Tuesday, July 24, 2012

0 TERBAIK!!! *nada boboiboy*





Assalamualaikum semua
selamat pagi bg sesapa yg ada waktu ni :D
Alhamdulillah
Alhamdulillah hi rabbi 'alaaamin
Segala puji bg Allah
Tuhan yang menghidupkan saya dan sahabat2 sekalian
masih boleh menghirup udara pagi
merasa nikmat dhuha
nikmat Ramadhan yg penuh pengampunan,keberkatan
juga selawat dan salam ke atas nabi Muhammad,para keluarga dan sahabat baginda yg terlalu byak berjasa
Alhamdulillah
:D

hari ni nak share pasal somethin g yang sgt bessttttt~
inshaAllah
bg saya benda ni sgt best
 (y)
benda yg sgt dekat di hati inshaAllah

baiklaaahh
ni pasal kisah Qabil dan Habil
anak2 nabi Adam

umum mengetahui bahawa kisah pembunuhan Habil ni merupakan titik permulaan pertumapahan darah di muka bumi.
betullah apa yg malaikat cakap kat Allah,manusia yg menumpahkan darah :(
tapi setiap apa yg diceritakan dalam Quran PASTI ada pengajarannya
kalau x XKAN Allah nak mengabdikan dalam Al-Quran

so...sesapa yg belom tahu kisah Qabil Habil ni
depa ni anak nabi Adam
twins :D
cute kan
tapi Qabil dan habil diperintahkan utk kahwin dengn kembar yang berlainan
Habil sepatutnya berkahwin dgn Ikrimah(lebih cantik drpd kembarnya)
Qabil tidak setuju malah membangkang dengan sekeras kerasnya
dia nak gak kahwin ngn ikrimah
so...Allah perintahkan mereka berdua utk memberi korban kpd Allah
korban yg diterima Allah bolehlah berkahwin dgn Ikrimah
ok skrang semua boleh cek Quran masing2 :)

surah Al maidah ayat 27
''Dan ceritakanlah (Muhammad yang sebenarnya kpd mereka tentg kisah kedua putera Adam,ketika keduanya mempersembahkan korban,maka korban salah seorang dari mereka berdua (Habil) diterima dan dari yang lain tidak diterima(Qabil).Dia berkata,"Sungguh,aku pasti membunuhmu!"Dia(Habil) berkata "sesungguhnya Allah hanya menerima amal dari org yang bertaqwa"

Allah telah menerima korban habil sbb dia korbankan ternakan yg baikk punya!
ternakan yg sihat gemuk gebu comel semualah!
Qabil lak korbankan tanaman yang dia pon xmau
dan Allah xterima pon korban si Qabil

baiklah
pengajaranya di sini
sejauh mana kita beramal / berkorban dengan sepenuh hati
memg nak infakkan sesuatu yg bernilai
nak bg Allah tengok amalan yg paling baik dr kita
mcm Fatimah ra. yang letak minyak wangi sebelum bersedekah

ha!sepatutnya mcm tu
amal yang paling baik
hadiah yang paling baik
AMAL ALL OUT !
mcm tu la sepatutnya
dan Allah menerima amal dr org yg bertaqwa

cuba reflect diri
bila susah...
nak doa pon malas
walaupon benda paling ringan
*terpoettt di dahi sendiri*

nak kata doa...
"Aku dah doa tapi xdapat2 pon"
doa tu sendiri.
adakah betul2 ALL OUT?
penuh dgn pengharapan?
betul2 nak x bila berdoa tu ??
*note to myself*
 (sweat)

hmmm..
time solat pulak
betul kah kita buat tu betul2 nak Allah tgok light inside our heart?
betul2 cuba utk khusyuk?
xsangat?
tenyata selama ni kita x bua ALL OUT pun untuk Allah.
teringt waktu kulsem kat blok e
seorag hamba Allah penah cakap
"kita nak bagi sampah ka kat Allah ?!"

hmm...
jadi
nak ajak sahabat2 yg dicintai kerana Allah
inshaAllah
mari kita tingkatkan amal yang penuh kualiti
kualiti yg terlalu byk definition
amal yang penuh ihsan,iklas dan taqwa inshaAllah

saya sgt terkesan dengan ayat seorang ukhti ni
kita nak sgt mengejar redha Allah kan...
boleh MMG BOLEH!
tapi sejauh mana amalan kita yang dapat membayar harga REDHA
kerana REDHA itu bukan main2
para sahabat bermati matian untuk dapat gelaran radhiullah hu anh'
Allah redha kepada mereka :D

semoga beramal
salam ramadhan

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates