Sunday, June 17, 2012

0 Hiking




saya nak share pengalaman skit..
minggu lepas, saya pergi hiking, naik bukit bintang, dekat area besut ni laa..
bukit ni tinggi mcm biase la, takde setinggi gunung ledang ape, tapi sngt steep la..
sepanjang hiking tu, ade 5 checkpoint...
mula-mula hiking tu memang sangat bersemangat, laju je jalan, senyum memanjang, memang sangat happy la sebab dah lame x hiking
mase tu dh prasan lupe bawak air tapi mcm buat biase la, mls nak pergi ambil kat bawah kn..
so, just hke je la ngan sorg kawan..

sampai checkpoint 1 tu, dah rasa letih semacam.. tapi, org kate just move on la kan..
tbe2, halfway nk pergi ke checkpoint 2 tu dh rase pening nak pitam etc.. so, sy pun stop la..
bile dh ok skit, gerak lg slow-slow..

half an hour after that, tinggal saya ngan kawan saya je dalam hutan  tu, org lain dh kat depan, dah jauh tinggalkan kiteorg..
kiteorg memang dh x mampu nak jalan dah, memang tersungkur tengah-tengah hutan tu 2 org je..
mase tu memang tak tahu nk bt ape, n tbe2 terfikir

dakwah dan tarbiyyah ni macam hiking lah..
ingat tak awal-awal join usrah dlu, kite semua sangat happy, senyum je, org kate mcm xde mslh la..
bile dapat risalah daurah, semnagt je nk membaca, baca berpuluh kali pun takpe..
memang semangat habiss lah
kenal cinta Allah kan best tahap tak ingat!
tapi, sdar tak sedar kita makin lesu, makin berat..
sampai satu tahap, ada yg berhenti, ada yg tersungkur mcm saya tersungkur tengah-tengah hutan tu..
sebab kite xde bekalan..
aktivis dakwah yg lain juga penat mendaki jalan DnT tapi mereka ada bekalan, tapi kita takde bekalan sebab tu kita lesu

one more thing, dah tahu nak daki jalan DnT, kenapa nk bawak beg yg penuh dengan PSP, laptop, hard disc yg pernuh ngan movie (all jahiliyyah stuff) jugak?
org lain punye lah berstrategi nak mndaki jalan DnT dengan bawak bekalan bagai, dengan buang habis jahiliyyah so that lebih senang mendaki..
kite punye lah sempoi dengan bekalan x cukup nye, dengan bawak bag yg berat giler dengan jahiliyyah
kalau ye pun nak sempoi kan, takkan lah nak pergi jumpa Allah pun nak sempoi tahap tak ingat jugak?
Allah kot!

but it's never late..
cari bekalan, buang bag jahiliyyah
it doesnt need u to balik at the first starting point untuk cari bekalan dan buang jahiliyyah..
we just need to take a few minutes breaks along our journey, cari bekalan, buang jahiyyah, dan teruskan berlari, mahupun berjalan, mahupun berjalan di ats jalan DnT ini..

the thing is, no matter how's our condition, we must keep moving on..
jgn demotivated bile org lain lari jauh tinggalkan kita, tapi be inspired untuk berlari labih laju dan jumpa Allah di penghujungnya..
so people, just keep moving on!
tak kira di mana sahaja anda berada.. :)

 "at times, we complain that we have problems with Allah, our iman is sickening, ukhuwaah problem here and there. and we all believe that the root of all the problem is iman, but i wonder, what have we done to work for our iman? amal is the product of iman. we are busy thinking and realising that we don't contribute much to da'wah, but i wonder, what have we contribute to our relationship with Allah? if we really care about our iman, we will take extreme care on our mutabaah. i am asking myself and u that i love, when was the last time we have our tahajjud, when was the last time we fast? when was the last time we recite istighfar?how's our tilawah? how's our hafazan? people will fight for their iman, for them to complete their mutabahh because they know that is the rope that tie them to Allah. i feel with me and us, for the fact that we are lousy"

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates