Saturday, June 2, 2012

0 An Islamic Household.




hmm, semalam ckp psl tumuhat kn.
tumuhat syurga kn?
hmm, pernah x terfikir dalam syurga nnt kita nak duduk ngan sape..

dgn org berimannn!
nk dok dgn rasulullah saw
para sahabat
tabiin
syuhada'
aim mesti mau tinggi maa

haha. semua orang pk yang hebat2 kn

sy nak duduk ngan umi, abah, nenk, along, angah, n adik2 sy yang lain

mcm sekarang,,
hmm hr ni nak ckp pasal family boleh?
"Dan berikanlah peringatan kepada kerabat-kerabatmu yang terdekat"(26:214)

hmm family
dorang tahu another side of us yang orang lain x tahu
n sadly the other side tu adalah side yang x berapa baik kn
ye lahh dekat kolej kita diasuh jd baik,,
just nak ajak kita reflect hubungan dengan adik beradik,,
cmne kita bercakap dengan dorang, even cmne kita pandang dorang

sebelum bercakap tentang nak ajak dorang ke arah islam,,,
cuba reflect hubungan kita dengan mereka (:
hmm, mungkin ni x applicable untuk semua orang..
tp one reason untuk kita terus kuat kat rumah is sbb dorang..
x nak dorang tengok diri kita yg dulu lg.. sbb alhamdulillah Allah dah bermurah hati nak kurniakan cahaya untuk kita

sy x tau nak cakap apa sebenarnya. cuma sy nak ajaj suma orang bila pandang mak, ayah, kakak, abang n adik2 tanyelah diri sendiri...
kami ni kira orang beriman ke?
agak2nya Allah izinkan x masuk syurga sama2..
Allah yang Maha Pengasih
dah kurniakan kita family yg best kn.

“O you who believe! Save yourselves and your families from a Fire whose fuel is Men and Stones, over which are angels stern (and) severe, who flinch not (from) executing the Commands from Allah, but do (precisely) what they are commanded.” (66:6)
surah tahrim..
cuba check surah ni
yg ayat belakan2
ada Allah buat 2 contoh
istri firaun
Asiah!
Ratu syahadah, :)
dgn iteri Nuh dan Lut

Allah ckp dlm ayat 10-11
istri nabi NUh dan lut
berada di bwh penawasan org yg briman
tp tak boleh nak tolong pun
walaupun suami mreka adalah seorang Nabi
ayat 11
Allah ckp walaupun suami asiah tu paling jahattt
tapi tu pun tak halang asiah dapat hidayah Allah

soooo
kita kena ingat
apa yang perlu kita buat sekarang ni adalah usaha
sebab Allah kan yag bagi hidayah

sy nak share pasal nabi yusuf boleh?
hmm, ingat x nabi yusuf cerita mimpi dia kat ayah dia
nabi yaakub
hmm, rapatnya nb yusuf a.s ngan ayah dia sampai cerita apa yang dia mimpi kat ayah dia
sy x pernah cerita apa yang sy mimpi kat mak ke ayah
so, sy bygkan rumah nabi yaakub tu mesti penuh dengan kasih sayang
melt*

pas2 nabi yaakub dengar je
n comfortkan je anak dia instead ckp "alah, mimpe je kot"
so, jomlah create environment yang penuh kasih syang kat rumah
an islamic household
yg syangkan Allah, Rasulullah s.a.w
yg pentingkan solat instead of tv, games
An Isamic Household <-------------Like

insyaAllah, kita yg kena create biah tu kan, :)

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates