Friday, June 8, 2012

0 His Mercy.




insyaAllah ni hadis qudsi riwayat bukhari dan muslim

ada seorang lelaki tua ni
 dia tengah sakit n dia tahu dia dah nak mati*meninggal*
tapi dia tahu dia dah baaaaanyak buat dosa masa hidup ni
so
dia bgtau anak2 dia,
bila dia dah mati,
Apabila Tuhan ambik nyawa dia, Dia akan hukum lelaki ni dengan hukuman yg x pernah dirasa oleh orang lain
dia sangat takuuttt
so utk elak drpd hukuman tu berlaku, dia suruh anak2 dia bakar mayat dia

tapi Allah kan hebat. Allah kata,
kata kat bumi,  “Produce what you have taken.”
so lelaki tu pun menghadap Allah...
Allah tanya, apa yg buat kau lakukan apa yg kau dh buat? *which is bakar mayat*
lelaki tu jawab, “It was out of fear of you, oh my Lord.”

dan disebabkan itu,
masyaAllah lelaki itu diampunkan dan masuk syurga.

T_T
sy rasa cerita ni mcm tercucuk mata sendiri la..
bukan amalan kita yg menentukan balasan kita nanti, but the mercy of Allah...
jadi yg harus dikejar bukannya benda lain but the mercy of Allah la

ingt tak kisah lelaki yg kerja dia beribadat je, tapi bila dtimbang dengan sebelah mata dia je pon, still kurang. dan dia masuk syurga sebab Allah bagi rahmat dia kan.

ok last saya nak share satu hadith
 “If you were not to commit sins, Allah would remove you and replace you with a people who would commit sins and then seek Allah’s forgiveness, so Allah could forgive them” [Sahih Muslim (2749)].

see?
Allah suka org yg mcm mana
sy bukan nak galakkan kita buat dosa
it's a big NO NO
tapi the fact is kita akan buat dosa, ye dak?
kalau kita tengok, iblis dan adam, dua2 buat kesilapan
silap syaitan bukan sebab dia disobey Allah, sebab Adam pun disobey Allah jugak
Tapi salah dia ialah dia buat dosa dan terus sombong, tanpa bertaubat pada Allah
dan beza balasannya, syurga dan neraka

so.....pointnya kat sini
no matter how big you sinned, Allah's mercy is much greater than that
 “My mercy prevails over my wrath” [Bukhari & Muslim].

so everytime kita terfikir, terdetik, terbuat dosa,
saya rasa deep inside of our heart kita tau benda tu salah kan?
just secara luarannya kita tak mampu nak push diri kita utk stop buat benda tu
just know that Allah knws your battle inside
don't give up

one way to keep ourselves reminded is to remind others
bila kita remind orang
teliinga kita lebih dekat
so in a way apa yang kita cakap akan refrain kita utk buat dosa
sebab kita akan terfikir
peribahasa macam
ketam mengajar anak berjalan lurus
haha
means that kita akan rasa perasaan yang 'aku ckp kat org, tp aku buat'
so lets remind people
fazakkir innafa'atizzikro
remind, so that you'll get benefit

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates