Saturday, June 16, 2012

0 siti hajar



Assalamualaikum semua!

seringkali kan
setiap hari kita buat macam-macam
kadang2 dlm sehhhari tu
bcampur baur ape yg kita buat (saye la)
bercampur baur
tapi sedangkan Allah berfirman
“Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam keseluruhan, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu”.
(2:208)

ada satu syair tu
ayat dia lebih kurang mcm ni
"Kita ni byk dosa, seringkali kita malu bermaksiat di hadapan mahluk Allah
tapi kita tak malu menghadap Allah dengan penuh noda"

jadi jomlah kita same2 muhasabah
kenapa sebenarnya kita susah nak lawan nafsu ni
bila lepas dah buat, baru nak rasa menyesal
tapi pada awal-awal diberi pilihan, kita tau salah.
 tapi tak mampu nak pilih jln kbaikan
 (x mampu or nak sebenarnya)
kte ingin mengingatkan diri yg banyak dosa
byk noda ni

agak-agak semua tau kan psl saudara kita di myanmar
kte x tahu sgt:(
ok baik, semua org kena amek tau ye lepas ni!
kalau la betul2 kita syg saudara kita
kita syg islam ni
kita syg Allah
 (ya Allah, dah lame xde perasaan tu:( )
kita x akan tergamak pon
nak buat maksiat
nk buat dosa
tah2 lepas kita buat dosa tu
syaitan berguling0guling bahagia
 (lalala)

ok itu mukadimmah ye:)

hari ni kte nak cerita psl siti hajar
sape kenal siti hajar?
hehe
ni isteri kedua Nabi Ibrahim
kte petik cerita ni daripada buku "10 Tokoh Idola Muslimah"

Siti Hajar ni hamba yang dihadiahkan kpd siti sarah (isteri pertama nabi ibrahim)
setelah nabi ibrahim kahwin dgn siti sarah tapi tak dikurniakan zuriat
jadi siti sarah suruh nabi ibrahim kawin dengan siti hajar
hasil prkhawinan dgn siti hajar
 dptlah seorang anak iaitu nabi ismail
ade satu ujian ni utk mereka
agaknya semua tahu
tapi xpe, kte cerita lgi ye

dalam keadaan bahang terik mentari
tgh2 pdg pasir yg kring kntang
nabi ibrahin tnggang unta bersama siti hajar + nabi ismail
spanjang prjalanan
nabi ibrahim mnguatkan dirinya utk terus btawakal
dia yakin Allah x akan menganiayai hamba-hambaNya
lepas 6 bulan prjalanan, mereka tiba di mekah
nabi ibrahin pilih salah sbuah lmbah di tgh2 pdg pasir
lepas siti hajar + nabi ismail dtinggalkn di satu tmpat
nabi ibrahim bsiap sdia nak tinggalkan mereka
bila siti hajar nmpk suami dia tgesa-gesa
dia tnye " Wahai suamiku mengapa aku dtinggalkan brsama anakmu di sini?
time tu nabi ibrahim x mampu nak ckp pape
sbb hati dia berat nk tnggalkan dorg
bila nabi ibrahim diam
siti hajar tnye
"Adakah ini suruhan & printah Allah yg mnyuruhmu mninggalkan kami di sini?"
nabi ibrahim mengiyakan
siti hajar sedaya upaya myakinkan diri
terus mnguatkan prgantungan pd Allah
biarpun hatinya tertanya-tanya hikmah di sbalik printah tu

same mcm kita kan
kdg2 bila kita dpt ujian
kita trnya2 apelah hikmah

ok kte smbung:)
demi patuh pd Allah & rasulNya
siti hajar reda
ketika gelodak hatinya makin mmuncak
dgn rhmat Allah
dsingkapkan penglihatan siti hajar
ape yg akn berlaku pd masa dtg
brdsrkan apa yg dilihat
dgmbrkan tmptu tu suatu masa nnti
akn dkunjungi & ddtangi oleh mnusia dr slurh plosok
yg bduyun2 dtg bg mmbsarkan Allah
terpujukla hati siti hajar:)
dia rase penuh yakin

kdg2 kita
bila kita susah and have doubt
tiba2 Allah hntr kwn2 share
tiba tselak ayat best

baik bekalan air siti hajar dah abes
nabi ismail nngis khausan
so siti hajar pon
berlari2 mndapatkan air
tujuh kali siti hajar blari n ulang alik
dari bkif safa ke bkit marwah
tiba-tiba dtg prtolongan Allah
malaikat mnunnjukkan tmpat air di mana nabi ismail brada
siti hajar gali dgn kdua2 tgn
shingga trpancutnya air
smbil dia mnyebut zamzam
tau x ape jadi lepas tu
 x lama lepas tu
ade 1 rmbongan dari jurhum
yg mncari bekalan air
dan akhirnya
rmai yg dtg ke mekah slpas tu

janji Allah itu pasti kan!
lepas bberapa tahu
nabi ibrahim dtg
mncari anak n isterinya
setelah bjumpa dgn dorg
slama 3 mlm bturut
beliau mimpi
mnyembelih nabi ismaail
siti hajar kan
lepas dia tahu yg nabi ibrahim nk smbelih anak mreka
siti hajar mnx
spaya nabi ismail dbawa jauh dr baitullah
spaya dia x dgr jeritan nabi ismail nnti
tapi mcm kita tahu
Allah gntikan dgn kibas dari syurga

 kte rase an
siti hajar ni kuat
have super duper strong faith in Allah
kalo dilihat byk sgt ujian utk dia
tapi dia x pernah doubt

so kita pon
kena ade strong faith tu

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates