Sunday, June 10, 2012

0 Istaghna




k, insyaAllah, 1st of al, nk ajk sume yg bc ni bsyukur dlu kat our Creator
yg still bg kite chances ntah kali ke brape ribu or brape juta or byk3 lg utk kite still bkk skype msing2 utk bc kulsem
still bg pluang untk kite igt Dia bole jd smlm byk je kefuturan, kealpaan, kelalaian, maksiat or sgala bagai lg yg kite da wat
ummm
baiknya Allah tu
and jom istighfar same2
subhanallah
byk nye kelalaian
byknya kte lupa kt Dia
sbb terleka ngn  jdual hrian kite yg bru time cuti ni
astaghfirullahalazim
ummm
seramnya

k, ai ni nk share sal hati
mslh ati
nk cte sal satu pnyakit hati ni
antara jahiliayah yg nk dbuang
iaitu
pnyakit
mudah berasa cukup
atau dgn kata lain, istagna

k, kdg2 kite slalu rs ikite ni hbat
kite nk ckup baik
kite da 'disaluti' tarbiyah 2 taun da kat kolej
kite better than aidk bradik kite
mk ayh kite
kgkwn kite yg x pnh pon dgr pktaan tarbiyah tu
subhanallah
sombongnya

sbb kite rsa ckup la
kite mulai lupa Allah
sbb kite rs amal ibadat kite da ckup
kte jd sombong nk  beribdt lebeih kt Dia
sombongnya
isshhhh

klau kite tgk, kekasih Allah, Nabi Muhammad saw, wlaupon xde dosa, walaupon maksum.wlaupon kekasih Allah da pon, tp ye beriabadat smpai bengkak2 dah kaki
tp kita, hamba yg kerdil ni
bgn qiam pon liat
soalt sunat rawatib yg after n b4 solat wajib tu pon kite wat ikot mood je
istighfar kite bape kali je shari
tp dosa kite wat bape plak
zkir kite
slwt kite
cane kite lyn mak ayh kite

 “apakah kamu memgira kamu akn masuk syurga, pdhal belom nyata bg Allah org2 yg bjihad di antara kamu, dan blum nyata org2 yg sbr” (3:142)

gulpp
mcm reflect blik la,slame ni skuat mane mujahadah kite utk lwn nafsu
or kite xmujahadah pon
sbb rs da baik

contoh: ai ni xkuar rumah
mata terjaga kot
then istigfar kurg ini kurg itu kurg
xnk sgt kn mcm 2

sbb kite ni hmba yg kerdil je
kite wat apa yg Dia sruh ke, xwat ke, xjejas pon kerajaan Allah tu
tp, kite ni mmg perlukn Dia
nk result Ib yg terbaik pon kite mtk ngn Dia
nk kemudahan dlm kerja2 harian pon, kite mtk ngn Dia
nk sihat tbuh bdn pon, kite mtk ngn Dia

tp klau kite wat sume bnda utk Dia ala kadar
smbil lewa
kat thp minimum je
asal wat
or pling takot, xwat..lgi la kn
sgt ironi la keadaan tu
sgt3 ironi

so, cuba la kite sama2 reflect blik slama ni
besar sgt kah kite
untk kite merasa ckup degn dri sdri
cuba lah kn set kn lam ati tu prasaan segan ngn Rasulullah
dia Rasulullah kot
kite ap???
nk sombong2 ngn Allah
nauzubillah

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates