Wednesday, June 20, 2012

0 Which path would u choose?




assalamualaikum
sy xtau nak bg tajuk ap so sy go on je dgn sharing nie ye:)
hope its useful to us all insyaAllah...
Sape ingat surah al-syams yg kite slalu alunkn siap skali ngn gaya lagi :$ well,
kalo tgk ayat 8-10

Maka Allah akan mengilhamkn pada jiwa itu jalan kefasikan dan ketakwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwanya itu dan sesungguhnya rugilah orang yg mengotorinya.

In this world, Allah has given us two ways.
Satu jalan kefasikan satu lagi jalan ketaqwaan.
Kita bygkn yg jln kefasikan tu sgt2 lah dihiasi dgn segala
benda yg kita suka BUT brings no benefit for us.

And the other road, is full with hardships and kita
sbg manusia yg lemah slalu je nk berehat jap sbb penat.

Selama nie Allah has given us d chance to be around ppl whose heart
would do anything for Allah but now, the time has come where we alone.

Alone in the sense that kita xda akhawat yg dduk dekat2
ngn kita utk ingatkn kita sepanjang masa. Dah bgn subuh? Dah qiyam? Dah baca mathurat?
 Semua org rinduuuu sgt kn time2 cmtu
Kireny, sekarang nie kita smpai kt satu simpang T.
satu jalan utk terus continue d road to Jannah and one
more yg penuh dgn godaan2 yg kdg2 kita kalah dgn dia.

Tapi kan, Allah kata org yg continue in His path, beruntung!
Maybe Allah xbg lagi ap yg kita nak sekarang but its going to
be worth it in the end because we know our goal in not in short term.
Kita xmau ap yang kita worked hard for so far akn berakhir dgn skejap.
What I mean is, contoh kalau la kita aim nk jadi baik msa kt kmb,
Alhamdulillah we did that. Tapi bila kita dah keluar kmb, apa kita nak jadi?

On d other hand, kalau kita set goal for mardatillah ,
redha Allah, then sepanjang masa we seek for it.
And its long term sbb kita kerja utk Dia bukan hanya di kmb. But for a lifetime
Kalau goals in life pon, kita x stop aiming for ib je kn?
 Kita msti in our minds dah buat plan utk future smpai ke tua2 pon.
This shows our goal were never for short term.
But are we doing the same thing in planning a life for Allah? Ke kita wat utk sekejap2 je?

Nak share one more ayt before I finish, al-imran:135
And those who, when they commit an immorality or wrong themselves [by transgression], remember Allah and seek forgiveness for their sins - and who can forgive sins except Allah ? - and [who] do not persist in what they have done while they know.
 
Mcm hidayah z kata haritu, ad je masa bila kita jatuh tersungkur n left behind,
tapi kita nk terus dduk tunggu org angkt or kita sendiri yg nk bgn n kejar yg lain?
So based on d ayat, kita nie akn ad buat salah,
buat benda yg kita rsa syok tp x ada ap2 benefit pon kt
diri sbb mayb nafsu dh mula mengawal diri.
Tapi ap yg mmbezakn org2 bertakwa nie is that we IMMEDIATELY
realize what we’ve done wrong and seek
His forgiveness in evry way that we can.
slaluny bila dh selang waktu yg dh lama bru kita teringat balik,
“oh, ak ad buat salah. Allah,forgive me.”
Tpi org2 yg hati diorg selalu berpaut kt Allah,
akn terus n when I mean terus , akn segera igt kt Allah n repent.
May we becum those ppl who seeks Him because
we really2 truly love Him (inlove)
jazakillahu khair for reading this.

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates