Thursday, December 15, 2011

0 tarbiyah nabi musa




alhamdulillah
hari ni saya nak share kisah nabi musa

saya nak share kisah nabi musa sbb
smlm sya tlng mak saya buat satu kuih tradisional ni..
doh dia amat melekit
mls nak crita proses dia tang mana
tp, last last kuih tu jd bntuk yg cantik..
hmm..apa kaitan dia?

kta di jln tarbiah
banyak cbrn
baik dri dlm diri dan skeliling
mcm doh melekit yg td
susah nak buat
bentuk dia
kadang2 tak jd
n buat saya frust melampau
huh

anyway
kisah nabi musa yg sya nak crita ni
tntng kisah baginda sblm brdakwah kpd firaun
mula2 tu Allah bg wahyu kt Nabi Musa kt sebuah tmpt kan?
msa nabi musa tgh cari api
surah al-qasas ayat 29,30.31

kat ayat 31
dan lemparkanlah tongkatmu. Maka tatkala (tongkat itu menjadi ular dan) Musa melihatnya bergerak-gerak seolah-olah dia seekor ular yang gesit, larilah ia berbalik ke belakang tanpa menoleh. (Kemudian Musa diseru): "Hai Musa datanglah kepada-Ku dan janganlah kamu takut. Se- sungguhnya kamu termasuk orang-orang yang aman.

klu tengok ayat ni kan
bla ular tu kluar
nabi musa terus lari tak toleh g..
tp Allah pujuk baginda
no worry
nak kata nye
ni adalah perjalanan tarbiah Nabi Musa
seorang manusia gak
mcm kta
ada juga rasa takut
tp Allah uji lps tu bmbing dia untuk bina
sifat tawakal nabi Musa pd Allah
rasanya Allah layan kita sama je kan
trpulang ah kat kita untuk trima atau tak

ok sambung crita nabi musa dulu
wlaupun kita bukan nabi pun
ada je Allah try comfort kta
tengok surah taha ayat 66,67,68,69
Nabi Musa menjawab: "Bahkan kamulah campak dahulu". Tiba-tiba tali-tali mereka dan tongkat-tongkat mereka terbayang-bayang kepadanya seolah-olah benda-benda berjalan, disebabkan sihir mereka.
Maka yang demikian menjadikan Nabi Musa merasa takut sedikit dalam hatinya.
Kami berfirman kepadanya: "Janganlah engkau takut (wahai Musa)! Sesungguhnya engkaulah yang tertinggi mengatasi mereka dengan kemenangan.
(20:66-68)

saya nak emphasize kat ayat 67 and 68
Nabi Musa rasa takut blanampak ular2 pesihir firaun
tp baginda tak lari g
n kat sini kemajuan tarbiah nabiMusa
keyakinan baginda dah meningkat satu level
di mana baginda tak lari g
ni ah spttnya tabiat tarbiah
sentiasa meningkat

n then sla tengok surah as-syuara
ayat ke 60, 61 and 62
Maka Fir'aun dan bala tentaranya dapat menyusuli mereka di waktu matahari terbit.(60)
Maka setelah kedua golongan itu saling melihat, berkatalah pengikut-pengikut Musa: "Sesungguhnya kita benar-benar akan tersusul."(61)Musa menjawab: "Sekali-kali tidak akan tersusul; sesungguhnya Tuhanku besertaku, kelak Dia akan memberi petunjuk kepadaku."(62)

terutamanya 62
lihatlah betapa yakinnnya nabi musa
subhanallah
dalam keadaan firaun kejar
detik yg amat cemas sampai pengikut baginda kata kita
sure kita kna kejar nih
tpnabi musa kata
Allah ada denganku

reflection
dah brapa lama kita di jalan tarbiah ni
n mcm mana tinggi keyakinan kita pada Allah
yg sememangnya sentiasa ada di sisi kita
tp bla kita buat kerja
ada tak kita rasa Allah ada kt sisi kita
adakah keyakinan kita terus meningkat mcm nabi musa?
kita maybe akan  ambil alasan
nabi musa nabi
tp lihat lah bukti persamaan nabi musa dengan kita
ada rasa takut ,cuak, bimbang,kurang yakin
semua tu ada pada baginda
sama cm kita

nak kaitkn juga
dengan condition kita masa cuti ni
kta slalu buat alasan(trmasuk diri ini, thank u)
realiti dunia yg penuh kebatilan
buat kita down
sbb kita  tak cukup percaya
tak cukup merasa
Allah ada kat ss kita
dush..kna diri sendiri..huhu..

tp,akhwat yg dikasihi
walaupun kita jauh antara 1 sama laIn
tetap ada satu yg masih sama
ALLAH ada kat sisi kita
binala bonding dengan ALLAH msa ni
msa kita lemah n x berdaaya
hrp kita sntiasa bersabar
berada di samping ALLAH
dlm setiap cbrn realiti yg penuh batil dan sementara

kita pasti akan tersalah jalan, terhantuk sana, terhantuk sini..
tp, hidup dgn memegang lampu suluh (iman), pasti tidak akn tersesat jalan :)
kdg2 lampu suluh trjatuh,
xkn kita nak biar je, x cari blek lampu suluh kita n biarkn diri trus trsesat huhu..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates