Saturday, June 30, 2012

0 PILIHAN


Assalamualaikum
insyaAllah hari ni sy bagi kulsem:)
kita bukak majlis dgn ummul kitab al-fatihah

hari ni sy nak mulakan dgn satu ayat
2:146

 “Orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang Kami berikan Kitab itu mengetahui serta mengenalinya (Nabi Muhammad dan kebenarannya) sebagaimana mereka mengenali anak-anak mereka sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian dari mereka berusaha menyembunyikan kebenaran itu, sedang mereka mengetahui (salahnya perbuatan yang demikian).”


tajuk hari ni ialah PILIHAN
refer dkt ayat atas ni, Allah mention yg org Yahudi dan Nasrani amat mengenali Rasulullah s.a.w - peribadi, fizikal dan akhlak baginda
tp still refuse utk embrace Islam
rugi sgt kan?

so, jgnlah kita termasuk dalam kerugian itu
sbb Rasulullah amat rindukan umatnya yg beriman dgnnya tanpa pernah melihat dirinya
jadi jomlah kita masuk ke dalam islam secara keseluruhan tu sbg tanda syukur sbb Allah berikan kemudahan utk kita dalam agama

kita terus2 lahir dalam Islam kan?
x perlu tempuh halangan yg besar mcm not-yet-muslims (non-muslim)
so bersyukurlah

sy akhiri kulsem ni dgn sepotong ayat yg cukup indah dari Al-quran namun cukup berat

“ Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang- orang yang fasik - derhaka.”


Peringatan utk diri sendiri dan semua
jgn kita tgguh2 lagi utk memilih Islam sbg cara hidup kita
kita selalu doa utk husnul khatimah (pengakhiran yg baik) yakni mati dalam Islam kan?
tp mcm mana nak mati dalam Islam kalau x hidup macam muslim?

wallahualam segala yg baik dtg dari Allah yg kurang baik tu dari kekhilafan diri sy sndiri

Thursday, June 28, 2012

0 CINTA itu Kata Kerja




InsyaAllah, hari ni saya nak share about something yang cliché..
Yet it is a huge thing that for all of us..it about L.O.V.E ~
Hehe..saya pasti di sini, semua org ingin mencintai dan di cintai..kan3?

Okeh..let me explain..there are 3 types of LOVE..
1)Cinta agung-kpd Allah dan Rasulullah
2) cinta sederhana-cinta trhdp ibu bapa, anak2,suami,isteri n keluarga
3) cinta bawahan-cinta yg lebih kpd dunia dan seisinya daripd cinta kpd Allah dan Rasulullah

Something undeniable, fenomena cinta yg paling Agung mestilah cinta kpd Allah dan Rasul!!
Dan even cinta kpd Allah dan Rasul ni adalah satu tuntutan dalam Islam, dlm untuk mencapai Iman.. J
Ada seorg sahabat Rasulullah dahulu yg amat mencintai Nabi, sehinggakn satu hari, Rasulullah tlah bertemu dgan sahabt yg bernama Tauban ni
Lalu Rasulullah bertanya kpdnya perihal keadaan Thauban yg kelihatan berlainan drpd biasa
“Apa yg mengubahmu mnjadi sebegini rupa, wahai Thauban?”-Rasulullah b’kata.
“Wahai Rasulullah, aku x de pape penyakit pun. Hanyalah aku ini rindu apabila x dpt bertemu denganmu.Lalu, aku teringt di akhirat nanti, aku khuatir x dpt lagi betemu dgnmu sbb engkau akan diangkat b’sama para Nabi”
Lalu, Allah turunkn ayat ni {4:69}
“Dan barangsiapa yang mentaati Allah dan Rasul(Nya), mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah, yaitu: Nabi-nabi, para shiddiiqiin, orang-orang yang mati syahid, dan orang-orang saleh. Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya.”
Subhanallah! Bestkan? Maksudnya, kita ni BOLEH duduk sma2 ngan Nabi n etc.(spti dlm ayt Allah di atas) provided that kita Taat kpd Allah dan Rasul..

Which means also kita cinta kpd Allah dan Rasul..sbb cinta itu kata kerja, Yang menggerakkan kita,supposedly….!
SO, kalu kita nak raih cinta Agung ni, kena la kerja,kerja apa?
Kerja untuk Allah la..in whatever means…masyaALlah…
Moga CINTA AGung ni t’pahat kukuh dlm hati kita dan menjadi cita-cita  kita selama-lamanya..

insyaAllah, wallahua’lam..

Wednesday, June 27, 2012

0 ni'mat




Assalamualaikum
insyaAllah apa-apa pun mari kita bersyukur
dan mulakan hari dgn bismillah
so kita bukak majlis ddgn ummul kitab l fatihah

saya nak start dgn knp saya nak bagi kulsem hari ni
sebab
kalau tak buat mcm ni
saya takkan rasa urgency nak buat baik
atau saya rasa iman saya semakin mengurang
insyaAllah
moga Allah kuatkan iman kita semua
amin

hari ni nak citer pasal nikmat
well
kalau nak cerita nikmat Allah kan
sampai kiamat pun tak boleh nak list semua
sebab banyak sgt

so apa issue nya?
issue kat sini nak cakap
manusia ni senang betul nak kufur nikmat
kira mcm tak bersyukur lah

mcm2 yang kita ada
rumah
kereta
baju cantik
laptop
broadband
tu yang material lah
yang boleh kita nampak

yang besar sikit yang lebih important
yg mcm lagu raihan tu
ingat 5 perkara sebelum 5 perkara
muda sebelum tua
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit
hidup sebelum mati
tak ingat satu lagi -__-
hah
sihat sebelum sakit

tak tahu kenapa
tapi yang 5 ni memberi kesan yang besar pada saya
kalau kita tgk
dlm drama2 melayu kan
haha
clicheee
5 5 ni diorang tak bersyukur
bila kaya, sihat, muda, lapang dan masih hidup
larangan Allah semua tak nak buat

bila Allah dah tarik satu - persatu
baru sedar
baru start nak worship Allah
 (heh. tgk cerita bukan bidadari malam tadi ;p)

tapi
saya selalu cakap dgn orang
setiap apa yang berlaku dlm drama tu
wujud dlm masyarakat
mesti ada kat mana-mana
berlaku benda yang sama
so all the movies do reflect the society

satu lagi
manusia ni tak ingat yang segala nikmat ni
Allah yang punya
Allah yang bagi pinjam
so if Allah bagi pinjam
maksudnya
every nikmat tu still Dia punya
so takda issue Allah tak sayang kita
atau Allah menzalimi kita kalau sesuatu nikmat tu ditarik balik

so kalau experience sendiri
sobsobs
saya rasa Allah tarik sikit sikit
nikmat tarbiyah yang senang
tak perlu gerak mana-mana kalau nak carik
which is in Kolej
bila balik rumah je
bukan tak ada masa
tapi banyak sangat masalah datang bertubi2
rasa mcm Allah tarik nikmat nak prgi program
bila baca fb updates or twitter updates
or blogpost updates
ouch
rasa hati ni dihiris-hiris
taktahu kenapa rasa sedih sgt2
sebab Allah dah amek balik nikmat yang tu
nikmat tarbiyah yang mudah
semua-semua tu
membuatkan saya reflect diri
dulu Allah bagi peluang
adakah kita guna dgn sebaiknya?
;(

so insyaAllah
hari ni nak ajak semua
untuk bersyukur banyak
dan reflect diri sendiri apa yang tlh kita lakukan
time Allah bagi peluang tu
wallahu a'lam


Tuesday, June 26, 2012

0 tauhid zindani




Alhamdulillah sangat2 sebab kita masih diberi peluang hari ni untuk memberi makanan hati
dengan ingat pada Allah
Selawat dan salam pada habibullah, Rasulullah s.a.w
kerana Allah telah mengutus Baginda
untuk bg nikmat kenal Allah pada kita
dan sama2 kita minta ampun kat Allah atas segala dosa
n penyakit hati yg sentiasa terlintas tanpa kita sedar

so..hari ni my dear akhwat that i luv cuz Allah
i wanna share pengisian tauhid zindani
by ustaz jali
during my jaulah penang
8-)
pengisian nya lebih kpd memfikrahkan buku tauhid zindani
by syeikh Abdul MAjid Azizi az-Zindani
buku yg serius li 'kering'
klu bca setakat baca
 (sorry klu bunyi cam berat)

hwever, sya nak share apa yg sya dpt sbnrnya
nak tau camna perasaan sya msa dpt sharing tu?
rasa mcm iman naik tahap ke level strsnya.
 (err..ada unsur riak ker kat situ?? x brmaksud ye..)

why?? seriusly blh jd cam tu?
let me xplain
sblm ni, bla dok sorang2 ker even tengah bca AL-Quran (facepalm)
akan ada terlintas keraguan lam hati
mst ada soalanmcm ni..
"betul ke?"
 (k,usrahmates ku jngn gelak!!)

tp, slps pengisian ni
Allah kurniakan lg keyakinan terhdp Islam
n jalan ni..

mula skali..ustaz jali tekankan tntang iman..
apa itu iman??
 iman adalah membenarkan dngn sungguh2' without paksaan
n membawa kita buat somethng berlandaskan apa yg kita percaya
 mungkin kita dah membenarkan??
tp, btul ke kita benarkan dngn sungguh2??
adakah kta mcm para sahabat yg bla dpt ISlam, mereka terus cuba sebarkan

hmmm..mmng terkena kat jantung ah msa tuh...
sbbnya ustaz ckp kita  malu nak ckp tntng Allah even bla dngn orng ISlam
sbb kita msh kurang percaya..hmm
n persoalan strsnya, adakah iman kita tlh drive kita untuk buat smthng for Islam??
k tu retorical q..

strsnya ustaz jali ckp, untuk kuatkan iman, kita mst ada BUKTI
sbb manusia mst akan percaya klu ada bukti kan??
mmng la pra sahabat dulu they have Rasulullah as the proove of ISlam
tp kta skrng ada the whole Al-Quran
mslhnya kta amat jauh dr al-Quran..da only direct solid prove dr rukun iman
;(
brapa helai kta baca sehari??
kita ada usaha nak phm b.arab ker sbb translation kdng2 tak tepat
 (k..tu untuk dri sendri gak..)

insyaAllah..klu zaman Rasulullah..bla mereka dpt ayat yg mereka x paham
n x nmpk dpn mata mereka.. cnthnya.. tntng janin lam perut..etc
they believe the ayat
tp Allah tu MAha Adil kan??
dlm zaman kta yg terlampau banyak fitnah ni pulak
ALlah tunjukkan kita kpd new discovery
yg sbjk trang2 tang2 sprt apa yg ada kat lam al-Quran
mcm penciptaan manusia
psl lautan dalam
n banyak g

thats why Allah always emphasize
kta mst guna
PENDENGARAN
PENGLIHATAN
n BERFIKIR
sebaik-baiknya

sbb camna nak dpt tahu tanda2 tu
klu x guna 3 nikmat Allah tu
that's why pakar2 lam any bidang, insyaAllah will eventually Allah tunjukkan ke kebenaran Islam
terpulang untuk mereka terima atau x

k..seterusnya apa kata kita belek satu ayat lam al-Quran
yg tunjukkan kekuasaan Allah
al-Mukminun ayat 12--14
jom semua bca ;)


Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah;(12)
Kemudian Kami jadikan "pati" itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh(13)
Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.(14)


dlm ni adalah detail tntng penciptaan manusia

tahu tak, masa zaman aristotle dulu..mereka kata kita dicipta dr darah haid(hmm)
sbb bla mak ngandung, darah haid berhenti..
siap ada illustration yg dilukis oleh orng zaman tu
untuk tunjukkan penciptaan manusia dr darah haid
hnggala pada 1960an
orang discover sperma..
kecohla manusia asal dr sperm pula..
siap ada illustration bentuk bayi kat kepala sperma
agak kelakar di situ
tp tu la apa yg orang pd tahun tu percaya!!
then, ttba ada pula teori baby tu asal dr ovum(bla mereka dh jumpa ovum)
n sprt biasa ada gambar rajah baby lam ovum pulak...
so..i wonder, mereka x fikir ke? lelaki buat pe?
hmm...2 2 pendapat ni bertntangan until tahun 80an..
mereka jumpa persenyawaan antara sperm n ovum
tp pening kepala lak camna bnda ni leh jd
coz mereka kan percaya baby mmng dah terbentuk lan sperm n ovum..
until then, bru mereka jumpa sal pmbntukan cell
bbrbalik kat ayat di atas
Allah dah siap cerita dah 1400 tahun dahulu proses pmbntukan bayi
 (subhanallah!!!)

jd mmng betul la al-Quran dr pencipta kita..
bukan buatan semata..

sbgai contoh..
dlm ayat tu ada stage yg dipanggil alaqah
yg ada 3 mksd:lintah,bnda tergantung, gumpalan darah beku
uniknya Allah guna 'alaqah' di sini
knapa x guna perkataan Arab lain je yg ada maksud darah beku..
knapa mst guna 'alaqah' ?
coz tu ah rupa kia msa lam stage tu
mcm lintah
pstu tergantung..
n mmng bntuk darah beku..

hebatkan Allah
leh cri sau perkataan dngn 3 mksd ni
n ni la antara BUKTI yg nyata
yg kta mmng dah leh tengok zaman ni
banyak g cuba cari
selama ni kita pandang x pandang je BUKTI ni
msa belajar BIO
mcm tak menambah iman pon masa tu..
:(

well..kesimpulannya.. jom la kita mendalami al-Quran
n belajar untuk mendalami BUKTI2 yg Allah dah bg
untuk mmperkukuh iman kita..
InsyaAllah


Monday, June 25, 2012

0 contengan jalanan...dalam mencari Dia ^^




act, bru abis bc novel hlovate contengan jlnn..tp bru abes satu part
yg I-fend
pastu terlintas la
cite tu sal mnusia yg tbe2 Allah kurniakn kat dia nikmat terbesar
tbe2 lak 2

iaitu nikmat knal Penciptanya
woah

n yg best, slh sorg wtk tu, cousin ye, lpas tol2 knal Allah tu, Allah tarik nyawa dia trus
on 1 Syawal..after solat zhor n after da bermaafan ngn sume org
subhanallah

mmg la juz crita
tp possible je blerlaku
kn???
2 sal cte tu la

nk ckpnya..kite xtau pon bler msa kita tgglkn dunia
 (worry)
tp Allah sntiasa buka je jln utk cri Dia
so, never  give up

sbb ye nmpak sgt kita yg tgh usha nk cri2 Dia ni
so, jom la sme2
wat la cra desperate byk pon xpe
sbb mmg kita kne desperate kot cri Cinta Allah tu

tu la
bler bc yg tu
rs ssuai sgt dgn dri
sbb, ap yg ad dlm novel 2 mg sgla phase yg kita pnh lalui
dpt ayt tu ayt ni
psl tujuan idop
hdis 40
pastu wat mosque-hoping
rse dkt bler bc..

n mula lah terflashback kesah2 mula dlu
time dsentuh chaya tarbiyah tu
nikmatnya
Subhannallah

nk sgt rs tu kkal
nk segar sentiasa
xnk klau bole ad down phase yg slalu kite lalui

insyaAllah
kne sdar
n usha
Allah tgk kot

lg satu, nk tmbh..kita tgk betapa nikmatnya logam2 yg Allah yg da set kt stiap org
tgk la mcm Hlovate tu, bler dia dpt nikmat d&t tu, dia trus gna logam menulis novel dia tu kat jln ni
wow
impressed

so, jgn give up
truskn ajk org
n teguhkn dri sdri
insyaAllah
bia la kita dipndg cane pon kt pndgn org, fmly n kgwan
tp truskn
jgn kluar ckit pon dri jln ni
sbb kita nk Islam tu jd UA
nk jd mcm mesir
mcm 2
insyaAllah, klau bkn yg da dsedarkn ni brusaha utk sdrkn org laen , maksudnya, lmbtla lg UA tu nk tercapai

so, jom la kita kuatkn hati, tekad, iman dan amal
bkn utk sesape
utk kita demi Dia
insyaAllah

Thursday, June 21, 2012

0 Patience







Assalamualaikum...
Pertama sekali, jom kita bersukur pada Allah
Alhamdulillah sebab DIA masih bg peluang pada kita utk teruskan hidup pd hari ni.
Suka saya memetik kata2 imam Ghazali,
“Kenapa Allah masih hidupkan aku pada hari ni?”
“Sebab Allah nak bagi peluang padaku untuk bertaubat.”
Jadi kita bersyukur sgt2 sebab masih diberi peluang untuk mencari cinta Allah <3
So, hari ni nak cakap pasal benda yg paling susah kita nak buat.
Saya nak cakap pasal….
Jeng…jeng…jeng
 (drums roll)

Saya nak cakap pasal SABAR.
Susah kan nak sabar?
Jom kita go through Fussilat,
Ape Allah kata?
“Dan (sifat-sifat baik itu) TIDAK AKAN DIANUGERAHKAN kecuali kepada ORANG-ORANG YANG SABAR & TIDAK AKAN DIANUGERAHKAN kecuali kepada ORANG-ORANG YANG MEMPUNYAI KEBERUNTUNGAN BESAR.” (41:35)

Nampak tak?
Teringat kata2 Baz masa kulsem dulu masa dapat ayat ni dari dia.
“Nampak sangat kita ni belum baik lagi. Sebab sabar pun tak mampu nak lepas lagi…”
Tu bukan the exact words… tp lebih kurang mcm tulah Baz kata.
Sangat sentap kannnnnn? T_T

So, ape sebenarnya SABAR ni?
Selalu kan orang kata,
Sabarlah, ni semua dugaan je…
Sabarlah, Allah nak uji sikit je…
Selalu kan kalau tengah break down, orang suruh kita sabar.
Tapi setakat tu je ke sebenarnya definisi sabar ni?

Jom kita tengok ape makna sabar >.<
MAKSUD "SABAR" dalam KONTEKS AMALAN BATIN ialah menahan hawa nafsu daripada dipengaruhi oleh sebarang gelora atau kegemparan hati atau tekanan jiwa atau perasaan atau rangsangan yang menimbulkan rasa marah atau berontak, resah- gelisah, tidak rela, sugul, kecewa atau putus asa, akibat daripada pengalaman menghadapi kesusahan, ketidak-selesaan atau sesuatu keadaan yang tidak disukai atau tidak diingini.
Mesti tak clear sangat kan?
Takpe2…
Meh, kita bagi clear sikit…

Kalau kita tengok wasiat Rasulullah SAW pada Saidina Ali,
Rasulullah ada kata,
Sabar itu ada 3:-
1) Sabar terhadap musibah dan tidak merasa marah terhadap musibah yang menimpanya sebaliknya dia menerima dengan baik musibah itu.
2) Sabar dalam mengerjakan dan menanggung kesukaran ibadah.
3) Sabar dari maksiat, iaitu meninggalkannya kerja-kerja maksiat .

Makin clear tak definisi sabar ni?
Nampak tak?
Sabar bukan setakat masa terima ujian je.
Tapi SABAR DALAM MENGERJAKAN IBADAH dan juga SABAR MENINGGALKAN MAKSIAT.
Dan SABAR MENINGGALKAN MAKSIAT tu sebenarnya adalah sebaik-baik kesabaran.
Sebab memang susah sangat nak tinggalkan maksiat.
Sebab sekeliling kita ni banyak sangat jahiliyyah.
Macam saya ni, banyak kali je tersungkur, kalah. T_T
Tapi sebab tulah kita ada kawan2 kan?
Ada akhawat2 semua ;)
Kita saling menolong
Sama2 berjuang, mujahadah melawan nafsu J
Dan sama juga dgn sabar dlm mengerjakan ibadah tuh.
Nak2 lagi time cuti ni kan?

Kalau dulu, ada kawan2 nak kejutkan qiam.
Sekarang ni, harap alarm je…
Kalau dulu, ada orang jerit2 solat jemaah, solat awal waktu.
Sekarang ni, harap mak ayah bising baru nak gerak…
Ke macam mana?
Ke semua orang momentum best je?
Dinamik je?
Takde lemau?
Hmmmm, masing2 tahulah diri sendiri mcm mana kan?
Insyaallah ambil masa sekejap,
Kita nilai balik mcm mana dgn kualiti ibadah kita.
Ape yg kita buat hari ni lepas bangun tidur?
Sempat ke solat subuh?
Rawatib buat tak?
Dah baca mathurat tak?

Alang2 tuh,
Jom reflect KUALITI SOLAT kita,
Surah ape yg kita baca masa rakaat pertama lepas Fatihah?
Ape content surah tu?
Ke ngantuk2 solat?
Dah tak ingat surah ape yg kita baca?
Hah? Nampak tak?
Selama ni, sabar ke kita dalam melaksanakan ibadah?
Sabar ke dalam meninggalkan maksiat?

Kalau setakat sabar semasa musibah…
Tu tak payah cerita sangat.
Sebab kenapa?
Sebab tu merupakan benda paling basic pasal soal sabar ni.
Sebab non-muslim pun boleh bersabar masa dalam ditimpa ujian hidup.
Nampak tak?
Kalaulah kita bangga sebab mampu sabar masa ditimpa musibah,
Kesiannya kita..
Sebab tu merupakan level sabar yang paling rendah.
T_T
Sentapppppppp kannnnnnnnnn?

Cakap pasal kesabaran ni,
Saya tertarik dengan kisah Soffiyah binti Abdul Mutallib…
Hah? Kenal tak dia ni?
Kalau ada yg dah kenal dia, Alhamdulillah.
Saya sebenarnya pun baru je berkenalan dengan serikandi Islam ni…
Ish ishhh
Betapa ceteknya ilmu kita kan?
Takpe2..
Kita USAHA lagi okehhhhhh,
Baca buku banyak

Siapa Soffiyah ni?
Sofiyyah merupakan seorang wanita yang mempunyai banyak pertalian dengan Rasulullah SAW,
1) Beliau adalah ibu saudara sebelah ayah Rasulullah SAW,
2) Saudara perempuan kepada Hamzah bin Abdul Mutalib (bapa saudara Rasulullah SAW),
3) Beliau juga merupakan sepupu Rasulullah SAW  sebelah ibu, anak kepada Halah binti Wahab,
4) Dalam masa yang sama beliau adalah biras kepada Baginda SAW  kerana mengahwini Al-Awwam b. Khuwailid.

Wahhhhhh..
Banyak kan?
Tapi yg saya nak tekankan hari ni pertalian Soffiyah dengan Hamzah (yang no 2)

Ceritanya mcm ni,
Latar belakang: PERANG UHUD
Mayat Saidina Hamzah yang syahid itu telah dirobek-robek dengan amat teruk tanpa belas kasihan. Apabila Sofiyyah mengetahui perkara ini, beliau pun ingin melihat jasad saudaranya itu. Pada mulanya Rasulullah SAW. ingin menghalang Sofiyyah daripada melihat tubuh badan Saidina Hamzah, bimbangkan dia akan berasa gerun apabila melihatnya nanti.
Ape soffiyah cakap bila Rasulullah halang dia?
“Berita kematian saudaraku yang mati dalam keadaan tercincang demi membela agama Allah telah sampai kepadaku. Biarlah aku menjenguknya, insyaAllah aku mampu bersabar!",
demikian kata Soffiyah dengan tenang dan sabar.
Ketika Soffiyah sampai di depan jenazah Hamzah saudaranya, beliau berkata,
“Semoga Allah memberikan rahmat kepadamu, wahai ayah Amarah. Semoga Allah mengampunimu. Kita adalah kaum yang biasa menyaksikan kematian dan kesyahidan ... sesungguhnya kita adalah milik Allah dan sesungguhnya kita akan kembali kepada-Nya.”
Hebat tak Soffiyah?
Dia tenang je.
:^) Agak2 nya kalau adik/abang kita kat tempat Saidina Hamzah, ape yg kita buat ye?
Kalau saya, gerun nak fikir.
Takut. Cuak.
Tapi soffiyah ni memang super duper supersaiya lar! \ο/
Soffiyah ni memang berani.

Banyak lagi kisah2 menarik.
Saya plg suka kisah Soffiyah masa Perang Khandak. Kagum sangat dengan semangat dia.
Sangat2 berani nak melawan yahudi yg belot.
Okay, ni sebagai homework, sendiri cari eh. ;)
Ehhh, boleh tak macam ni?
Hehe…

Cari tau..
Insyaallah tak sia2 kita ambil tahu pasal serikandi Islam yg hebat ni. (ninja)
Rasanya, setakat ni jelah sharing saya.
Dah panjang sangat ni.
Sorry tauuuuuu. :S
hmm..ada sape2 nak tambah???

anyway
hari tu kan saya pergi Twins of faith
so ada dgr cerita pasal Soffiyah
Sofiyyah ni
sgt hebat
dia mmg ajar anak2 dia untuk bermain pedang dan menunggang kuda
mmg dia prepare anak2 dia untuk mati syahid dlm perang
x silap, slh sorang anak dia, Zubair al-Awwam kan?
yuppp, ms perang ape, xingat
Soffiyah bg galakan kat zubair utk SYAHID
Hebat kan?

slma nie kita igt kita dh sabar
but we nowhere near now that we know d true definition of sabar :|
Ya Allah
mmg sentaappp habis


Wednesday, June 20, 2012

0 Which path would u choose?




assalamualaikum
sy xtau nak bg tajuk ap so sy go on je dgn sharing nie ye:)
hope its useful to us all insyaAllah...
Sape ingat surah al-syams yg kite slalu alunkn siap skali ngn gaya lagi :$ well,
kalo tgk ayat 8-10

Maka Allah akan mengilhamkn pada jiwa itu jalan kefasikan dan ketakwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwanya itu dan sesungguhnya rugilah orang yg mengotorinya.

In this world, Allah has given us two ways.
Satu jalan kefasikan satu lagi jalan ketaqwaan.
Kita bygkn yg jln kefasikan tu sgt2 lah dihiasi dgn segala
benda yg kita suka BUT brings no benefit for us.

And the other road, is full with hardships and kita
sbg manusia yg lemah slalu je nk berehat jap sbb penat.

Selama nie Allah has given us d chance to be around ppl whose heart
would do anything for Allah but now, the time has come where we alone.

Alone in the sense that kita xda akhawat yg dduk dekat2
ngn kita utk ingatkn kita sepanjang masa. Dah bgn subuh? Dah qiyam? Dah baca mathurat?
 Semua org rinduuuu sgt kn time2 cmtu
Kireny, sekarang nie kita smpai kt satu simpang T.
satu jalan utk terus continue d road to Jannah and one
more yg penuh dgn godaan2 yg kdg2 kita kalah dgn dia.

Tapi kan, Allah kata org yg continue in His path, beruntung!
Maybe Allah xbg lagi ap yg kita nak sekarang but its going to
be worth it in the end because we know our goal in not in short term.
Kita xmau ap yang kita worked hard for so far akn berakhir dgn skejap.
What I mean is, contoh kalau la kita aim nk jadi baik msa kt kmb,
Alhamdulillah we did that. Tapi bila kita dah keluar kmb, apa kita nak jadi?

On d other hand, kalau kita set goal for mardatillah ,
redha Allah, then sepanjang masa we seek for it.
And its long term sbb kita kerja utk Dia bukan hanya di kmb. But for a lifetime
Kalau goals in life pon, kita x stop aiming for ib je kn?
 Kita msti in our minds dah buat plan utk future smpai ke tua2 pon.
This shows our goal were never for short term.
But are we doing the same thing in planning a life for Allah? Ke kita wat utk sekejap2 je?

Nak share one more ayt before I finish, al-imran:135
And those who, when they commit an immorality or wrong themselves [by transgression], remember Allah and seek forgiveness for their sins - and who can forgive sins except Allah ? - and [who] do not persist in what they have done while they know.
 
Mcm hidayah z kata haritu, ad je masa bila kita jatuh tersungkur n left behind,
tapi kita nk terus dduk tunggu org angkt or kita sendiri yg nk bgn n kejar yg lain?
So based on d ayat, kita nie akn ad buat salah,
buat benda yg kita rsa syok tp x ada ap2 benefit pon kt
diri sbb mayb nafsu dh mula mengawal diri.
Tapi ap yg mmbezakn org2 bertakwa nie is that we IMMEDIATELY
realize what we’ve done wrong and seek
His forgiveness in evry way that we can.
slaluny bila dh selang waktu yg dh lama bru kita teringat balik,
“oh, ak ad buat salah. Allah,forgive me.”
Tpi org2 yg hati diorg selalu berpaut kt Allah,
akn terus n when I mean terus , akn segera igt kt Allah n repent.
May we becum those ppl who seeks Him because
we really2 truly love Him (inlove)
jazakillahu khair for reading this.

Tuesday, June 19, 2012

0 sihat tak?




hari nii, sempoi je kot, hehe, nak sharing2
pasal apa ekk? hmm
cuba teka!

insyaAllah, kita semua jadi doktor kan, hebat hebat, so kita buat apa bila jadi doktor ni?(for those yg ambk medik la :))
heheh
mrawat pesakit la..
ROHANI + JASMANI

sbnr nyer,,
kte nk share psl pyakit hati...

dlm buku "the medicine of the prophet"
dy ckp, actually ada two types of disease: the diseases of the body and the diseases of the heart 
pasal body tu, nnt kitalajar la eh, waktu medik

so first, kenapa penyakit hati? hmm, kteponx sure, maybe sbb  rasa sgt dekat kot dgn isu ni

hati kita ni, boleh terbahagi kepada tiga jenis

firstly, yg kita sgt sgt nak, hati yg sihat
jadi apa ciri ciri hati sihat? oho
rasa2nya? pump oxygen blood dgn laju ke?
ok..
silap..
yg pump drh 2 jantung :P
hati ni is something that we feel
so bukanlah pump oxygen
kalau nak lebih puitis, kalbu. chehhh. hehe
lagi mendalam kan? hehe
anyways
ciri2 hati yg sihat nii, when we talk about the heart, we must talk about love 
oh! tapi cinta kepada siapa? kepada Allah swt 
maksudnya dkt sini, kita ikhlas, that everything we do, everything we have kita sedar, semuanya sbb Allah
suka tak kalau orang bagi kita apa apaaa je yg kita nak?
kalau nak makanan, dia bagi, nak baju baru, dia jugak bagi
haa, sama la dgn Allah tapi, lagi best kottt
ye laa, Dia bagi satu dunia ni utk kita! and insyaAllah, tak cukup lagi dgn nikmat dunia, dia simpan the best for the last: syurga, untuk hamba-hambanya
hmm okay, best kan ada hati sihat mcm tu? 

next, kategori keduaaa
adalah hati yang sakit huhu
hmm mungkin ni lebih realistik, especially by kita manusia yg memang pun dikatakan lemah
hati yang sakit ni adalah hati yang hidup! tapi ada cacatnya
it's a mixture of two very different things, pertentangan antara masa ketika hati itu dalam keadaan cintakan Allah mcm kita ckp tadi dan jugak masa ketika hati itu berasa sangat2 jauh

hati yang ketiga ni?
hati yang mati.
nak explain pun, scary
bygkan? dalam diri kita yg selalunya rasa all these emotions kan
bygkan kalau semua perasaan tu tak wujud
if we're not feeling anything at all, kalau hati rasa kosong, na'udzubillah, ada akak pernah ckp, berdoalah, mintak dgn Allah, hati yang baru T.T
lagii, pasal hati ketiga ni, is where dia ada semua tanda tanda penyakit hati, ada 3 yg kte jmpa
first, Memiliki ilmu yang tidak bermanfaat. Ilmunya tidak berguna baginya dan tidak menjadikannya lebih dekat kepada Allah swt.
second, Mempunyai hati yang tidak boleh khusyuk ketika melakukan ibadah.
third, Memiliki nafsu yang tidak pernah kenyang.
um, yg last tu, adoi -.-
heh

so insyaAllah, kita tahu di mana keadaan hati kita, kritikal kena masuk ICU? ward biasa je? atau sihat wal'afiat?
dengan check balik with those three tanda-tanda penyakit hati, sbg tanda ukur kesihatan hati kita..

Monday, June 18, 2012

0 Islam=terrorist?




hari tu kan, tgk discovery channel..
tgk pasal aircrash conspiracy ( x ingt ape nme program tu)
pastu kan, die ckp la 20 years past, bile berlaku aircrash mesti dikaitkan dengan terrorist al-qaeda
maknenye, dlu, aircrash hanya berlaku sebab ade org bawak masuk bom dlm flight senyap-senyap

then, terrorist akn letupkan flight tu (mcm bom masa la)
so, pihak airport pun meningkatkan kawalan keselamatan, before masuk kne scan- scan
dlu negara lain x mampu pun lg nk adakan sistem keselamatan kat airport ni..
 and after dieorg buat tu, dieorg memang dh target untuk pasang kat US and Canada..
journalist tu ckp sebab kat both tempat tu ramai muslim (comparison among western countries la)

maknenye, dieorg nampak islam sangat teruk.
islam=terrorist
it still happens right now

this year, ade org buat kajian..
kat america 42% anggap islam=terrorism
and kat canada, the percentage yg kate muslim ni terrorist cover 50% of the whole community

so, sape nk dipersalahkan..
org yg melihat islam or org yg menunjukkan islam?
for me, we, org yg menunjukkan islam lah yg bertanggungjawab

we must change
we mus prove to the worls that islam is the best religion and muslims are the best ummah
we must
 (ni salah satu tanggungjawab syahadatul haq)

how-how to prove?
O you who believe! Enter perfectly in Islam (by obeying all the rules and regulations of the Islamic religion) and follow not the footsteps of Shaitan (Satan). Verily! He is to you a plain enemy. (2:208)

so that's it!
let's try our best guys :D

smlm tgk cte my name is khan..umm..xtau nk ckp ap..cte 2 mcm  nk prove that muslim are not terrorist..tp at the same time, mengarot abis...tkot sgt...bler islam tu sdri da dimanipulate ikot audience n keadaan zmn skam..kwin cmpurnya n mcm2 lg..jdnye, non-muslim bkn dpt yg sbnrnya sal islam..huuuuu


0 bilal




Ya Rabb
Jadikan kehidupan kami dalam kebermanfaatan
Gemar melakukan kebajikan
Jadikan kami orang-orang yang pandai mengambil hikmah kehidupan
Yang senantiasa menjadikan sabar dan syukur sebagai perhiasan
 Ya Rabb
Lekapkan cinta di dada
Agar dosa binasa
Agar kami MUAK melakukan salah
Agar kami BENCI menyakiti diri
Agar kami BERHENTI menjadi orang yang merugi
Jadikan kami hamba yang membalas cintaMU dengan cinta
yang berorientasi kepada surga
Bukan dunia yang membuat lelah
melewati hari demi hari dengan keimanan
Kau mudahkanlah kami melaksanakan ketaatan
Hingga kami terus berada di jalan kebenaran
 Ya Rabb
Suburkan hati kami dengan cinta HANYA kepadaMu
Cinta HANYA kernaMu
Cinta yang mengantarkan kepada bahagia
Dan menjalani kehidupan dengan penuh cahaya
Menjalankan ibadah dengan cinta
Gemar berbuat baik kepada sesama dengan cinta
Kembalikan kami di jalanMu wahai Allah
Dengan cinta yang terus menggema di dada
Cinta yang terus terhujam sampai mata kami terpejam
Cinta hanya kepadaMu
Utuh....
* puisi ni dideklamasikan oleh oki sentiana dewi
dekat tv al hijrah rncangan assalamualaikum

hmm. ok
sebenarnya hr ni just nk share a few things
nak same2 betulkan niat
remind balik each other why in the first place we decide untuk berada dalam tarbiyyah

hmm.akhir nnt semua akan kembali kepada Allah kn
bertemu balik dengan pencipta kita
menghadap Allah
sama ada kita di suruh masuk neraka atau syurga
sama ada Allah nk pandang kita atau
x sudi pun nak bercakap dengan kita

hmm.
semua pun akn mati... hmm. ada sorang sahabah ni dia bertanya kepada Aisyah r.a
bagaimana dia nk mengubati hati dia yang keras ni
Aisyah pun menjawab
ingatlah mati

hmm. berada dalam dakwah n tarbiyyah semata mata mengharapkan kita tergolong dalam kalangan hamba-hamba yg Allah cinta

nak share satu kisah
everytime I feel like losing it
perasaan tu
everytime rase buat sesuatu tu kerana KENA buat
bkn sbb memng SUKA nk buat
suka dgr balik cerita bilal b rabbah
sygnya bilal dekat Rasulullah
hmm.bila Rasulullah saw wafat
bilal kan. dia x tahan. dia x leh duduk kat Madinah dah.

he said
every corner
every path
every street
reminds me of the prophet
how can I stay here

so dia jumpe abu bkr.. minta permission untuk berhijrah ke syria
abu bakar x bagi
at first. sbb nak billa stay dengan dia
then bilal pun cakap "kalau dulu kau bebaskan aku kerana dirimu, maka kau berhak ke atas diriku tp kalau kau bebaskan ak kerana Allah maka benarkan ak pergi"
then bilal pun pergi...
[sbnarnya panjang lagi cite dia.. tp x nak amek masa pnjang]

so
hmm. just nak same2 betulkan niat
kerana kita semua sayang ALLAH
dan mengharapkan rahmat dan kasih sayang ALLAH





 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates