Tuesday, June 26, 2012

0 tauhid zindani




Alhamdulillah sangat2 sebab kita masih diberi peluang hari ni untuk memberi makanan hati
dengan ingat pada Allah
Selawat dan salam pada habibullah, Rasulullah s.a.w
kerana Allah telah mengutus Baginda
untuk bg nikmat kenal Allah pada kita
dan sama2 kita minta ampun kat Allah atas segala dosa
n penyakit hati yg sentiasa terlintas tanpa kita sedar

so..hari ni my dear akhwat that i luv cuz Allah
i wanna share pengisian tauhid zindani
by ustaz jali
during my jaulah penang
8-)
pengisian nya lebih kpd memfikrahkan buku tauhid zindani
by syeikh Abdul MAjid Azizi az-Zindani
buku yg serius li 'kering'
klu bca setakat baca
 (sorry klu bunyi cam berat)

hwever, sya nak share apa yg sya dpt sbnrnya
nak tau camna perasaan sya msa dpt sharing tu?
rasa mcm iman naik tahap ke level strsnya.
 (err..ada unsur riak ker kat situ?? x brmaksud ye..)

why?? seriusly blh jd cam tu?
let me xplain
sblm ni, bla dok sorang2 ker even tengah bca AL-Quran (facepalm)
akan ada terlintas keraguan lam hati
mst ada soalanmcm ni..
"betul ke?"
 (k,usrahmates ku jngn gelak!!)

tp, slps pengisian ni
Allah kurniakan lg keyakinan terhdp Islam
n jalan ni..

mula skali..ustaz jali tekankan tntang iman..
apa itu iman??
 iman adalah membenarkan dngn sungguh2' without paksaan
n membawa kita buat somethng berlandaskan apa yg kita percaya
 mungkin kita dah membenarkan??
tp, btul ke kita benarkan dngn sungguh2??
adakah kta mcm para sahabat yg bla dpt ISlam, mereka terus cuba sebarkan

hmmm..mmng terkena kat jantung ah msa tuh...
sbbnya ustaz ckp kita  malu nak ckp tntng Allah even bla dngn orng ISlam
sbb kita msh kurang percaya..hmm
n persoalan strsnya, adakah iman kita tlh drive kita untuk buat smthng for Islam??
k tu retorical q..

strsnya ustaz jali ckp, untuk kuatkan iman, kita mst ada BUKTI
sbb manusia mst akan percaya klu ada bukti kan??
mmng la pra sahabat dulu they have Rasulullah as the proove of ISlam
tp kta skrng ada the whole Al-Quran
mslhnya kta amat jauh dr al-Quran..da only direct solid prove dr rukun iman
;(
brapa helai kta baca sehari??
kita ada usaha nak phm b.arab ker sbb translation kdng2 tak tepat
 (k..tu untuk dri sendri gak..)

insyaAllah..klu zaman Rasulullah..bla mereka dpt ayat yg mereka x paham
n x nmpk dpn mata mereka.. cnthnya.. tntng janin lam perut..etc
they believe the ayat
tp Allah tu MAha Adil kan??
dlm zaman kta yg terlampau banyak fitnah ni pulak
ALlah tunjukkan kita kpd new discovery
yg sbjk trang2 tang2 sprt apa yg ada kat lam al-Quran
mcm penciptaan manusia
psl lautan dalam
n banyak g

thats why Allah always emphasize
kta mst guna
PENDENGARAN
PENGLIHATAN
n BERFIKIR
sebaik-baiknya

sbb camna nak dpt tahu tanda2 tu
klu x guna 3 nikmat Allah tu
that's why pakar2 lam any bidang, insyaAllah will eventually Allah tunjukkan ke kebenaran Islam
terpulang untuk mereka terima atau x

k..seterusnya apa kata kita belek satu ayat lam al-Quran
yg tunjukkan kekuasaan Allah
al-Mukminun ayat 12--14
jom semua bca ;)


Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah;(12)
Kemudian Kami jadikan "pati" itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh(13)
Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta.(14)


dlm ni adalah detail tntng penciptaan manusia

tahu tak, masa zaman aristotle dulu..mereka kata kita dicipta dr darah haid(hmm)
sbb bla mak ngandung, darah haid berhenti..
siap ada illustration yg dilukis oleh orng zaman tu
untuk tunjukkan penciptaan manusia dr darah haid
hnggala pada 1960an
orang discover sperma..
kecohla manusia asal dr sperm pula..
siap ada illustration bentuk bayi kat kepala sperma
agak kelakar di situ
tp tu la apa yg orang pd tahun tu percaya!!
then, ttba ada pula teori baby tu asal dr ovum(bla mereka dh jumpa ovum)
n sprt biasa ada gambar rajah baby lam ovum pulak...
so..i wonder, mereka x fikir ke? lelaki buat pe?
hmm...2 2 pendapat ni bertntangan until tahun 80an..
mereka jumpa persenyawaan antara sperm n ovum
tp pening kepala lak camna bnda ni leh jd
coz mereka kan percaya baby mmng dah terbentuk lan sperm n ovum..
until then, bru mereka jumpa sal pmbntukan cell
bbrbalik kat ayat di atas
Allah dah siap cerita dah 1400 tahun dahulu proses pmbntukan bayi
 (subhanallah!!!)

jd mmng betul la al-Quran dr pencipta kita..
bukan buatan semata..

sbgai contoh..
dlm ayat tu ada stage yg dipanggil alaqah
yg ada 3 mksd:lintah,bnda tergantung, gumpalan darah beku
uniknya Allah guna 'alaqah' di sini
knapa x guna perkataan Arab lain je yg ada maksud darah beku..
knapa mst guna 'alaqah' ?
coz tu ah rupa kia msa lam stage tu
mcm lintah
pstu tergantung..
n mmng bntuk darah beku..

hebatkan Allah
leh cri sau perkataan dngn 3 mksd ni
n ni la antara BUKTI yg nyata
yg kta mmng dah leh tengok zaman ni
banyak g cuba cari
selama ni kita pandang x pandang je BUKTI ni
msa belajar BIO
mcm tak menambah iman pon masa tu..
:(

well..kesimpulannya.. jom la kita mendalami al-Quran
n belajar untuk mendalami BUKTI2 yg Allah dah bg
untuk mmperkukuh iman kita..
InsyaAllah


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates