Tuesday, July 31, 2012

0 GAGAH!





assalamualaikum!
sobahalkhair!
:)
sobahannur! ^^
kaifahalukum?
alhamdulillah..ana bikhair :)
hehe..
hari ni insyaAllah, saya nk share..

bismillah..
insyaAllah..hari ni saya nk share psl GAGAH!!! Huhu
sape nk jd gagah!? agkt tgn!!!
sume org nk jd gagah, kn? :)
yup2..sume org nk jd ggh..^^
ye laa...klu tgk shbt2 dlu kn..
gagah kot!
waktu puasa pon blh prg!
kne seksa pon still blh thn!
gagah kan?
klu x gagah, blh ke wat sume tuh?

smnjk dua menjak ni, sy sgt ske ble nmpk org conteng2 kat fb, ‘smuga kte slg mnguatkn’
:)
rse cm bes lak,,
sbb tu mcm trfkr..
cmne ye nk slg mngutkan/mngagahkn?
kne jogging skali ke?
kne exercise sme2 ke?
kne minum milo, ehh ovaltine sme2 ke? (ok, merepek, asif)

TIDAK!
bkn mcm tu kan?
sbb gagah yg kte nk, bkn gagah fizikal jer..tp gagah DALAMAN/RUHIYAH!
tapi..cne lak kte nk gagah ruhiyah ni?
:)

'"lahaula wala quwata illa billah hil aliyil 'azim."
"tiada kekuatan dan daya melainkan dari Allah yang maha tinggi lagi maha mulia."
;(
sgt btol, kan?
kte sgt lemah..
kecik sgt..
lbeyh kecik dr organelle, (klu kte x brtakwa)
tp Dia?
Dia Yang Maha Hebat kan?
Dia Yang Maha Kuat..
so, cmne kte nk jd KUAT? Kte kne KUATKN hubungan kte dgn Allah la kan?
sbb insyaAllah..ble hati kte penuh dgn cinta kat Allah..
x kisah la ribut ke taufan ke yg dtg,
kte still akn kuat..
sme mcm para shbt dlu..
the reason why dorg blh prg bln puasa, thn kne seksa..
is sbb dorg kuat ruhiyah..hati penuh dgn cinta n syg kat Allah n Rasul..

n sgt ske ap yg sorg shbt share hari tu..
mgkn kte nmpk lmh, tp sbnrnye kte sgt kuat waktu tu..
fhm ke?
mksdnye..mgkn pd pndgn manusia kte nmpk lmh, tp insyaAllah, kte kuat pd pndgnAllah..
dgn kkuatan yg Dia bg :)
:)

sgt ske jugak bce buku hamparan shamrock, ustaz hasrizal tls..
waktu dy kat dlm pnjara kan..
dy rse sgt sdeyh + sgt lmh..
tp dy jugak sgt sedar..waktu tu la dy sgt dkt dgn Allah..
kbrgantungan, hrpn, hanya pd Allah..
mcm 'when u r at the lowest, u r actually at the highest' :)
akn plg tinggi, darjatNya di sisi Allah, jika kamu org yg brtakwa..
n mmg tu pon yg kte nk, kan?
:)

insyaAllah..                         
tu je kot yg nk share..
maaf atas khilaf yg sgt byk..
insyaAllah..smuga sme2 dpt mguatkn diri n org laen..dgn kkuatan yg Allah bg tu :)
jzkk..
wsalam ^^

Sunday, July 29, 2012

0 senanggg sangat nak buat :)






Hrni sy nk share sket.
hrtu ade tazkirah lpas terawih,
hadis kalau tak silap
hmm
3 perkara yang manusia susahhh sgt nak buat
 (maybe dah biase dgr, kita revise la eh?) :)

1. memberi ketika sedikit (bersedekah)2. bercakap benar bila dalam ketakutan3. bersifat warak ketika bersendirian

so sy tny la diri sendiri, mmg betul pun kot :(
kalau tak 3 pun, mesti ade slah satu kat sy
so sy rse la, semua ni sbb nafsu kita kan?
n tak yakin dgn Allah
takut kita tkde pape dah bila bg kat org, sdgkan Allah bg kat semua org cukup je masing2
kita je yg rasa "tak cukup" tu

next
bila kita takut, mmg ade tendency nak menipu
i blve masing2 ade pengalaman ni

yang ketiga tu masyaallah
memang la terhantuk kat kepala :/

so insyallah, sy hrp yg sikit ni kita boleh muhasabah sedikit sbanyak
*istighfar byk2 eh

Saturday, July 28, 2012

0 najah :)





InsyaAllah hari ni sy nak share sikit
Alhamdulillah atas kurniaan nikmat dari Allah swt (moga kita di kalangan hamba-hambaNya yang bersyukur)
Selawat dan salam buat Rasulullah saw yang kita rindui..

Hmm.hari ni saya nk ajak semua masuk kelas . Erk. X de lah. Semua mesti ingat lagi kan SI unit?
Kalau panjang = metre
Kalau berat = gram
Kalau masa = seconds
Temperature = Kelvin
Hmm.ni semua ukuran yang diciptakan oleh manusia. Betul x?
Agak-agaknya di sisi Allah ada tak ukuran macam ni?

Nak katanya bagaimana ukuran Allah itu berbeza dengan ukuran manusia..
Qadr Allah itu berbeza dengan qadar manusia…
Apa itu NAJAH?
Haha.poyo je. Maksudnya apa itu KEJAYAAN bagi kita.?

Kalau ada dua orang. Sorang memiliki rumah besar, kereta besar dan seorang lagi yang hidup susah, rumah pun buruk, makan pun susah....
Kalau tanya seorang budak, mesti dia cakap yang kaya tu lagi berjaya kan?
Hmm.betul ke macam tu?
Dulu Rasulullah pun pernah berpuasa apabila x de makanan kat rumah.
Rasulullah pun pernah x de tempat tinggal sampai kena duduk dalam gua eh. Sampai kena duduk dengan Abu Ayyub al ansari kn….
Padahal Rasulullah ni kira orang yang paling berjaya di sisi Allah kan.

Hmm.kadang2 sesuatu benda tu diulang-ulang. It is repeated over n over n over again until we believe it is the truth..
Kena kaya baru berjaya. Kena ada tu. Kena ada ni. Baru kira berjaya
Sedangkan tiada kejayaan sebenar tanpa taqwa.
Tiada kebahagiaan sebenar melainkan mereka yang takutkan Allah..
Hmm.dalam kita bersiap siap untuk masuk u atau risau memikirkan placement dan macam2 la kan
Let’s ponder together apa itu kejayaan yg sebenar…
Adakah orang yg dapat TCD lagi hebat lagi berjaya dari orang dapat UCC [sorry contoh je tau]
tp jangan salah phm (:
x salahhh
ada rumah besar x salah. kaya x salah. dapat placement best pun x salah
tp the moment kita rasa kita dah berjaya bila dapat semua tu
itu yang membuatkan kita gagal

nak share hadis 38
Daripada Abu Hurairah r.a, beliau berkata : “Rasulullah s.a.w bersabda :” Sesungguhnya Allah s.w.t berfirman :”Barangsiapa yang memusuhi wali-Ku, maka Aku isytiharkan perang terhadapnya. Tidaklah seorang hamba mendekatkan diri kepada-Ku dengan melakukan sesuatu amalan yang lebih Aku sukai selain daripada apa yang telah Aku fardhukan kepadanya. Dan tidaklah seorang hamba itu sentiasa mendekatkan diri kepada-Ku dengan mengerjakan amalan-amalan sunat, kecuali Aku akan mencintainya. Jika Aku telah mencintainya, Aku adalah pendengarannya yang dia mendengar dengannya, penglihatannya yang dia melihat dengannya, tangannya yang dia mengambil sesuatu tindakan dengannya dan kakinya yang dia berjalan dengannya. Jika dia memohon sesuatu daripada-Ku, Aku akan memberinya dan jika dia memohon perlindungan daripada-Ku, maka Aku akan melindunginya.”
Siapa dia ni????
orang yang Allah cakap apabila dia memohon Aku memberinya
Apabila dia minta perlindungan maka Aku melindunginya
This is success
Haza huwa najah (betol ke?)
huhu

insyaAllah peringatan buat diri sendiri juga
 (:
segala yang baik dari Allah semata. yang buruk kekurangan diri.
Assalamualaikum semua (:

Friday, July 27, 2012

0 hidayah ^^




assalamualaikum...ya akhwat(sisters) fillah sekian....
insyaAllah hari ni saya bagi kulsem...
kita bukak majlis dengan ummul furqan...
segala puji bagi Allah...hari ni masuk hari yg ke-7 kita di bulan Ramdhan..
tidak kisahla kalu kita boleh puasa atau tidak...
tapi dihidupkan dlm bulan ini pun spatutny amat disyukuri..
sbb ada yg telah ditakdirkan untuk pergi, mgkin beberapa jam sebelum ramadhan..masyaAllah, perancangan Allah, mmg kita x tawu kan?
so jomlah kita banyak2 terima kasih dekat Tuhan kita, Allah SWT yang masih beri peluang kat kita untuk merasa 7 hari dlm bulan Ramadhan ni..
so cmna, dah rasa ruh ramadhan?? ]:)
masyaAllah, pagi ni je(sjak sahur tadi) dah mcm2 yg Allah tunjukkan kat saya...
hmm nak katanya, Allah tu baik kan? superb kan? ada je yg Dia nak tunjuk kat kita kekuasaan Dia...baik kan Allah?
[ sorry dragging..actually banyak sgt bnda kat kepala ni...hmm jap nak susun..huuhuh]
astagfirullah 3x...

ok hari ni insyaAllah, saya nak share psal hidayah..korang dengar x cita psal hidayah?
korang tawu kenapa ngan hidayah? x tawu? ish3...
entah napa, hari ni nak share psl hidayah yang Allah bagi kat kita semua...masyaAllah..alhamdulillah..
dengan kurniaan Dia, kita masih di jalan untuk mengejar redha Allah..
dan saya pasti, saat hidayah mengetuk pintu hati kita, Allah dah bagi jalan untk kita terima hidayah tu...Allah yang lembutkan hati kita untuk terima...
boleh jadi, Allah tentukan kita untuk x terima hidayah tu n berpaling..nauzubillah..tapi kita masih lagi dlm journey untuk mencari2 tu..perasan x?
tu semua, x dak pape pun dari kita..tu semua dari Allah...kan?
dan hidayah juga ialah satu nikmat kan?
saya tringat satu ayat ni, dlm buku nota saya, t'tulis
"satu nikmat yg kita slalu tak perasan ialah nikmat untuk berperasaan ingin mencari Allah-which is hidayah"

hmmm beskan dpt hidayah ni? org yg x posa boleh jadi posa..
org yg x solat boleh solat..
org yg x tutp aurat, boleh dah tutp aurat..
ni la penangan ketukan hidayah...

hmm ok saya nak ajak tadabur surah at-takasur..ayat last,
"kemudian kamu benar-benar akan ditanya pada hari itu tentang kenikmatan"
 
tapi kan kat akhirat nnti, kita akn disoal dgan nikmat ni...huhu
hidayah yg Allah bagi ni...kita guna elok2 x? hmm
kita syukur x dgan hidayah ALlah ni?
or kita menunjuk2 je ngan hidayah ALlah yg ada kat kita ni?

atuk saya ada pesan kat saya
"tene,(nama manja hehe)nnti pi ireland, jgan lupa solat nooohh"
x semena-mena, dlm hati, frankly speaking..(ni bkan nk buka aib, tapi sbgai pengajran insyaALlah)
"wooish..aku ikut tarbiyah kuut,,x kan la boleh tinggal solat"(dgan hidung kemabng sket)
hhuuuuuuuuhu

perasan kan ? padahal hidayah tu kan ALlah punya? boleh je kan dia tarik dari kita balik..nauzubillah..
huhu so insyaAllah, jom la sesama kita sucikan niat kita...istighfar bebanyak..tahmid bebanyak..
sbb SEMUA PUN DARI ALLAH...nothing belong to us..!

asif(sorry ) kalu x smpai mesejnya...insyaAllah ni je yg saya mampu share...
jom sesama kita jadi hamba Allah yang ALL OUT untuk Allah...sbgai tnda syukur...
makan pun kna all out,
oopss jgan salah faham di situ
i mean, makan jangan membazir..huhu (tringat ikan bawal sekor yg dibuang tadi)
eh sorry
mcm out of topic..
ok pnjang plak kulsem..
asif(maaf) atas kekurangan..

assalamualaikum....
 (h) sisters ...

0 tanda-tanda cinta :)






assalamualaikum semua
baiklah, kte bukak kulse comel kte dgn ummul kitab al fatihah :)

hari ni kte nak share ceramah semalam
hehe
bismillahirrahmanirrahim
"jomlah kita duduk sebentar dan beriman sejenak"
quote tu sgt2 bermakna

smlm ustaz tu ckp
bnda yg dia nak ckp is very simple
bukan pasal kelebihan bulan ramadhan
tapi pasal selama kita berpuasa 6 hari ni
ape yg kita dah buat selama 6 ari ni
kadang2, bila dalam hidup kita
kita terlupa nak muhasabah diri
kita x nmpk ape salah yg kita buat
kita x nmpk yg sbnrnye we are in the wrong path
dan saya percaya
that's why kita kena selalu muhasabah apa yg kita dah lakukan

ada semalam berlaku something pada saya
at first i thought the thing would be as simple as it can be
i thought i can accept it
truly accept it
tapi sbnrnye ade jugak dalam hati memberontak
haha

nak cakapnye
kalau kita ikutkan perasaan dan hawa nafsu kita
x kan terkawal lah semua perkara
tapi semalam bila dduk muhasabah kejap
n fikir ape yg Allah nak bagi di sebalik perkara itu
alhamdulillah
nampak ape yg Allah nak bagi tu
bole nampak kenapa Allah bagi perkara tu pada saya
 (fhm ke, sori mcm merapu sikit)

hidup seorang muslim
kena sentiasa ada muhasabah diri
kena selalu ada perbaharui niat
sgt2 perlu!

and last saya nak share hadis 19
Daripada Abu Al-Abbas Abdullah Bin Abbas r.a, beliau berkata: "Pada suatu hari aku berada dibelakang Rasullah s.a.w, lalu baginda bersabda : "Wahai budak! Sesungguhnya aku ingin mengajarkan kepadamu beberapa kalimah : Peliharalah Allah, nescaya Dia akan memeliharamu. Peliharalah Allah, kamu akan mendapatiNya bersamamu. Apabila kamu meminta sesuatu, maka mintalah daripada Allah. Apabila kamu meminta pertolongan maka mintalah pertolongan daripada Allah. Ketahuilah ! Sesungguhnya jika seluruh manusia berhimpun untuk memberi sesuatu manfaat kepadamu, mereka sekali-kali tidak akan dapat memberikan manfaat itu kepadamu, kecuali sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah untukmu. Dan sekiranya mereka berhimpun untuk mendatangkan sesuatu bencana ke atas kamu, mereka tidak akan dapat mendatangkannya kecuali dengan sesuatu yang telah ditetapkan Allah ke atasmu. Telah diangkat qalam dan telah keringlah lembaran.

selalu je kan shbt2 share hadis 19 ni
tapi bagi saya hadis 19 ni best
bila kita rase kita keseorangan, takut nak hadapi fasa baru kehidupan
senang je, kita akan jadi kuat bila kita ada Allah
bila kita rase hopeless
tapi bila kita bergantung pd Allah, ketenangan itu akan dtg
Allah akan tnjukkan tanda2 cinta Dia
bila kita rasa kita ada Dia
even dulu rasa nak give up or hopeless
tiba2 kita jadi semangat
dan mampu je untuk hadapi semua benda
jagalah Allah, nescaya kita akan rasa Allah bersama kita :)

sebenarnya rasa rindu pada semua orang
rindu pada biah solehah itu
rindu pada shbt2 yg selalu mengingatkan
yang bila nampak muka shbt2 itu, ingat pada Allah
adakah dapat jumpa lagi semua orang?
hehe
tiba-tiba rase sebak sikit
tapi nak cakapnye
mungkin sudah tiba masanye untuk kita betul-betul bergantung pada Allah
sudah tiba masanya untuk kita nak buat baik tu betul-betul sebab Allah
*note to myself actually*

baiklah, itu saje untuk hari ini
jomlah kita sama-sama jaga Dia :)

kita tangguh dulu dgn tasbih kafarah n surah al asr
maaf, segala kekurangan datangnya drpd diri saya sndiri
bila kita berdoa kan,
doalah untuk shbt2 kita
kadang2 selalu terfikir
entah2 selama ni, apa yg kita dpt hari ni, sbnrnye bkan sebab doa kita yg makbul, tapi doa org lain yg makbul
doa org lain yg mndoakan kita
ya Allah, lemahnya kita
doalah untuk semua orang
agar semua orang dapat rasa bestnya Allah tu

Wednesday, July 25, 2012

0 rectifying the heart






Assalamualaikum
Alhamdulillah
Ramadhan yang ke5 hari ni
harapnya semua org semakin berlumba-lumba melakukan kebaikan :)
InsyaAllah kepada yang berpuasa nikmatnya amat besar

so InsyaAllah nak share pasal hati
ni yang saya dapat daripada program Being-ME tempoh hari.
Sister Yasmin Mogahed yang bagi ni tau
seronok sangat

dia start dgn love
mcm mana org yg in love?
mestilah org tu nak dekat, nak please and serve org yg dia syg tu

and after that
dia ckp la
dlm ajar islam
kita dah tak guna kasih sayang dah
dah jadi a list of dos and don'ts je
mcm anak2 kecik tu
dah diajar halal haram even before they know how to say ar Rahmaan, ar Raheem
cakap pasal punishment
an all
kalau ada org revert, the first thing we tell them is tukar nama
and stop celebrate valentine's :D

nampak tak takda langsung perkataan love
maksudnya mcm takda kasih syg yg diselitkan,
ironi dgn islam tu sendiri
which penuh dgn kasih syg
so sekarang ni
kita ajar Islam kat orang dah jadi terbalik
instead of inside out, we're going outside in

so ada hadith ni
One of the companions narrates that A'isyah RA said:-
'If the first thing to be revelead was do not drink alcoholic drinks, people would have said "We'll never leave alcoholic drink" and if there have been revealed do not commit illegal sexual intercourse, they'd have said "We'll never give up illegal sexual intercourse"-Saheeh al-Bukhary

kenapa taknak stop buat semua tu?
sebab kita takda the heart of Islam
selama ni orang asyik bagitahu kita
ni takboleh
tu tak boleh
haraam and halal things
tapi takpernah ada orang yg dtg betulkan hati kita dulu

so kalau kita tgk dkt hadith 6
It is narrated that the Prophet SAW said:-
'Truly, what is lawful is evident, what is unlawful is evident. And in between the two are manners which are doubtful which many people do not know. he who guards the doubtful things, keeps his religion. And he who indulges in doubtful things, indulges back in unlawful things. Just as a shepherd who pass through his flock around the prevserve were soon pass to them in it. Beware, every king has a preserve and Allah has made unlawful as His preserve.

banyak kali dah dgr kan?
hmm
tapi kalau kita ajar hadith ni, bagitahu hadith ni kat org
kita stop sampai situ je
padahal Rasulullah SAW tak stop situ pon
apa yang Rasulullah SAW nak cuba sampaikan seterusnya
ialah cara kita nak protect diri daripada larangan2 Allah

so hadith tu bersambung:
Inna fil jasadi mudghah, iza solahat, solahat jasadu kulluh, faiza fasadat, fasadat jasadu kulluh, ala wahiya qalb
 “Indeed, in the body there's a lump of flesh. And if it's set right, the entire body is set right, and if it's corrupted,the entire body is corrupted, and verily that is the heart.”

jawapannya dgn islahul qulub: rectifying the heart
sbb
hati kita raja kan
raja yang menguasai seluruh jasad
bila hati kita betul, insyaAllah yang lain pun akan turut serta jugak

akhir sekali
saya nak share quote yg menarik from sr Yasmin Mogahed
dia cakap : Be careful of what fills your heart, because what fills your heart dictates you

InsyaAllah sampai sini sahaja
Kita tangguh majlis dgn tasbih kafarah wasuratul asr

Tuesday, July 24, 2012

0 TERBAIK!!! *nada boboiboy*





Assalamualaikum semua
selamat pagi bg sesapa yg ada waktu ni :D
Alhamdulillah
Alhamdulillah hi rabbi 'alaaamin
Segala puji bg Allah
Tuhan yang menghidupkan saya dan sahabat2 sekalian
masih boleh menghirup udara pagi
merasa nikmat dhuha
nikmat Ramadhan yg penuh pengampunan,keberkatan
juga selawat dan salam ke atas nabi Muhammad,para keluarga dan sahabat baginda yg terlalu byak berjasa
Alhamdulillah
:D

hari ni nak share pasal somethin g yang sgt bessttttt~
inshaAllah
bg saya benda ni sgt best
 (y)
benda yg sgt dekat di hati inshaAllah

baiklaaahh
ni pasal kisah Qabil dan Habil
anak2 nabi Adam

umum mengetahui bahawa kisah pembunuhan Habil ni merupakan titik permulaan pertumapahan darah di muka bumi.
betullah apa yg malaikat cakap kat Allah,manusia yg menumpahkan darah :(
tapi setiap apa yg diceritakan dalam Quran PASTI ada pengajarannya
kalau x XKAN Allah nak mengabdikan dalam Al-Quran

so...sesapa yg belom tahu kisah Qabil Habil ni
depa ni anak nabi Adam
twins :D
cute kan
tapi Qabil dan habil diperintahkan utk kahwin dengn kembar yang berlainan
Habil sepatutnya berkahwin dgn Ikrimah(lebih cantik drpd kembarnya)
Qabil tidak setuju malah membangkang dengan sekeras kerasnya
dia nak gak kahwin ngn ikrimah
so...Allah perintahkan mereka berdua utk memberi korban kpd Allah
korban yg diterima Allah bolehlah berkahwin dgn Ikrimah
ok skrang semua boleh cek Quran masing2 :)

surah Al maidah ayat 27
''Dan ceritakanlah (Muhammad yang sebenarnya kpd mereka tentg kisah kedua putera Adam,ketika keduanya mempersembahkan korban,maka korban salah seorang dari mereka berdua (Habil) diterima dan dari yang lain tidak diterima(Qabil).Dia berkata,"Sungguh,aku pasti membunuhmu!"Dia(Habil) berkata "sesungguhnya Allah hanya menerima amal dari org yang bertaqwa"

Allah telah menerima korban habil sbb dia korbankan ternakan yg baikk punya!
ternakan yg sihat gemuk gebu comel semualah!
Qabil lak korbankan tanaman yang dia pon xmau
dan Allah xterima pon korban si Qabil

baiklah
pengajaranya di sini
sejauh mana kita beramal / berkorban dengan sepenuh hati
memg nak infakkan sesuatu yg bernilai
nak bg Allah tengok amalan yg paling baik dr kita
mcm Fatimah ra. yang letak minyak wangi sebelum bersedekah

ha!sepatutnya mcm tu
amal yang paling baik
hadiah yang paling baik
AMAL ALL OUT !
mcm tu la sepatutnya
dan Allah menerima amal dr org yg bertaqwa

cuba reflect diri
bila susah...
nak doa pon malas
walaupon benda paling ringan
*terpoettt di dahi sendiri*

nak kata doa...
"Aku dah doa tapi xdapat2 pon"
doa tu sendiri.
adakah betul2 ALL OUT?
penuh dgn pengharapan?
betul2 nak x bila berdoa tu ??
*note to myself*
 (sweat)

hmmm..
time solat pulak
betul kah kita buat tu betul2 nak Allah tgok light inside our heart?
betul2 cuba utk khusyuk?
xsangat?
tenyata selama ni kita x bua ALL OUT pun untuk Allah.
teringt waktu kulsem kat blok e
seorag hamba Allah penah cakap
"kita nak bagi sampah ka kat Allah ?!"

hmm...
jadi
nak ajak sahabat2 yg dicintai kerana Allah
inshaAllah
mari kita tingkatkan amal yang penuh kualiti
kualiti yg terlalu byk definition
amal yang penuh ihsan,iklas dan taqwa inshaAllah

saya sgt terkesan dengan ayat seorang ukhti ni
kita nak sgt mengejar redha Allah kan...
boleh MMG BOLEH!
tapi sejauh mana amalan kita yang dapat membayar harga REDHA
kerana REDHA itu bukan main2
para sahabat bermati matian untuk dapat gelaran radhiullah hu anh'
Allah redha kepada mereka :D

semoga beramal
salam ramadhan

Monday, July 23, 2012

0 tsa'labah





erm
kite baca 1 je buku citer budak2 psl tsa'labah

tsa'labah tuh yg allah x ampunkan die sampai bile2
scary sgt citer die

tsa'labah nih miskin
ade kambing pun kurus n sikit la
ade isteri gak

pastu 1 hari tuh
die minta kat Rasulullah spy doakan kat Allah spy tambahkan rezeki die
die nk jd kaya
die kata kalo die kaya die akan tolong org miskin, anak yatim...etc...

 RAsulullah kate, x cukup ke ape yg Allah bg?
lbh baik ko ade dlm keadaan begini
 (lbh kurg camtuh la)

ok
rejected

pastu lg sekali tsa'labah gi jumpa nabi minta benda yg same
byk2 kali la die try
die desak2 nabi and last sekali nabi doakan jugak
makbul la kan
so binatang ternak die biak ngan byk
gemuk2
die jd kaya

sebelum nih, tsa'labah x pernah miss solat jemaah ngan nabi
tp lps kaya, everytime lps solat, die cpt2 balik sbb nk handle ternakan die
x sempat nk berdoa ngan nabi
lame2
die mula x pergi solat jemaah

pastu 1 hari tuh,
Allah turunkan ayat suruh berzakat
nabi hantar org utk kutip zakat
sampai kat tsa'labah
die kate nih mesti trick(lebih kurg la) nabi utk dptkan harta die
die x nk byr zakat
pastu org tuh balik kat nabi bg tau
pastu nabi cam suruh lg mintak kat tsa'labah
sekali lg die x nak
org tuh pun dh warning dh yg nih adalah perintah Allah suruh byr zakat
die x nk jugak..
pastu nabi marah ngan die
nabi condemn tsa'labah
bile nabi buat camtuh
sahabat2 sume buat la jugak..
Allah sgt marah kat die la...

one day die mcm realize yg nabi dh marah sgt kat die
die cam jd huru-hara la
die pi kat nabi, nk byr zakat
pastu NABI X TERIMA
:S
so sume org condemn2 bisnes x jd la..
tsa'labah idup campai khalifah uthman
sampai ke sudah nabi x maafkan die...

n 1 day, Allah turunkan penyakit dkt ternakan die
abeh sume mati
so, in the end, die jd miskin balik..
nabi puak tuh dh wafat..
so, kira mcm sampai habis die idup dlm kemurkaan nabi la..
scry bangat sih
tp kat akhirat x tau la kan
Allah maafkan die atau x sbb die mcm nk bertaubat je

x tau la..
takut kot




p/s: asif kasiran sebab dah lama tak update..

Wednesday, July 11, 2012

0 Da'i Yang Pentingkan Diri!





Bismillahirrahmanirrahim.

Segala puji bagi Allah yang mengeluarkan siang dari malam dan memberi petunjuk. Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w., keluarga Baginda, para Sahabat, tabi’ tabi’in serta mereka yang mengikuti langkah mereka.

hari tajuk kulsem kita ialah...Da'i Yang Pentingkan Diri Sndiri. Nak mulakan dengan satu lirik lagu Anuar Zain yang bertajuk 'Ketulusan Hati' heheheh (chuckle)


Mencintai-Mu tak mengenal waktu,
Tak mengenal puitis,
Hanya tulusnya hati,
Mencintai-Mu tak mengenal ragu,
Keyakinan hatiku hanya untuk diri-Mu,
Selalu.

Adalah menjadi suatu kepastian bagi setiap manusia di atas muka bumi ini untuk mencari cintanya yang sejati. Fitrah di dalam diri kita ini begitu meyakini akan kewujudan cinta sejati, tetapi siapakah ia?
Sudah cukup sejatikah cinta kita walaupun sesama manusia?

Pencarian cinta sejati ini mampu membuatkan semua manusia menjadi begitu pentingkan diri sendiri. Suami isteri bergaduh adalah kerana salah satu kemahuannya tidak dilengkapkan. Itu untuk diri sendiri. Seseorang berebut-rebut di kaunter tiket bas supaya dapat pulang ke rumah, untuk menziarahi ibu bapa, supaya dengannya ibu bapa redha padanya, lalu ia sendiri berasa tenang dan bahagia. Ini juga adalah untuk kebaikan diri sendiri. Yang berada di baris hadapan mestilah mereka yang telah berusaha awal untuk kejayaan yang ia inginkan – juga untuk diri sendiri.


 Allah telah berfirman, “Fastabiqul khairat” yang bermaksud, “Berlumba-lumbalah dalam membuat kebaikan.


 Umar ra. sentiasa berusaha mendahului Abu Bakar ra. dalam hal bersedekah dan ibadah lain. Ternyata kita tidak boleh mengutamakan orang lain dalam soal ibadah kita. Mesti berebut-rebut untuk mendapat tempat dalam saf hadapan, sama ada saf solat atau saf perjuangan. Di sini, Allah telah menekankan bahawa manusia mesti berusaha untuk diri sendiri. Pahala untuk diri sendiri. Jadi, memang patutlah manusia itu “mementingkan diri sendiri”.


Anehnya, cara mementingkan diri sendiri seorang da’i itu begitu hebat, kerana ia aim akan kepentingan akhirat.Ia ingin berada di tahap tertinggi. Ia ingin berada di kalangan abid yang pertama-tama dapat melihat wajah Allah. Ia begitu mementingkan diri sendiri sehingga ia sanggup berlapar kerana ingin mengenyangkan akh dan ukht nya. Ia  begitu mementingkan diri sehingga ia sanggup mengorbankan jiwa, harta dan masanya demi keluar menyeru manusia kepada Allah.

Ia begitu selfish sehingga sanggup terjun ke dalam lumpur jahiliyyah yang kotor dan busuk demi menarik keluar manusia daripada perhambaan sesama manusia kepada penyembahan Allah semata-mata.

contoh nya...
Abu Bakar ra. begitu pentingkan diri sendiri sehingga sanggup membiarkan dirinya dilukai binatang berbisa demi melindungi Rasulullah s.a.w ketika di dalam gua tsur.
Khadijah ra. memang pentingkan diri sendiri sehingga ia sanggup memberikan semua hartanya ketika umat islam dipulau dan dihalau ke lembah bukit selama tiga tahun.
Al-Bara’ begitu mementingkan diri sendiri sehingga sanggup mencampakkan dirinya di dalam kota musuh demi mencari jalan membuka pintu kota itu lalu ia gugur syahid
Hanzalah ra. juga tidak terlepas daripada mementingkan dirinya apabila ia bangkit menyeru seruan jihad dan tegar meninggalkan isterinya pada malam perkahwinannya lalu akhirnya ia juga gugur syahid.
Abu Dzar ra. begitu mementingkan diri sehingga ia tidak mahu mengangkat wajahnya dari tanah selagi Bilal ra. tidak memijak wajahnya semata-mata kerana ia sesal akan kelancangan lidahnya yang menghina bekas hamba  yang mulia itu.

Matlamat seorang da’i itu begitu unggul, sehingga ia sanggup berkorban apa sahaja demi kepentingan matlamatnya itu. Ia begitu obses akan kehendak dirinya untuk menggapai cinta sejati itu, kerana ia tahu

”Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertakwa.”(At-Taubah : 7)

”Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaubat dan mencintai orang-orang yang menyucikan diri.” (Al-Baqarah : 222)

 Di dalam al-Quran sahaja, kita dapat mengetahui Allah begitu menitikberatkan cinta-Nya kepada hamba-Nya dan cinta hamba-Nya kepada-Nya. Itulah asas dalam setiap permulaan amal manusia.
 jalan keselamatan adalah cinta Allah. Bahkan cinta sejati itu adalah cinta Allah. Semua orang juga begitu mementingkan diri sendiri demi mencapai cinta sejati itu. Jadi apa sahaja yang ilallah (menuju Allah), maka ia rebutkan, termasuklah mendahulukan Allah dari yang selain-Nya, malah mencintai dan mencontohi kekasih Allah sebaiknya, mentaati suami/ibubapa, mencintai saudaranya (lalu itsar), melaksanakan amar ma’ruf nahi mungkar dan berkorban kerana Allah semata-mata.

Realitinya di dalam kehidupan dunia ini, tidak ada yang tidak mementingkan diri sendiri. Yang membezakan di antara manusia ialah di mana martabat sifat itu ia letakkan. Kepentingan sementara semata-mata, atau yang selamanya kekal di akhirat kelak – ilallah atau li dunia yusibuha? (hadith 1)

Cinta seorang da’i sejati kepada Allah mengatasi cintanya kepada segala-galanya!

0 Hudaibiyah!



Kita buka dgn ummul kitab al fatihah.. kte mngkin nak share sikit je x byk pon, tp smoga bermanfaat


Siapa ingt pristiwa perjanjian hudaibiyah? haritu ade tbace satu buku ni pasal perjanjian hudaibiyyah
dalam buku fiqh sirah...kan time perjanjian hudaibiyyah org islam nampak time tu segala isi prjanjian hudaibiyyah itu byk merugikan umat islamdan byk menyebelahi org msyrik mekah..


Antaranya, yg kte ingat dalam perjanjian itu, patutnya tulis bismillahirrahmanirrahim
tapi abu sufian (wakil org msyrik) mereka x faham ar rahman dan ar rahim jadi suruh tulis bismikallahuma je
ada juga ptutnya tulis muhammadar rasulullah tapi sebab mereka tidak mengakui rasulullah sbg utusan allah
mereka nak tulis muhammad bin abdullah je

Tapi semua itu rasulullah ikut means rasulullah x bantah pun...kalau tengok kan, perjanjian hudaibiyyah yg manusia nampak as merugikan bila rasulullah buat perjanjian ini ramai para sahabat yg x bersetuju
tapi kan rasulullah ckp mafhumnya eh apa yg rasulullah buat tu adalah berdasarkan perintah Allah
dan kalau tengok pjanjian hudaibiyah ni faktor pembukaan mekah..


Haha point saye di situ! manusia nampak as merugikan tapi Allah simpan kejayaan besar di situ,a
cuma kena bersabar sekejap..nak cakap yg pandangan manusia kan sgt2 lah cetek...lemahkan kita :(

Tapi kan kalau kita berpaut pada Allah... x berhenti2 buat apa yg Allah suruh
redha dengan takdir Allah nescaya Allah tidak akan merugikan iman dan amal kita
all we have to do is have super strong faith!
 mcm rasulullah:)

nak tambah ayat ni yg sy sgt best...." if you want Allah to love you.follow me.and he will love you"              pernah x rasa best sangat jadi umat Muhammad.
ada satu hadis ni. umat muhammad ketika kiamat akan bercahaya tempat2 mereka berwudhuk
tangan kaki kepala muka semua bercahaya
n umat lain x ada kelebihan ni sbb tu beruntung sgt jd umat Muhammad :D


tp pecaya atau x..
kita xtahu banyak pun pasal rasulullah.. kita ingat dah tahu kononnya biodata baginda dah cukup
tp x sebenanya.. lebih dpd tu.. yg membuatkan nabi Muhammad tu nabi terakhir
xpayah dah Allah nak turunkan nabi lain utk perbetulkan umat manusia.. sampailah kiamat
umat Muhammad ni special.. mereka mengikut the best role model, mereka mengesakan Allah,  mereka ikut sunnah..tu la gift paling best kn from Allah apart from nikmat dekat ngn Tuhan..

So, inshaAllah jom kita selidik lagi pasal nabi? :)



0 Behind The Numbers :')





Assalamualaikum sahabat semua :) moga sentiasa berada di bawah lindungan rahmat Allah
since sy tulis sorang2 n we dont call this a majlis, kita mulakan penulisan dan pembacaan kulsem hari ni dengan lafaz basmalah.. semoga setiap  usaha kita untuk mencari mardhatillah dibayangi kasih sayang Allah :)

Hari ni nak share pasal makna di sebalik kejayaan..alhamdulillah walhamdulillah, kita semua dah dapat result.. semua orang dapat result yang berbeza-beza.. tapi, perbezaan result tak membezakan pun kita natara satu sama lain di mata Allah.. but how we accept the result yg akan membezakan kita semua di mata Allah.. Kita yakin kan, Allah buat sesuatu perkara tu mesti bersebab.. He knows best, always.. Dia tahu apa yang kita perlukan and He gives the thing that we need..


Those who remember Allah (always, and in prayers) standing, sitting, and lying down on their sides, and think deeply about the creation of the heavens and the earth, (saying): "Our Lord! You have not created (all) this without purpose, glory to You! (Exalted be You above all that they associate with You as partners). Give us salvation from the torment of the Fire. [3:191]

So, there must be some hidden meaning di sebalik nombor-nombor results kita tu.. tak kira lah 45 ke, 44 ke, 43 ke, 35 ke, any digits lah, there must be something yang Allah nak kita learn..dan nombor-nombor tu takde makna pun kalau it doesn't bring us closer to Allah..
jadi, marilah kita sama-sama fikir, what Allah wants us to learn to get closer to Him..

"Verily therein is indeed a reminder for him who has a heart or gives ear while he is heedful" [50:37]

 :) insyaAllah tu je perkongsian yg serba ringkas hari ni, sekadar rasa hati yang muncul tiba-tiba.. semoga selamat semuanya, yok!


Kita akhiri penulisan atau pembacaan kita dengan tasbih kafarah dan surah al-'asr.. moga masa yang dispend kan mampu menjadi imbalan untuk menolak diri kita ke dalam syurga Allah, ke dalam kasih sayang ALlah :D

0 Basmallah





Assalamualaikum,akhwat fillah! Asif(maaf) lambat…hmmm
Selamat pagi..
InsyaAllah..kita bukak majlis dengan ummul furqan..


Alhamdulillah 3x jom kita sama2 beristighfar, bagi memohon keampunan kepada Allah, agar segala yang disampaikan pada pagi ini terus meresap ke dalam hati nurani dan dpt djadikan amalan kita
Dan tidak lupa juga kita berselawat ke atas habibullah, Rasulullah SAW..manusia hebat yang amat sayangkan kita..

Insyaallah, pagi ni kita semua bangun dengan pelbagi macam perasaan di hati ni( ke saye jew.heee~)
Moga segala perasaan yg kita ada tu dihitung diakhirat sebagai pahala, bkan yang sebaliknya…sbb Allah remind kat kita dlm surah al-a’diyat  “dan dilahirkan apa yang ada di dalam dada,”
InsyaAllah hari ni saya nak share pasal BASMALAH..
Hmm as simple as basmalah..
Kita selalu recite kan? Nak buat apa2 kerja pun, kita di sarankan untuk ucap nii

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG

Hmm teringat Rasulullah SAW…
Ada one time tu, Rasulullah jadi imam solat..
Baginda recite about 20 kali basmalah…betapa Rasulullah menghayati maksud basmalah tuu
Hm so insyaAllah, jom sam2a amalkan basmalah.. sbb apa?
Sbb InsyaAllah dengan basmalah, kita mampu mendekatkan diri dengan Allah dan Rasulullah
Mcmana?

Kalu perasan, dlm AQ, Allah akan start dengan basmalah  dan Nabi pun start dengan basmalah….
Dan basmalah juga ialah kunci untuk amalan2 yg baik
SO,AKHAWAt FILLAH, jom hayati maksud basmalah..dan amalkan dlm setiap pekerjaan kita..
insyaAllah, asif(maaf) kalu trdapt kesilapan, sungguh saya ini hanya hamba Allah yang lemah..
sila la tambah yeeee…
kiita tangguh dgan tasbih kifarah dan surah al- asr


p/s : baru perasan ada satu surah yg Allah x start dengan bismillah.. which is surah attaubah..n wktu tu Allah
       sgt murka dengan org kafir..
 sgt sweet bismillah ni sbnrnye.. sbb itu tanda kasih n syg Allah kat kte :)

Friday, July 6, 2012

0 penat!?




Assalamualaikum (:
selamat hari jumaat.
Hmm. Ok Alhamdulillah.
Selawat dan salam ke atas nabi Muhammad saw dan keluarga baginda.
Subhanallah.

Apa maksud subhanallah?
Maha suci Allah kn?
Just nak share balik. Something yg pernah di share dekat kulsem blok e.
Ada orang cakap bila sebut pasal subhanallah.
Maha suci Allah yang boleh forgive and forget easily.
Walau banyak manapun dosa kita.
Walau kita dah buat apa pun . (selain syirik)
Allah akan terima taubat kita andai kita bertaubat
Bukan mudah nak maafkan kesalahan seseorang mcm tu je.
Ok maybe boleh maafkan.
Tp berapa orang je boleh forget benda tu mcm x pernah berlaku.
Susah even benda berlaku mase kecik pon ingat lg.
Hebatnya Allah. Subhanallah.

Hmm sape rase hidup ni susah?
Life is tough right?
Lepas satu satu benda kena uji.
It just doesn’t stop.

Pernah rase penat?
Like “ Aku dah x mampu dah...”
Or
“Kenapa aku?”
Or
“Ya Allah. Kenapa Kau uji ak cmni?”

Idk.
Tp people have many reactions apabila diuji oleh Allah.
Be it kemiskinan.
Pergaduhan.
Kelaparan.
Konflik keluarga.
Pelajaran.
Placement.
N apa2 je.
Sometimes we just feel tired.
Rase lemah.

Hmm.
That is why Allah gives us Quran.
Yang mengandungi the best of stories.
Cerita2 ni la yang menjadi tentera Allah
Apa fungsi tentera? Untuk menguatkan kita kan.

So, kalau kata hidup ni susah?
Mmg Allah cakap,

“ Sungguh kami telah menciptakan manusia berada DALAM susah payah”

So ayat surah Al Balad ni cakap kita ni DALAM susah payah
Kalau kata kita ni dalam masjid contohnya, apa yang kita nampak bila pandang depan kiri kanan belakang?
Mestilah nampak bahagian dlm masjid tu kan.
So kalau DALAM susah payah.
It is the same.
Lari lah mane pon.
Kesusahan tu akan datang.
Things are gonna happen.
Malah sometimes benda yang kita X NAK.
X SUKA pon nak buat.

Huhu.
Tp like i said before tu sebabnya Allah gives us Quran to show us the direction.
So apa yang kita kena buat bila dalam keadaan mcm ni ye?

Dalam surah al anbiya’ ataupon surah of the prophets sebb surah ni mengandungi cerita nabi2 Allah yang kena uji lagi teruk compare dengan ujian yang kita hadapi.
Tapi apa yang Nabi Allah buat?
They turn to Allah immediately.
n minta pertolongan Allah.
N Allah will answer to their du’a.

Mcm ayat ni nabi Ayyyub doa n Allah makbulkan doa dia:

 83. And (remember) Ayub (Job), when he cried to his Lord: "Verily, distress has seized me, and You are the Most Merciful of all those who show mercy."
84. So We answered his call, and We removed the distress that was on him, and We restored his family to him (that he had lost), and the like thereof along with them, as a mercy from Ourselves and a Reminder for all who worship Us.

Begitu juga dengan Nabi Zakaria:

89. And (remember) Zakariya (Zachariah), when he cried to his Lord: "O My Lord! Leave me not single (childless), though You are the Best of the inheritors."
90. So We answered his call, and We bestowed upon him Yahya (John), and cured his wife (to bear a child) for him. Verily, they used to hasten on to do good deeds, and they used to call on Us with hope and fear, and used to humble themselves before Us.

Nabi Nuh pun same

76. And (remember) Nuh (Noah), when he cried (to Us) aforetime. We listened to his invocation and saved him and his family from great distress.


perhatikan persamaan di situ
they all cried to Allah
n Allah said "We answered his call....."
Allah just wanna hear your voice
yes. suara awak. dan awak

so, let show Allah that we are desperate for him
for His mercy
for His love
so insyaAllah
turning to Allah is always the best option no matter when
lagi bagus kalau kita ingat Allah time kita senang sebab Allah akan ingat kita time kita susah

so itu je.
alhamdulillah. Assalamualaikum semua (:

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates