Tuesday, June 19, 2012

0 sihat tak?




hari nii, sempoi je kot, hehe, nak sharing2
pasal apa ekk? hmm
cuba teka!

insyaAllah, kita semua jadi doktor kan, hebat hebat, so kita buat apa bila jadi doktor ni?(for those yg ambk medik la :))
heheh
mrawat pesakit la..
ROHANI + JASMANI

sbnr nyer,,
kte nk share psl pyakit hati...

dlm buku "the medicine of the prophet"
dy ckp, actually ada two types of disease: the diseases of the body and the diseases of the heart 
pasal body tu, nnt kitalajar la eh, waktu medik

so first, kenapa penyakit hati? hmm, kteponx sure, maybe sbb  rasa sgt dekat kot dgn isu ni

hati kita ni, boleh terbahagi kepada tiga jenis

firstly, yg kita sgt sgt nak, hati yg sihat
jadi apa ciri ciri hati sihat? oho
rasa2nya? pump oxygen blood dgn laju ke?
ok..
silap..
yg pump drh 2 jantung :P
hati ni is something that we feel
so bukanlah pump oxygen
kalau nak lebih puitis, kalbu. chehhh. hehe
lagi mendalam kan? hehe
anyways
ciri2 hati yg sihat nii, when we talk about the heart, we must talk about love 
oh! tapi cinta kepada siapa? kepada Allah swt 
maksudnya dkt sini, kita ikhlas, that everything we do, everything we have kita sedar, semuanya sbb Allah
suka tak kalau orang bagi kita apa apaaa je yg kita nak?
kalau nak makanan, dia bagi, nak baju baru, dia jugak bagi
haa, sama la dgn Allah tapi, lagi best kottt
ye laa, Dia bagi satu dunia ni utk kita! and insyaAllah, tak cukup lagi dgn nikmat dunia, dia simpan the best for the last: syurga, untuk hamba-hambanya
hmm okay, best kan ada hati sihat mcm tu? 

next, kategori keduaaa
adalah hati yang sakit huhu
hmm mungkin ni lebih realistik, especially by kita manusia yg memang pun dikatakan lemah
hati yang sakit ni adalah hati yang hidup! tapi ada cacatnya
it's a mixture of two very different things, pertentangan antara masa ketika hati itu dalam keadaan cintakan Allah mcm kita ckp tadi dan jugak masa ketika hati itu berasa sangat2 jauh

hati yang ketiga ni?
hati yang mati.
nak explain pun, scary
bygkan? dalam diri kita yg selalunya rasa all these emotions kan
bygkan kalau semua perasaan tu tak wujud
if we're not feeling anything at all, kalau hati rasa kosong, na'udzubillah, ada akak pernah ckp, berdoalah, mintak dgn Allah, hati yang baru T.T
lagii, pasal hati ketiga ni, is where dia ada semua tanda tanda penyakit hati, ada 3 yg kte jmpa
first, Memiliki ilmu yang tidak bermanfaat. Ilmunya tidak berguna baginya dan tidak menjadikannya lebih dekat kepada Allah swt.
second, Mempunyai hati yang tidak boleh khusyuk ketika melakukan ibadah.
third, Memiliki nafsu yang tidak pernah kenyang.
um, yg last tu, adoi -.-
heh

so insyaAllah, kita tahu di mana keadaan hati kita, kritikal kena masuk ICU? ward biasa je? atau sihat wal'afiat?
dengan check balik with those three tanda-tanda penyakit hati, sbg tanda ukur kesihatan hati kita..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates