Thursday, December 8, 2011

0 Jaafar b Abi Talib




hari ni nak share sirah pasal seorang sahabat,,
dia ahli keluarga Rasulullah s.a.w
dia syahid dalam salah satu perang

Jaafar b Abi Talib
anak sulung kpd Abi Talib
abang kepada Ali
beza nya semasa kecil Ali dipelihara oleh Rasullullah
dan dia dipelihara oleh bapa saudaranya Saidina Abbas( sepupu Rasullullah)
antara yang terawal memeluk Islam (selepas Ali memeluk Islam)
setelah dewasa, dia berkahwin dgn Asma bt Umais

Pada suatu hari, dia terdgr perkhabaran ttg umat Islam nak berhijrah ke Habsyah
sbb penentangan terhadap umat Islam di Mekah smakin menjadi-jadi
dia meminta izin Rasulullah utk ikut serta
Rasullulah izinkan lantas dia dan isterinya pun berhijrah ke Habsyah

ok sape nama raja Habsyah ketika itu n apa agama dia?
najasyi and nasrani

Pembesar Quraisy x puas hati lalu menghantar 2 orang utusan
yang bernama Abdullah ibnu Abu Rabiah dan Amru Ibn Al-As
diorang bwk byk hadiah ke Istana raja najasyi
sampai2 je...diorg fitnah org Islam n buruk2kan ajaran Islam
tp raja najasyi ni shrewd n wise n x bias
so baginda pun pggl lah org Islam menghadap
dan masa tu lah Jaafar mnjd juruckp org Islam
bila raja tanya ttg ajaran islam dan keperibadian Rasulullah
ni jawapan Jaafar 
"Kami kenal benar akan keturunannya, kejujurannya, sifat amanah dan kesucian maruahnya.Dia mengajak kami ke arah Allah, mentauhidkan Allah dan menyembah Allah. Lalu kami tinggalkan agama nenek moyang kami. Kami meninggalkan penyembahanbatu dan berhala Dia juga mengarahkan kami utk jujur dlm percakapan menunaikan janji menjaga ikatan persaudaraan berbuat baik kpd jiran ...
 dan ada la lagi..tu sebahagian je la

so apa reaction raja????
raja tertarik n mintak Jaafar share kan wahyu yang Rasullah terima
n surah yang jaafar share ialah surah MARYAM

raja dan pembesar terharu n ada yang smpai menangis
so baginda pun bagi jaminan yang dia akan protect org islam sume skt habsyah
tapi kafir Quraisy x puas hati
diorng menghadap raja utk kali kedua
kali ni diorang fitnah org islam
diorg ckp org Islam ckp nabi Isa tu hamba

tp jaafar jwb dgn tenang
" Nabi kami memberitahu kami bahawa Nabi Isa ialah pesuruh Allah"
 n raja percaya n terima penjelasan tu
jadi org kafir fail for the second time

Selepas hijrah
Rasullah hantar Amru bin Umaiyah jumpe raja
nak ucap terima kasih n jemput org Islam di Habsyah utk pulang ke madinah
akhirnya diorg pulang pada tahun ke 7 hijrah
mse org islam sampai rasullah baru pulang dari perang khaibar
tahu x ape baginda ckp? 
"sy x tahu mana yg lebih menggembirakan, kepulangan Jaafar atau kemenangan tentera islam di Khaibar"
 betapa kasihnya rasulullah terhadap Jaafar

Rasulullah start hantar utusan ke ngr2 Arab selpas Perjanjian Huadaibiyah
masa ni islam dah agak stable
utusan islam turut dihantar kpd raja bani Ghassan tp dibunuh
baginada pun menyiapkan angkatan perang utk berperang
perang mu'tah di Jordan

ok sape panglima perang n pembantu dia?
ada 3 org sume
zaid
jaafar
abdullah ibn rawahah

lps zaid syahid
jaafar sambut panji islam dgn tgn kanan
lps tu tgn dy kena potong dgn pedang musuh dia pgg dgn tgn kiri
pastu kena potong jugak
dia pgg dgn saki baki tgn yg dia ada
[masyaAllah..hebat btul kan]
lpas tu musuh pun bunuh dia
lps tu abdullah pun smbg tugas sbg panglima n turut syahid

jaafar dimakamkan di jordan dan meninggalkan 3 org putera bersama isterinya asma
rasulullah pun pergi ke rumah jaafar lps dpt berita kematiannya
asma sgt sedih smpai satu hari dia berjumpa rasulullah n ckp anak2 dia dah menjadi yatim

n rasulullah bersabda
"Engkau bimbang mereka akan sitimpa kemelaratan bukan?janganlah kamu susah dan bersedih hati. Akulah yang akan menjadi wali mereka di dunia dan di akhirat nanti"
 itulah kisah nya Jaafar b abu Talib
sekian

saje share kisah ni sbb
btp susahnya org masa tu nak practice islam
kita x da halangan pun alhamdulillah

penangan btn
tetiba risau psl masa depan negara
cmne klu islam tu dah x boleh diamalkan mcm sekarang
mcm turki
sbb org islam sendiri bertelagah
(sweat)

hebat lah jaafar.. kita ni, x payah pun pegi jumpe agong ke ape sebab nk stay or nk buat usrah, tp still mls lg.. halangan pnye lah sikit tp kite still nak x nak buat usrah (dan uskab)
kulsem pagi pun kdg2 liat

knp dakwah lambat? sebab penggeraknya mals dan lambat skali, nak baca pun malas, nak korban sikit pun taknak, kena ujian sikit dah mengeluh sakan.. (kepada diri sendiriz, sila sedar!)

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates