Monday, June 4, 2012

0 Culture iman




Assalamualaikum (: selamat hari isnin (:
semua sihat?
hati sihat? mutaba'ah amal okay?
*tnye iman, jwb sndiri-sndiri eh*

alhamdulillah, walhamdulillah, walhamdulillah..
hari ni kite dpt hidup lg, blh bkak skype lg, boleh pandang atas dan tengok awan comel lagi..
sombong lah kita kalau untuk segala nikmat tu kita lupa untuk bersyukur
-_-'
okay, okay, kite teruskan..
em, kite ni hamba kan, selalu ckp mcm tu, tapi payah benar kta nak melihat segala nikmat dengan penuh kesyukuran
tengok nasi ingat lapar je, tengok skype ingat kawan je, tengok awan pun takde perasaan je..
ape kate kite tukar style, in anything we see, try to think 'ape yg Allah nak aku dapat thru benda ni eh?'
dan lahirkanlah perasaan bersyukur itu.. :)
hari ni, sy nk share satu ayat
Dan apabila kamu ditimpa bahaya di lautan, niscaya hilanglah siapa yang kamu seru kecuali Dia, Maka tatkala Dia menyelamatkan kamu ke daratan, kamu berpaling. Dan manusia itu adalah selalu tidak berterima kasih.”(17:67)
Allah cakap, kalau kita ditimpa bahaya, baru kita nak mengendeng-ngendeng mintak ngan die, kalau kita dah senang lenang hidup gembira sentiasa, potong jari tak ingat pun kat Allah
sombongnya kita
this is just common sense, selalu diingatkan
tp tu lah realiti sekarang
kalau dulu surau penuh dgn org solat dhuha, skrg kat rumah how-how?
*i am not being skeptics, biasenye mcm tu.. kalau anda tak tergolong, alhamdulillah :D*

and lepas tu Allah cakap, manusia ni memang selalu ingkar, tak bersyukur
nasib baik lah Tuhan Kita sangat memahami..
Dia dah tahu perangai manusia memang macam tu..
for that reason, He gives us Quran.. to reemind us
but do we read the quran FREQUENTLY?
HAihh! ni lah manusia.. dah tahu pelupa tapi tanak baca ayat-ayat cinta dari Allah
dah lah sombong
kalau org kampung saya, org yg x pandai tp xnak dgr org ajar, dipanggil bodoh sombong
*bagi saya agak kasar*
but, that's the truth
tu lah kite..

bile sy bce ayt ni, agak Dush! lah
well, sy pun mcm ikan tak cukup oksigen kat rumah ni
duk blupblupblup cari iman yang tinggal
but then again, kalau kita rasa bekalan 2 tahun tu cukup, kita salah!
kat rumah pun, kita kena bina iman jugak..
Show Him that we are not one of the person that He tell us in the verse 17:67
kene culture iman betulbetul, nutrients yg diperlukan perlu ditambah..

oleh itu, saya nak ajak rakan-rakan.
JOM! same-same membina iman yang dah runtuh
iman runtuh doesnt mean we failed
tapi org yg taknak bangun after iman jatuh is the one who fail
nak fail ke?
*IB pun tanak fail takkan tests from HIm nak fail, kan?*

Hai manusia, sesungguhnya telah datang kepadamu pelajaran dari Tuhanmu dan penyembuh bagi penyakit-penyakit (yang berada) dalam dada dan petunjuk serta rahmat bagi orang-orang yang beriman. “(10:57)
 alquran itu sudah cukup :)

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates