Wednesday, June 6, 2012

0 The battle




Salam. Ape khabar semua? Sihat ke?
Hmm sbnanye takdela byk nk share. Just nak share hadith.

Abu Musa Abdullah bin Qais Al-Asy’ari r.a berkata,
Rasulullah saw pernah ditanya
“manakah yang termasuk berperang di jalan Allah?”
Apakah berperang kerana keberanian? Kesukuan? Atau kerana ria’?
Rasulullah mnjawab: “Siapa saja yang berperang agar kalimah Allah terangkat, maka itulah perang di jalan Allah”
(Bukhari dan Muslim)

Hmm. Before tu, bila bce hadith ni ape semua org rse? Ok kalau tknak share pun tkpe. Just nak masing2 muhasabah je.
Saya rse sgt tak layak nak cakap ni ;( sbb sye jaraaaaanggg sgt muhasabah.
Hmm tkpe la eh. Insyaallah sye truskan.

First, tny kat diri sendiri, perang ape yg kita dah buat so far? Esp dlm cuti ni? Hmm~
Kalau tak pun, ape yg kita buat selama ni kita niatkan ape? Ade niat utk Allah tak? Ade niat nak brperang di jalan Allah tak?

Personally, sye rse cara Rasulullah jawab soalan tu sgt deep. Rasulullah kte tak kiralah ape jenis perang pun, asalkan utk ANGKAT KALIMAH ALLAH, itulah yg counts.
Allah mmg nak sangat sucikan niat kita. Sye takut sgt, kalaulah kte susah2 ni (yg kita anggap susah ni) Allah tak kira pun. Ruginyaaaaaaaaaaa!!

Berperang dengan ego kita untuk buat baik ngan org, dgr nasihat org.
Berperang dengan nafsu kita untuk tinggalkan jahiliyyah.
Berperang lagi dengan perasaan jahiliyyah untuk ckp ngn org, ajak org buat baik.
Even nak kutip sampah tengah jalan pun kita ade peperangan dalam diri, betul?
Berperang dengan macam2 lagi semata2 utk jalan ni, untuk Allah. Semua tu insyaallah Allah kira je kalau niat kita betul2 nak tegakkan kalimahNya.

Dalam cuti ni kan bnyk jalan2. Tengok org kat luar sana (even family & diri sendiri pun), tktau kalimah Allah tu kat level mana. Even dalam diri kita, hati kita pun, terangkat tak kalimah Allah tu dalam hati kita? (Ya Allah, saya mintak maaf la kalau byk sgt soalan2 yg annoying.)
So takleh la duk diam kan? Buat je pape yg kita rasa mampu angkat kalimah Allah tu. Sekecil2 kutip sampah, bermanis muka ngn org, buat air panas untuk adik kita yg tgh stdy utk exam, teman mak kita bayar bil dan sebagainya. Qudwah hasanah kan?
Ataupun berdakwah secara terang2. Bagi usrah dll termasuk ceramah bebas. Hehe.
Okay senyum skit semua orang, boleh? 

Insyaallah, kita doa smg Allah permudahkan segala urusan.


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates