Thursday, June 14, 2012

0 RUN!!!



assalamualaikum sume!
insyaAllah hari ni saya nak share skit..

alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah..
Allah Tuhan sekelian alam..
telah menghidupkan kita pada pagi ini, insyaAllah dlm keadaan yang masih sihat
masih mampu melihat,mendengar dan bercakap
serta masih mampu berperasaan
satu nikmat yang org x perasan, apa dia? cuba teka?
...........
heee iaitu nikmat untuk berperasaan!
nikmat unutk berperasaan kepada Allah SWT..
iaitu perasaan untuk mencari Allah SWT, pencipat kita,
insyaAllah..usaha kita unutk bagun pagi, bukak laptop..
ni semua kerana kita masih ada perasaan untuk mencari Allah SWT.
dan alhamdulillah, kita masih lagi tergolong dalam hmbaNya yang masih mempunyai perasaan tu! moga Allah tetapkan rasa ini dalam hati kita..amin.

so, insyaAllah, hari ni nak share pasal dunia dan akhirat..
sebelum tu, saya nak ucap

....................." selamat datang wahai calon2 penghuni SYURGA!!"...................

heee (sbenarnya tu tajuk buku yg saya nak share nii)

okeh slamat dtg sume!
hmm saya suka cara buku tu ulas tntang dunia dan akhirat, dan kebaikan
kalu kita perasan, Allah kan, kalu nak cakap pasal keakhiratan, mesti akan guna perkataan seperti belumba-lumba , bergegas, bersegerala dan seawaktu dengannya..
okeh jom kita tengok surah Al-hadid, verse 21.
Berlomba-lombalah kamu kepada (mendapatkan) ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi,...
al-imran verse 133 pun ada gak
Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa,

dan banyak lagi....

compare tu pasal dunia...
okeh jom tengok surah al-mulk verse 15
Dialah Yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segala penjurunya dan makanlah sebahagian dari rezki-Nya. Dan hanya kepada-Nya-lah kamu (kembali setelah) dibangkitkan.
Allah guna p'kataan 'berjalan' je
tapi bukanlah nak kata dunia itu tidak penting...
dunia tu kan alat untuk capai akhirat..
so we should know by now, how has our efforts
untuk kejar akhirat tu lebih drpada kita nak kejar dunia SEMATA..

hmm dan satu lagi, Allah guna p'kataan yang b'gegas, b'segera tu pun
msti ada sebab kan?
dan bila saya tadabur ayat2 ni...mgkin Allah nak tegaskan betapa kita perlu usaha sungguh-sungguh untuk cari saham akhirat tu!
so, insyaAllah, jomla kita sama usaha sungguh-sungguh gila untuk kejar akhirat tu no matter in what circumstances..
dan tawu je susah kan kat rumah?(ke saye je..heeehee)
tapi yakinlah bahawa Allah melihat usaha-usaha kita, wpun kecik...:)

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates