Tuesday, June 7, 2011

0 ikan dan air



skrg semua istighfar dulu
betulkan niat

tajuk hari ni
insyaallah
IKAN DAN AIR :)

kan kita cuti kan
so best la kan duk rumah
'best'
melaghaa je banyak kan
at the same time byk je org text bg peringatan sume
tp kdg2 bce mcm sekadar bce
so tbe smlm ade org offer bg kulsem
alhamdulillah
so nak share lah kan

Imam Ibn Taimiyah bkata
“Zikr bagi hati bagaikan air bagi ikan, maka bagaimanakah keadaan ikan apabila berpisah dari air?”

so bila bce ni,
mmg mngajak kt bfikir lah kan
impossible ikan nak hidup tanpa air kan?
kecuali dgn izin Allah
sme lah mcm kita
kita IKAN
dan ZIKIR tu yang membuatkan kita 'hidup'
boleh je kalau kt tak ingat Allah
tapi hidup kt tu hidup mcamane btul tak?

“Dan siapa saja yang berpaling dari peringatanku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kami akan menghimpunnya dalam neraka dalam keadaan buta.”(Thaaha:124).
kita selalu je kan terima peringatan
tp (reflect dri sendiri)
kita selalu je buat taktau
macam ikan yang kerek sgt nak hidup tnpa air
hmm, *sombong
so insyaallah kita sama2 check balik diri sendiri
sy admit la kan
mmg cuti ni iman sgt tak terjaga  :(
so sementara ade waktu
usahalah
sesungguhnya Allah mengira setiap ape yg kt usahakan ke jalanNya

sepanjang cuti ni kan byk jalan2
so bila jalan2 tu nmpk lah orang
beeeeeeerrrrrmacam2 orang
or IKAN
yang hidup di darat
ikan-ikan yg tak berair la
lemas
dan banyak sgt
rse macam BANYAKNYE!
ape aku nak buat?
ape aku dah buat?
even family sendiri pun :(
kdang2 diri snediri pun t'lemas.. :(
rse sedih sbb tak mampu buat ape yg kita sepatutnya buat
lg skali
sme2 check sementara ade waktu
what if tmrw never comes kan?
Astaghfirullahalazim
iztighfar byk2

albaqarah: 44 n 45 
Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebaktian, sedang kamu melupakan diri (kewajiban) mu sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidaklah kamu berpikir?(44) Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',(45)

sentap..
sbb cuti ni mmg strunggling nak jage iman n
ade je mase t'lupa yg diri ni ada tanggungjawab
sebagai hamba...
tapi Allah kate suruh jadikan solat n sabar
dan memang berat untuk kita istiqamah
kecuali klu kita fokus(khusyuk)
so reflect diri la kan
sdgai daie2, kita diri sendiri hav to focus..(khusyuk) dalam matlamat kita..

time cuti ni kan banyak la benda dugaan
yang memerlukan mujahadah
apa yg sy dpt dari mujahadah, kesoronokan dapat melawan nafsu tu sendiri
sebenarnya tak susah.
tp berat nak lakukan
kalau mcm contoh malas baca mathurat
tapi kita just baca je
so kita dah berjaya mujahadah tu
rasa mcm seronok gila
btull!!!!
because dah buat sesuatu

mujahdah itu pahit kerana syurga itu manis

so jom MUHAJADAH FOR SYURGA YG MANIS!!


"sungguh org2 yg beriman dan menegrjakan kebajikan kelak (Allah) akan menanamkan kasih sayang (dalam hati mereka)" (19:96)

macam mana nk relate antara kebajikan yg kita wat dengan kasih sayang yg Allah akan bagi???
kalau kita dh dpt sayang dr Allah
sayang manusia tu akan datang
kita xyah susah2 cari

biasanya mcm ni
insyaAllah nak relatekan dgn diri kita semua
sometimes utk membuat kebajikan kita rasa susah
cth kebajikan: infak, tolong org,menziarah
seperti kita mempunyai satu ego yg sgt tinggi
utk membuat sesuatu
mungkin sebab kita rasa xperlu tolong dia
mungkin sbb kita xkenal dia
mungkin kita rasa dia dh cukup kuat utk stand sendiri
anything
tp tu semuanya adlh assumption kita dan mende2 tu timbul sebab kita sendri yg xsedia utk membuat kebajikan
nak ckpnye, mcm mana kebajikan tu Allah akan timbulkan kasih sayang adlh bila kita tolong seseorang la

kdg2 seseorg itu ego utk tunjukkan rasa sayang dia
tp percayalah bhw dia sendri tersentuh atas kebajikan yg kita buat tu
sama juga dgn kita yg nk bawah dakwah ni
perlunya kasih sayang antr kita
sebab kalau xsayang mcm mana nk taaru, tafahum,takaful
kallau xde 3 tu
lambatlah dakwah
mcm mana nak ade kasih sayang tu?
jadilah org yang beriman dannnnnnnnnnn membuat kebajikan
utk Allah bagi kita rasa sayang tuuuuuu

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates