Thursday, June 28, 2012

0 CINTA itu Kata Kerja




InsyaAllah, hari ni saya nak share about something yang cliché..
Yet it is a huge thing that for all of us..it about L.O.V.E ~
Hehe..saya pasti di sini, semua org ingin mencintai dan di cintai..kan3?

Okeh..let me explain..there are 3 types of LOVE..
1)Cinta agung-kpd Allah dan Rasulullah
2) cinta sederhana-cinta trhdp ibu bapa, anak2,suami,isteri n keluarga
3) cinta bawahan-cinta yg lebih kpd dunia dan seisinya daripd cinta kpd Allah dan Rasulullah

Something undeniable, fenomena cinta yg paling Agung mestilah cinta kpd Allah dan Rasul!!
Dan even cinta kpd Allah dan Rasul ni adalah satu tuntutan dalam Islam, dlm untuk mencapai Iman.. J
Ada seorg sahabat Rasulullah dahulu yg amat mencintai Nabi, sehinggakn satu hari, Rasulullah tlah bertemu dgan sahabt yg bernama Tauban ni
Lalu Rasulullah bertanya kpdnya perihal keadaan Thauban yg kelihatan berlainan drpd biasa
“Apa yg mengubahmu mnjadi sebegini rupa, wahai Thauban?”-Rasulullah b’kata.
“Wahai Rasulullah, aku x de pape penyakit pun. Hanyalah aku ini rindu apabila x dpt bertemu denganmu.Lalu, aku teringt di akhirat nanti, aku khuatir x dpt lagi betemu dgnmu sbb engkau akan diangkat b’sama para Nabi”
Lalu, Allah turunkn ayat ni {4:69}
“Dan barangsiapa yang mentaati Allah dan Rasul(Nya), mereka itu akan bersama-sama dengan orang-orang yang dianugerahi nikmat oleh Allah, yaitu: Nabi-nabi, para shiddiiqiin, orang-orang yang mati syahid, dan orang-orang saleh. Dan mereka itulah teman yang sebaik-baiknya.”
Subhanallah! Bestkan? Maksudnya, kita ni BOLEH duduk sma2 ngan Nabi n etc.(spti dlm ayt Allah di atas) provided that kita Taat kpd Allah dan Rasul..

Which means also kita cinta kpd Allah dan Rasul..sbb cinta itu kata kerja, Yang menggerakkan kita,supposedly….!
SO, kalu kita nak raih cinta Agung ni, kena la kerja,kerja apa?
Kerja untuk Allah la..in whatever means…masyaALlah…
Moga CINTA AGung ni t’pahat kukuh dlm hati kita dan menjadi cita-cita  kita selama-lamanya..

insyaAllah, wallahua’lam..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates