Monday, June 18, 2012

0 bilal




Ya Rabb
Jadikan kehidupan kami dalam kebermanfaatan
Gemar melakukan kebajikan
Jadikan kami orang-orang yang pandai mengambil hikmah kehidupan
Yang senantiasa menjadikan sabar dan syukur sebagai perhiasan
 Ya Rabb
Lekapkan cinta di dada
Agar dosa binasa
Agar kami MUAK melakukan salah
Agar kami BENCI menyakiti diri
Agar kami BERHENTI menjadi orang yang merugi
Jadikan kami hamba yang membalas cintaMU dengan cinta
yang berorientasi kepada surga
Bukan dunia yang membuat lelah
melewati hari demi hari dengan keimanan
Kau mudahkanlah kami melaksanakan ketaatan
Hingga kami terus berada di jalan kebenaran
 Ya Rabb
Suburkan hati kami dengan cinta HANYA kepadaMu
Cinta HANYA kernaMu
Cinta yang mengantarkan kepada bahagia
Dan menjalani kehidupan dengan penuh cahaya
Menjalankan ibadah dengan cinta
Gemar berbuat baik kepada sesama dengan cinta
Kembalikan kami di jalanMu wahai Allah
Dengan cinta yang terus menggema di dada
Cinta yang terus terhujam sampai mata kami terpejam
Cinta hanya kepadaMu
Utuh....
* puisi ni dideklamasikan oleh oki sentiana dewi
dekat tv al hijrah rncangan assalamualaikum

hmm. ok
sebenarnya hr ni just nk share a few things
nak same2 betulkan niat
remind balik each other why in the first place we decide untuk berada dalam tarbiyyah

hmm.akhir nnt semua akan kembali kepada Allah kn
bertemu balik dengan pencipta kita
menghadap Allah
sama ada kita di suruh masuk neraka atau syurga
sama ada Allah nk pandang kita atau
x sudi pun nak bercakap dengan kita

hmm.
semua pun akn mati... hmm. ada sorang sahabah ni dia bertanya kepada Aisyah r.a
bagaimana dia nk mengubati hati dia yang keras ni
Aisyah pun menjawab
ingatlah mati

hmm. berada dalam dakwah n tarbiyyah semata mata mengharapkan kita tergolong dalam kalangan hamba-hamba yg Allah cinta

nak share satu kisah
everytime I feel like losing it
perasaan tu
everytime rase buat sesuatu tu kerana KENA buat
bkn sbb memng SUKA nk buat
suka dgr balik cerita bilal b rabbah
sygnya bilal dekat Rasulullah
hmm.bila Rasulullah saw wafat
bilal kan. dia x tahan. dia x leh duduk kat Madinah dah.

he said
every corner
every path
every street
reminds me of the prophet
how can I stay here

so dia jumpe abu bkr.. minta permission untuk berhijrah ke syria
abu bakar x bagi
at first. sbb nak billa stay dengan dia
then bilal pun cakap "kalau dulu kau bebaskan aku kerana dirimu, maka kau berhak ke atas diriku tp kalau kau bebaskan ak kerana Allah maka benarkan ak pergi"
then bilal pun pergi...
[sbnarnya panjang lagi cite dia.. tp x nak amek masa pnjang]

so
hmm. just nak same2 betulkan niat
kerana kita semua sayang ALLAH
dan mengharapkan rahmat dan kasih sayang ALLAH





0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates