Friday, July 27, 2012

0 hidayah ^^




assalamualaikum...ya akhwat(sisters) fillah sekian....
insyaAllah hari ni saya bagi kulsem...
kita bukak majlis dengan ummul furqan...
segala puji bagi Allah...hari ni masuk hari yg ke-7 kita di bulan Ramdhan..
tidak kisahla kalu kita boleh puasa atau tidak...
tapi dihidupkan dlm bulan ini pun spatutny amat disyukuri..
sbb ada yg telah ditakdirkan untuk pergi, mgkin beberapa jam sebelum ramadhan..masyaAllah, perancangan Allah, mmg kita x tawu kan?
so jomlah kita banyak2 terima kasih dekat Tuhan kita, Allah SWT yang masih beri peluang kat kita untuk merasa 7 hari dlm bulan Ramadhan ni..
so cmna, dah rasa ruh ramadhan?? ]:)
masyaAllah, pagi ni je(sjak sahur tadi) dah mcm2 yg Allah tunjukkan kat saya...
hmm nak katanya, Allah tu baik kan? superb kan? ada je yg Dia nak tunjuk kat kita kekuasaan Dia...baik kan Allah?
[ sorry dragging..actually banyak sgt bnda kat kepala ni...hmm jap nak susun..huuhuh]
astagfirullah 3x...

ok hari ni insyaAllah, saya nak share psal hidayah..korang dengar x cita psal hidayah?
korang tawu kenapa ngan hidayah? x tawu? ish3...
entah napa, hari ni nak share psl hidayah yang Allah bagi kat kita semua...masyaAllah..alhamdulillah..
dengan kurniaan Dia, kita masih di jalan untuk mengejar redha Allah..
dan saya pasti, saat hidayah mengetuk pintu hati kita, Allah dah bagi jalan untk kita terima hidayah tu...Allah yang lembutkan hati kita untuk terima...
boleh jadi, Allah tentukan kita untuk x terima hidayah tu n berpaling..nauzubillah..tapi kita masih lagi dlm journey untuk mencari2 tu..perasan x?
tu semua, x dak pape pun dari kita..tu semua dari Allah...kan?
dan hidayah juga ialah satu nikmat kan?
saya tringat satu ayat ni, dlm buku nota saya, t'tulis
"satu nikmat yg kita slalu tak perasan ialah nikmat untuk berperasaan ingin mencari Allah-which is hidayah"

hmmm beskan dpt hidayah ni? org yg x posa boleh jadi posa..
org yg x solat boleh solat..
org yg x tutp aurat, boleh dah tutp aurat..
ni la penangan ketukan hidayah...

hmm ok saya nak ajak tadabur surah at-takasur..ayat last,
"kemudian kamu benar-benar akan ditanya pada hari itu tentang kenikmatan"
 
tapi kan kat akhirat nnti, kita akn disoal dgan nikmat ni...huhu
hidayah yg Allah bagi ni...kita guna elok2 x? hmm
kita syukur x dgan hidayah ALlah ni?
or kita menunjuk2 je ngan hidayah ALlah yg ada kat kita ni?

atuk saya ada pesan kat saya
"tene,(nama manja hehe)nnti pi ireland, jgan lupa solat nooohh"
x semena-mena, dlm hati, frankly speaking..(ni bkan nk buka aib, tapi sbgai pengajran insyaALlah)
"wooish..aku ikut tarbiyah kuut,,x kan la boleh tinggal solat"(dgan hidung kemabng sket)
hhuuuuuuuuhu

perasan kan ? padahal hidayah tu kan ALlah punya? boleh je kan dia tarik dari kita balik..nauzubillah..
huhu so insyaAllah, jom la sesama kita sucikan niat kita...istighfar bebanyak..tahmid bebanyak..
sbb SEMUA PUN DARI ALLAH...nothing belong to us..!

asif(sorry ) kalu x smpai mesejnya...insyaAllah ni je yg saya mampu share...
jom sesama kita jadi hamba Allah yang ALL OUT untuk Allah...sbgai tnda syukur...
makan pun kna all out,
oopss jgan salah faham di situ
i mean, makan jangan membazir..huhu (tringat ikan bawal sekor yg dibuang tadi)
eh sorry
mcm out of topic..
ok pnjang plak kulsem..
asif(maaf) atas kekurangan..

assalamualaikum....
 (h) sisters ...

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates