Friday, June 15, 2012

0 Jumu’ah







assalamualaikum
hari ni sya nak share pasal hari jumaat
hari yg paling baik yg pernah diterbitkan matahari

hari ni jumaat kan
ari yg sgt mulia sebenanya
boleh dikatakan jumaat ni mmg Allah sgaja nak bg dkat hambaNya
hari yg penuh kebaikan
rasulullah suruh selawah byak2 kat dia hari jumaat mlm jumaat
so ada sabda nabi saw pasal jumaat
[ cepat selawat spa yg belom]

"Barangsiapa mandi,keluar awal bejalan kaki dan tidak menunggang.Kemudian menghampiri imam dan mendengar khutbah ,maka pada setiap langkahnya,dia dikurniakn ganjaran berpuasa dan bersolat selama setahun

means that hari jumat ni lebih baik dpd Ramadhan
tp Ramdhan tu ofcoz la lg best kn ?
sbb bulan khusus utk umat nabi

so nak share beberapa amalan yg boleh dilakukan utk JUmaat kita

1 . mandi
haa!ni semua da mndi lom!

2. pakai pakaian terbaik
pakai baju lawa2 taw hari ni..disunatkan warna putih
sbb nabi kita suka warna putih :D

3 . pakai wangian
rasulullah sgt suka wangian
malaikat pon suka mendekati org2 yg wangi jeee :P
so mandi !

4. potong kuku dan mencukur bulu2 yg boleh dicukur

5. pakai minyak ataupun losen di badan ye
xsure losen jenis apa tp yg losen2 boikot tu x payah la ye

5.berjalan ke masjid
memandangkan kita yakni kaum hawa xpg masjid
unless ada yg g masjid solat jumaat
wah !
kita boleh berjalan menuju tempat2 yg baik2 inshaAllah
dan seterusnya sunat tahiyattul masjid ya :D

jadik ..
mlm jumaat pon ada perkara yg dituntut
contohnya baca surah Kahfi
"Barangsiapa yg membaca surah Al Kahfi di hari Jumaat,dia akan disinari cahaya hingga Jumaat berikutnya"
juga mengelakkan kita dpd fitnah dajjal

lagi..
banyakkan doa ya semua
hari jumaat ni Allah akan perkenankan doa2 hambanya

kadang-kadang kan, kta slalu rase bestnye da smpai ari jmaat
sbb nnti da weekend
x skolah
ptutnye rase best smpai ari jmaat
sbb byk gnjaran Allah nk bg:)

so kalau nak tahu,ada tyme Allah akan makbulkan doa tu
'terdapat satu masa di hari JUmaat,jika seorang Muslim berdoa,doanya asti akan dimakbulkan Allah
sepakat Ulama'
Ali n Fatimah ra
berkata waktu tu ialah waktu matahari mula terbenam
[waktu maghrib]
tp berdoa je selau ye :P
sbb apa?
sbb nak rasa dekat dgn Dia
nak bergantung kat Dia kn
hmm...itu shja kot

 ni saya dpt dpd fattabiouni

semoga hari jumaat kita akan diberkati ok
jom usaha same2

so..semua ni sunnah nabi taw
so kalau nak Allah syg kita sepertimana Dia syyyygggggg sgt nabi kita tu
kita ikot sunnah nabi ye :D
inshaAllah
jgn lupa bersyukur ye :)
sebut alhamdulillah byk2

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates