Thursday, June 7, 2012

0 Wasiat Imam Hassan Albanna.




Assalamualaikum
sbenarnye arini nak bagi pasal wasiat Imam Hassan al-Banna

sume org sila baca link ni dulu

kenapa wasiat ni sgt signifikan?
sbb org yg meninggalkan wasiat ini ialah org yg telah mentajdidkan Islam
dia menegakkan Islam saat Islam amat asing di Mesir dulu
dan jugak menubuhkan ikhwanul muslimin yg mentadbir Mesir kini
jadi bila dah baca sume org tau berapa yg dia dah fulfill
mgkin 1/10, 2/10, separuh, atau mungkin x langsung
wallahualam tu antara kita dgn Allah

Reflect balik
banyak x ciri yg kita ada yg macam dalam wasiat tu atau sebaliknya
adakah kita solat on time, melazimi membaca Al-Quran, berzikir dan menghadiri majlis ilmu, mampu bertutur bahasa Arab dgn fasih, meninggalkan pertengkaran, sedikit ketawa, kurang bergurau, menjaga pertuturan, menjauhi umpatan, berkenal-kenalan dgn saudara muslim, menggunakan masa dgn sebaik-baiknya?

mmg bukan mudah utk mengecapinya
mungkin kita x dpt capai semua tapi ada x usaha kita nak mencapainya
refer balik ayat 9:105
nikmat kelapangan dan kesihatan itu juga merupakan ujian buat manusia
yg mana insyaAllah kita miliki kedua-duanya buat masa sekarang
so jom manfaatkan
sbb mungkin kita x dpt lagi nikmat tu after this
buat apa yg mampu
solat bila azan, try la pergi kelas bahasa Arab, jgn rasa diri bagus (rasa diri bagus will initiate us to talk bad things about others) , buat baik dgn famili or jiran or sape2 je la, bersungguh-sungguh (nak qiam, nak kulsem)
n many more which you can do in your own ways
sbb situation kita semua mungkin berbeza

so lastly nak share ayat yg pernah dishare oleh seseorg yg amat berbekas di hati
Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan; "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (14:7)

Assalamualaikum teman2..
Semoga kalian terus-terusan b’juang bukan sahaja memenuhi kperluan,bahkan dpt m’gembirakan hati manusia.kalian tahu bukan,kita hanya makhluk yg lebih rendah drjtnya b’banding manusia.sungguh b’untung manusia,m’jadi makhluk yg m’galas peranan khalifah kerana cukup sempurna penciptaannya.
 Sahabatku si tasik,
Bagaimana agaknya kerja seharian kamu?
Seronokkah e’kau m’beri khidmat buat pokok keladi bunting yg b’bunga ungu lavender dan si katak puru yg m’lompat riang?
Tentu seronok dpt bagi khidmat bakti pd alam,makhluk ciptaan Allah yg lainnya.sehingga kini aku yakin walaupun di permukaanmu nmpk tenang, tetapi di dsr penuh rusuhan. E’kau kuat b’thn. Entahkn si berudu m’jd mgsa ikan2 kecil, si ank ikan yg belum cukup sehari mengnl alam tasik, terus jd mgsa sntapan ikan besar. Hidup mmg penuh p’juangn. Kalau tidak e’kau yg b’juang, awal2 lagi kau dh t’korban.
 Temanku si laut,
Sehingga kini aku masih m’kagumi mu. Apatah lagi mengagumi penciptamu dan aku iaitu Allah..tuhan sekalian alam.
Kawsn jjhn mu luas dan kaya dgn khazanh alam—gamat,batu karang,ikan2 yg pelbagai dan hidupan laut yg laen. Hanya akal yg didasari iman,manusia dpt b’fikir dan m’bongkar khaznh alam dgn sjhtera tanpa bagi kesan smpingn yg buruk buat kau.
Sunggguh,e’kau juga sgt berani...melihat sj ombak yg dtg m’deru, cukup m’gerunkn aku..apatah lagi apabila gunung api meletus shingga mnybbkb tsunami..sjrh kekuasaan laut prnh b’laku di zmn nabi nuh..semuanya b’mula apabila nabi nuh m’buat kpl bg memuatkn kaumnya yg benar2 beriman swktu dilanda banjir besar yg b’pnjgn. Ttakala diberi amanah untuk m’binasakan kaum nabi nuh, e’kau patuh dan tunduk,mnjlnkan tugas meskipun nabi nuh sgt sedih melihat anknya yg tak mahu b’gnjk drpda kekufurannya..
 Rakan ku si sungai...
Sungguh gigih e’kau mgalir. Walaupun ada hlgn smpah,kayu dan batu bsr,e’kau masih mara ke hdpn. Sehggakn batu yg asalnya besar mnjd b’lekuk dan smakin mngecil kerana kekuatan e’kau yg terus mngalir.air yg trus mgalir itu mirip dgn sifat mukmin yg mahu trus bljr.mencintai ilmu sifat para anbiya’ dan alim ulama. Hanya mereka yg mengtahui akn kpntgn ilmu dlm khidupan, tidak akn jemu dan tekun mncari ilmu kerana mereka mngtahui hanya ilmu yg keluarkn manusia dr kegelapan jahiliyah. E’kau juga t’lihat mudah mngalir turun dr tmpt yg tggi key g rendah. Maka seperti itu lah juga ilmu akn mudah diterima pada manusia. Yg memiliki sifat tawaduk dan rendah hati..
 Kisahku si air paip..
Dan aku pula sehingga kini masih mnabur bakti sbgai air yg suci lg menyucikan.aku biasa digunakan manusia bukan shja utk berwuduk, malah utk kperluan yg lain. Memasak,membasuh dan minuman hilgkn dahaga. Aku x harus jemu dan letih dgn tugas kerana aku akui tugas makhluk itu hnya utk beribadah dan terus memuji tuhannya. Hanya niat yg baik mnjadi teras amaln diterima Allah..
Ukhuwaah kite juga kuat, rapat dan tiada tandingan. Kerana itu, walau dimanapun kite,kite tetap akn b’gabung sebagai molekul yg b’nama air...kalian pun tahu,pernah bbrapa kali aku xdpt beroperasi dgn baik disbbkn krja2 pembersihan tangki.manusia rata2 berkeluh kesah,dan x tenteram..apabila hadapi situasi itu..ternyata kite benar2 penting dlm khidupan manusia.syg nye apabila sikap xb’jimat itu wujud dan x dikikis,manusia mula bina sikap x mnghargai...
 sahabat2 ku..aku b'syukur sbgai makhluk dgn tiada punya apa2,tiada akal dan upaya,masih mampu menuruti suruhan tuhannya..moga kite istiqamah dlm melakukn kerja kita..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates