Wednesday, July 11, 2012

0 Hudaibiyah!



Kita buka dgn ummul kitab al fatihah.. kte mngkin nak share sikit je x byk pon, tp smoga bermanfaat


Siapa ingt pristiwa perjanjian hudaibiyah? haritu ade tbace satu buku ni pasal perjanjian hudaibiyyah
dalam buku fiqh sirah...kan time perjanjian hudaibiyyah org islam nampak time tu segala isi prjanjian hudaibiyyah itu byk merugikan umat islamdan byk menyebelahi org msyrik mekah..


Antaranya, yg kte ingat dalam perjanjian itu, patutnya tulis bismillahirrahmanirrahim
tapi abu sufian (wakil org msyrik) mereka x faham ar rahman dan ar rahim jadi suruh tulis bismikallahuma je
ada juga ptutnya tulis muhammadar rasulullah tapi sebab mereka tidak mengakui rasulullah sbg utusan allah
mereka nak tulis muhammad bin abdullah je

Tapi semua itu rasulullah ikut means rasulullah x bantah pun...kalau tengok kan, perjanjian hudaibiyyah yg manusia nampak as merugikan bila rasulullah buat perjanjian ini ramai para sahabat yg x bersetuju
tapi kan rasulullah ckp mafhumnya eh apa yg rasulullah buat tu adalah berdasarkan perintah Allah
dan kalau tengok pjanjian hudaibiyah ni faktor pembukaan mekah..


Haha point saye di situ! manusia nampak as merugikan tapi Allah simpan kejayaan besar di situ,a
cuma kena bersabar sekejap..nak cakap yg pandangan manusia kan sgt2 lah cetek...lemahkan kita :(

Tapi kan kalau kita berpaut pada Allah... x berhenti2 buat apa yg Allah suruh
redha dengan takdir Allah nescaya Allah tidak akan merugikan iman dan amal kita
all we have to do is have super strong faith!
 mcm rasulullah:)

nak tambah ayat ni yg sy sgt best...." if you want Allah to love you.follow me.and he will love you"              pernah x rasa best sangat jadi umat Muhammad.
ada satu hadis ni. umat muhammad ketika kiamat akan bercahaya tempat2 mereka berwudhuk
tangan kaki kepala muka semua bercahaya
n umat lain x ada kelebihan ni sbb tu beruntung sgt jd umat Muhammad :D


tp pecaya atau x..
kita xtahu banyak pun pasal rasulullah.. kita ingat dah tahu kononnya biodata baginda dah cukup
tp x sebenanya.. lebih dpd tu.. yg membuatkan nabi Muhammad tu nabi terakhir
xpayah dah Allah nak turunkan nabi lain utk perbetulkan umat manusia.. sampailah kiamat
umat Muhammad ni special.. mereka mengikut the best role model, mereka mengesakan Allah,  mereka ikut sunnah..tu la gift paling best kn from Allah apart from nikmat dekat ngn Tuhan..

So, inshaAllah jom kita selidik lagi pasal nabi? :)



0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates