Tuesday, June 5, 2012

0 Saya suka...




 “Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”( 2:216)

emm bagi saya, ayat ni terasa sangat..espeseli time2 kat rmah nii
ayat ni Allah trun atas suruhan b'perang...
yg mana b'perang tu mmg kurang digemari ramai..
para sahabat mmg rase berat nak perang..
ye la tmbah2 ada yg kne perang ngn famili sndiri plak..
dan perang yg Allah sruh atas NAbi n para sahabat ni..ialah perang untk tegakkan Islam...

emm bagi sya la kan..kita pun tgah b;perang di rumah masing2
lawan nafsu.
and even dgan perasaan sndriri..
kdg2 bila kita nak wat sesuatu kebaikan kat rmah ni,yg mana kita cuba berubah..
kita (or sya je kan) slalu fikir tntang "nanti apa org kata" n all
or maybe bila kita nak berubah tu,,kita ditegur secara sinical oleh org lain(which i experienced)
hhuhu
*bnda2 tu la yg wat kita rasa berat nak wat kebaikan
[ things that didnt kill u makee u stronger].:)

tapi bila kita fikir pasal perjuangan Nabi n sahabat yg hdapi ujian yg lebih hebat...apalah sangat tegran sinical yg kita hadapi tuuhh
so,nak kaitkan dgan ayat Allah tadi,2:216
wpun kita rasa berat nak tegakkan Islam di rumah kita, for eg. nak ajak famili solat jemaah, or puasa or apa2 la kan..
maybe kita x suka nak jaga tepi kain adik or kakak or mak kita..
maybe kita x ska nak tegur2 org ni
or maybe kita x pandai nak ajak org wat kebaikan..
TAPI boleh jadi yg kita x pandai, x suka TAPI BAIK untuk kita..
dan jangan lupa doa kat Allah agar mentakdirkan yang BAIK2 untuk kita..
because we don't know

td dpat la satu pengisian dr seorang ustazah
alhamdulillah
dia share
setiap orng ada ego sendiri
apatah lg family kta
yang insyaAllah x kn pernah hipokrit depan kita
klu mereka x suka ngn apa yng kita buat mst mereka tunjuk muka or kta kat kita"mind ur own busiinez"
tp klu orng lain tegoq mst mereka buat muka manis gak wlu x suka kan??
tu ah kelebihan yg ada kat kita
secara alaminya,manusia mmng x suka ditegur

so,jngn pernah tegur direct kesalahan mereka.
sbb mereka akan mkn rebel
brlemah-lembutlah
sbb kita nak sampaikan Islam
satu berita gembira
bukan nya menghukum apa yg mereka buat
ni salah,ni berdosa..

1st step is try to use their language
jangan skali2 guna "bhasa usrah" tau

2nd tunjuk qudwah hasanah

3rd, ambil kesempatan dr strength mereka
cnth klu adik suka main bola
ptng2 kt padang
puji ah dia..
Allah suka btl kat orng yg kuat
jga kesihatan bla2
tnjkkan Islam ni satu cara hidup

ada satu kisah Rasulullah saw
untuk galakkan abdullah abbas solat malam
Rasulullah ckp
Allah sayang sangatkat Abdullah klu Abdullah solat malam
kat sini Rasulullah puji dulu kan??

so,banyakkan puji mreka punya kelebihan drpd mengkritik
mereka pon senang kat kita
slalu minta pndngn kita..
yng plng penting skali is
IKHLAS n DOA
n SABAR

InsyaAllah
Allah permudahkan

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates