Friday, June 1, 2012

0 Obsess




alhamdulillah kte panjatkan setinggi pujian sbb dpt berkumpul hr ni
jom kte ambek beberapa ketika istighfar dlu n btolkan niat kte
knape kte on9 pg ni :)
                                 
insyaAllah tajuk kte hari ni tummuhat
tummuhat tu ape?
tummuhat tu obses. insyaAllah
haaaa obsess
bahaya kan
hee

ok, jom kte bayangkan sekejap
kte ade obsess ape2 x?
ade certain org, dye obsess dgn acessories
baju2
buku2 ke
obses dgn makanan! :D
obses amik gambar

haaa ok
kalo prasan
kdang2 kte xseda pon kte obsess kat something

kan ade byk jenis tummuhat
ade yg baek ade yg buruk
tp mcm mne kte nk value tummuhat kte tu baek ke buruk?

yg dekatkan kita dgn allah tu baik.
n vise versa

cube kte renung2kan blk obsession kte tu
ade xciri2 nk mndekatkan dri kte dgn Allah
tp yg paling penting
nak ajak semua skali
jom la kte obsess dgn syurga Allah
sbb bila kte obsess dgn syurga Allah, kte xkan penak kecewa

and
kalau kita tengok diri kita sendiri
bila kita obses kat sesuatu benda/pekerjaan kita rela buat apa je kan
kalau kita suka sgt makan ice cream koop yg seringgit tu, kita rela stay petang sebab nk singgah koop beli ice cream tu
tp percayalah kwn2, kalau kita obsess dekat sesuatu tu, makin lama kita akan jadi namak
tumuhat tu lama2 menjadi nafsu
dan bila kita x dpt (let say mkn ice cream), kite akan down, sedih, kecewa bagai semuaa

tp kalau kita obses dekat Allah, SyurgaNya insyaAllah.
Dia takkan pernah nak hampakan kita

" Banyak kan yang kita sedang obseskan dalam hidup. Nak memandu kereta besar, nak berlapang dada dalam bekerja, nak semua akhawat bekerja satu syarikat dengan kita, nak buat kilang roti di palestine..dalam mencapai semua tummuhat hati itu pasti juga kita akan letih lesu, kerana semuanya masih dunia.
 Tapi, sesungguhnya kalau kita obseskan syurga Allah, hatikan mudah berlapang dada, mulutkan mudah tersenyum walaupun penat membelai, jiwa dan jasad lagi jauh terpaut pada Rabbnya, kerana kita sering menanti dan mengharap obses terbesar kita yang dijanjikan selama-lamanya di sana.
 Tummuhat hati kita, pada syurga Allah. InsyaAllah"
 kopipes dari http://krunchieroll.blogspot.com/


 And tapi kita kena igt
kat sini bukan bermaksud
kita x boleh
nak suka amik gambar
and benda2 lain yg tak directly menunjukkan yg kita obses dengan Allah

tp
kita kena tengok balik niat kitaa
mcm ada blog ni
blog kak krun jugak kot


SItuasi
kita nak beli satu kamera
tp kita ada dua pilihan
satu yg murah
satu lagi yg mahal
sebenarnya bukan harga kamera tu yg membezakan nilai sebuah kamera tu
tp niat kita yg menentukan sejauh mana kebaikan yg ada pada kamera tu
mungkin org akan ckp tu nafsu je nak beli kamera yang mahal2, tp
kalau kita yakin dia akan lebih berguna, insyaAllah x pe
samalah kiranya nak compare dengan tumuhat ni

niat yg menentukan kebaikan yg ada padanya, tp kalau kita obses dengan syurga Allah, kan itu lebih baik

"Dan di langit terdapat (sebab-sebab) rezekimu dan terdapat (pula) apa yang dijanjikan kepadamu."
 (Adz-dzaariyaat :22)
insyaAllah Allah xpenah memungkiri janji Dia
so, jom ramai2 kte pegang janji Allah dgn syurga Dia

kita obses pada Allah, kita obses pada langit, sebab kita tahu Syurga Dia menanti insyaAllah..
eh x de lah obses kat langit, tp kdg2 ramai org suka tgok langit kan? )
sebab dia yakin kat sana terletak JannahNya :)
n insyaAllah sbg sahabat smpai syurga
 (inlove)

jom mainkan peranan kte
if kte nmpak sahabat2 kte trobsess dgn dunia secara agak keterlaluan
jom sme2 kte saling mengingatkan

kadang2
kte xseda pon kte dlm situasi tu
trlampau dissolve :'(
insyaAllah...tegur kerana sayang...sayang sebab nak sama2 je Jannah Allah
insyaAllah tu la peranan kte2 sume
especially org yg pling rapat dgn kte
sbb obsession tu kan terzahir
dr perbuatan kte
percakapan kte n mcm2 lg

insyaAllah, jom obses dengan benda yang sama? so that kita boleh gabung tenaga dan doa untuk capai benda tu.

"Dan adapun org2 yg takut kpd kbsaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya, maka syurgalah tempat tinggalnya" (79:40-41)
 
dulu kan.. para sahabat sangat hebat (super duper sngt hebat tahu!) :D dan apa yg menyebabkan dieorg hebat is sebab dieorg sngt lah obses nak jumpe Allah.. contohnya macam bilal.. bile kena seksa, asyik duk sebut ahad je.. ahad,ahad, ahad.. btapa die nak sngt syahid dan jumpe Allah terus! kite? kene test skit dah OMG! mampu kite cakap ahad ahad ahad at the fist point ble kne test? yes, kite mampu! tapi, ia lahir dari keimanan yg sngt tinggi tahu! oleh itu, marilah kita beriman kepada Allah.. yes, beriman as in dlm kehidupan kita, bukan beriman pada mulut he.. :D

well done is better than well said. kan? :D

obses yang bermula dri hati adalah suatu tarikan magnet yg sungguh kuat

kte nak quote dari buku merindukan jalan dakwah by umar hidayat
"Merindukan jalan dakwah sesungguhnya kita sedang mengendalikan nafsu kita. Menundukkan nafsu pada posisinya".
jomlah same2 kita teruskan perjuangan!

Allahuakbar!

“Teman-teman akrab pada hari itu (kiyamat) akan saling bermusuhan
kecuali orang-orang yang bertakwa.”(Q.S. Az-Zukhruf:67)

selain menjadi si taqwa, kita tiada pilihan bukan?
ini jalan terbaik, ini jalan terindah, ini jalan yang palingggggg awesome

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates