite sume :)

... ibadurrahman is a whole new thing
sifat seorang murabbi tu akan tempias jugak ye kpd mad'u die.
mksdnye bile kite kate org 2 mcm ni
org2 yg dkat dgn org 2 msti somehow ade prangai yg lebih krg same

so cne nk apply?
kait dgn ibadurrahman td
hamba Tuhan yang Maha Pengasih
Allah Maha PEngasih, so kte as hamba yg dekat dengan Dia mesti jd plus minus pengasih jgak (wlpn pengasih Allah tiada tndingan)
berkasih sayang dgn org walaupun errr ...rasa payah?

surah al furqan (25:63- smpai abis)
is ciri2 ibadurrahman 2
Allah explaning the ciri2 yg kite ptot ade

byk ciri2 yg d trgkan
rendah hati
mngucapkan perkataan yg baik wlaupun diejek/dihina/dikutuk/dingumpat
mghabiskan wktu mlm utk beribadat
berdoa pd Allah
menginfaqkan harta mengikut kemampuan
x syirik,xlggr peraturan Allah
n sume2 bnde 2 la kan

kirenye kite ni
bile kite rapat dgn seseorg 2
kite somehow akn terikut2 prangai org 2
[so inilah kesan bile kite ni rapat dgn Allah
slalu spend time dgn Dia
kita akan terikut2 sifat Allah 2
jd kite ni akan sentiasa buat yg terbaik
mknanya sifat ibadurrahman ni boleh duplicate and undergoes mitosis la
hahah
sorang boleh meramaikan yg lain..
kirenye prangai kite ni akan berubah
mmg dgn sndirinya
bile kite dkat dgn Allah

dan balasan utk org2 mcm 2 is syurga yg kekal abadi
tp pastu Allah tnye
yg lastttttttttt skli 2
Allah xkan pndg kite jike bkn sbb ibadat kite

tp kite sndiri?
mcm mana ibadat kite pd Dia?
so kene reflect blk seluruh kehidupan kita
sbb ibadat 2 sndiri ade 2 ciri kan?
1. niat yg betol
2. ikut syariat

 jd niat ni kene phm btol2
hadis 1 kan
niat ni bkn tampalan
tp niat ni kena dibina
ia pon 1 proses
sbb susah kan kite nk teros2 niat krn Allah 2
tp kite try utk sucikan niat kite seluruhnya krn Allah

 cnth: mk suruh jemur kain
so smbl jemur kain btolkan o jemor kain krn Allah
itu somehow tampalan la
tp niat yg purely krn Allah
kite sndiri g amek bj n basuh n jemur
buat tnpe d suruh
sbb nk jdkan ibadat pd Allah
so bile niat kite 2 mmg terlahir dr Allah dan hnye utk Allah
kite insyaAllah akan menuju kearah Dia
n once niat kite ni mmg suci krn Allah shj
bkn d tampal2
kite xkan mudah menyerah bile dtg ujian

cnth: kite join d&t krn Allah
so kite ni xkan mudah menyeraj
mknanya bila kita btl2 dekat ngan Allah, niat buat semua benda sebab Allah tu akan lahir sendiri?
bile famly hlg/ade xm/ade test/ade org2 berckp2 psal kite/bile admin band
kite akan try bersgguh2 utk wat jugak
utk teroskan jugak
sbb kite buat mmg solely krn Allah
niat ni kite bole usahakan tp along the way kite wat sgale ibadah 2 kite akan btolkan n luruskan niat kite
kire niat 2 xdela kite tgu je die dtg sndiri
urm mmg la awl2 ni somehow die tampalan kan
tp kite bole sntiasa try utk bina

cnth: mcm nabi mase awal zaman mekah
 mase awal2 die nk sebarkan islam
 baginda d uji dgn mcm2 halangan kan
umat islam kena seksa
ditawarkan harta,kuasa, n wanita
famly hlg(abu talib ckp jgnla aku d bebankan dgn sst yg aku x mampu)
famly meninggal sbb dakwah(abu talib n khadijah)
tp nabi xstop berdakwah
sbb baginda sgt yakin dgn ape yg die bwk
die buat hnye kerana Allah jd xde ape yg akan stop die melaenkan Allah
cnth:jwpn nabi pd abu talib bile abu talib suruh stop berdakwah
die kate sesungguhnya kalau pon org quraisy letak matahari d tgn kanan n bulan d tgn kiri aku pon
aku xkan stop berdakwah spai aku terkorban krn nya atau spai Allah memenangkannya

jom praktiskan menjadi ibadurrahman yg praktikal

bestnya jadi ibadurrahman kan?
sume benda yang jadik kat mereke yang penuh dngan rasa ibadurrahman akan dilihat sbagi nikmat..
even kesusahan pun dilihat sebagai nikmat..
yang mana bukan semua boleh dpat benda tu
tapi semua orng boleh dapat rasa ibadurrahman tu kalau semua org berusaha...
BERUSAHA UNTUK JADI HAMBA ALLAH YANG MAHA PENYAYANG..


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates