Wednesday, July 25, 2012

0 rectifying the heart






Assalamualaikum
Alhamdulillah
Ramadhan yang ke5 hari ni
harapnya semua org semakin berlumba-lumba melakukan kebaikan :)
InsyaAllah kepada yang berpuasa nikmatnya amat besar

so InsyaAllah nak share pasal hati
ni yang saya dapat daripada program Being-ME tempoh hari.
Sister Yasmin Mogahed yang bagi ni tau
seronok sangat

dia start dgn love
mcm mana org yg in love?
mestilah org tu nak dekat, nak please and serve org yg dia syg tu

and after that
dia ckp la
dlm ajar islam
kita dah tak guna kasih sayang dah
dah jadi a list of dos and don'ts je
mcm anak2 kecik tu
dah diajar halal haram even before they know how to say ar Rahmaan, ar Raheem
cakap pasal punishment
an all
kalau ada org revert, the first thing we tell them is tukar nama
and stop celebrate valentine's :D

nampak tak takda langsung perkataan love
maksudnya mcm takda kasih syg yg diselitkan,
ironi dgn islam tu sendiri
which penuh dgn kasih syg
so sekarang ni
kita ajar Islam kat orang dah jadi terbalik
instead of inside out, we're going outside in

so ada hadith ni
One of the companions narrates that A'isyah RA said:-
'If the first thing to be revelead was do not drink alcoholic drinks, people would have said "We'll never leave alcoholic drink" and if there have been revealed do not commit illegal sexual intercourse, they'd have said "We'll never give up illegal sexual intercourse"-Saheeh al-Bukhary

kenapa taknak stop buat semua tu?
sebab kita takda the heart of Islam
selama ni orang asyik bagitahu kita
ni takboleh
tu tak boleh
haraam and halal things
tapi takpernah ada orang yg dtg betulkan hati kita dulu

so kalau kita tgk dkt hadith 6
It is narrated that the Prophet SAW said:-
'Truly, what is lawful is evident, what is unlawful is evident. And in between the two are manners which are doubtful which many people do not know. he who guards the doubtful things, keeps his religion. And he who indulges in doubtful things, indulges back in unlawful things. Just as a shepherd who pass through his flock around the prevserve were soon pass to them in it. Beware, every king has a preserve and Allah has made unlawful as His preserve.

banyak kali dah dgr kan?
hmm
tapi kalau kita ajar hadith ni, bagitahu hadith ni kat org
kita stop sampai situ je
padahal Rasulullah SAW tak stop situ pon
apa yang Rasulullah SAW nak cuba sampaikan seterusnya
ialah cara kita nak protect diri daripada larangan2 Allah

so hadith tu bersambung:
Inna fil jasadi mudghah, iza solahat, solahat jasadu kulluh, faiza fasadat, fasadat jasadu kulluh, ala wahiya qalb
 “Indeed, in the body there's a lump of flesh. And if it's set right, the entire body is set right, and if it's corrupted,the entire body is corrupted, and verily that is the heart.”

jawapannya dgn islahul qulub: rectifying the heart
sbb
hati kita raja kan
raja yang menguasai seluruh jasad
bila hati kita betul, insyaAllah yang lain pun akan turut serta jugak

akhir sekali
saya nak share quote yg menarik from sr Yasmin Mogahed
dia cakap : Be careful of what fills your heart, because what fills your heart dictates you

InsyaAllah sampai sini sahaja
Kita tangguh majlis dgn tasbih kafarah wasuratul asr

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates