Thursday, July 5, 2012

0 iHSAN



Assalamualaikum semua~
Hw r u??
kaifahaluki??

Alhamdulillahx3
sy bagi hari ni insyaAllah
kita buka majlis dengan ummul kitab al-fatihah

btw, alhamdulillah sangat2 sebab Allah bg sangat banyak nikmat kat kita...
hari ni dah tengah2 syaaban
xlama g ramadan
\o/
dan alhamdulillah Allah turunkan hujan hari ni kat mukah~

dan selawat n salam kepada pojaan hati kita kepada Rasulullah saw
tda sweet tokoh ever in this world
insyaAllah hari ni nak sambung 
pasal IHSAN
"Allah sgt menyukai org yg berbuat kebaikan
xkesah la buat baik kat sapa pon
living thing or non living thing
biotic or abiotic
Allah sgt mencintai org2 sebegini
(heart)
byk kn dlm Quran Allah mention Dia mencintai org2 yg berbuat kebaikan”

Subhanallah, bla tengok balik memang banyak pasal ihsan lam al-Quran
perkataan 'ihsan' or 'muhsinin'(orng yg ihsan) selalu digandingkan dengan something lam al-Quran

contohnya, lam beribadah kepada parents(al-Isra 23) menghormati orang(an-Nisa 86)
dalam cakap ngan orang?( an-nahl 125)(al-isra,53)
dengan isteri?? (an-Nisa.19)err..mmng x berkaitan ngan kita.. tp..sbg contoh..
even lam hadis2 pon banyak strees tntng perbuatan ihsan
apa ihsan ni ek?
ke seperti dalam terjemahan kita?
ihsan=baik
muhsinin=orang yang buat baik
yeke?
tu je ke?

well bla kita dah kenal Islam ni..banyak definisi perkataan berubah.
contoh "orang yg berjaya"=' orang yg dapat redha Allah 'apart from 'orng yg success lam hidup di dunia'
sabar= bukan sekadar "sabar hadapi ujian je" tp 'teguh n istiqamah lam buat apa Allah suruh n meninggalkan apa Allah larang'

ihsan?
jawapannya lam hadis 2 imam an-nawawi's collection
"hendaklah engkau beribadah kepada Allah seakan-akan engkau melihatNya kalaupun engkau tidak melihatNya, seseungguhnya Dia melihatmu"
dr definisi ini, so ihsan bukan sekadar 'buat baik' je
tp, bila mana buat kebaikan, kita rasa kita tengok Allah n sekurang-kurangnya Allah tu ada tengok kita

dalam hadis 2, ni ihsan merupakan perkara ketiga dimention slps rukun islam dan rukun iman
myb kita dah setle part rukun islam n rukun iman (insyaAllah), tp ihsan?
agak sukar dan nak kata akhlak ihsan yg amat penting ni sbnrnya skt je dalam kalangan umat Islam yg ada akhlak ni
mngkin sbb brainwash sekularisme yg memisahkan Islam dan aktiviti hidup
sedangkan pengertian ibadah itu bukanla sekadar solat puasa dll
tp everything yg kita buat, tdo, makan, main, study
sbb Islam itu indah~ x de limit lam ibadah, semua Allah nilai

so`
we have to berlaku ihsan in anything we do
bercakap~rasa Allah tengok.
makan~rasa Allah tengok
study~rasa Allah tengok
mendengar~rasa Allah tengok
n anything la~(err, klu x paham, please tanya)

contohi la Rasulullah yg berlaku ihsan lam everything he do
insyaAllah
sbg booster untuk berlaku ihsan(i admit it seriously hard!!! (:|)
"sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang2 yg berbuat ihsan" (Al-Araf:56) 
 “Tidak ada balasan ihsan kecuali ihsan” (Ar-Rahman:60) 
“Dan bersabarlah, kerana sesungguhnya Allah tidak menyia-yiakan pahala orang2 yg berbuat ihsan” (Hud:115)

so, dun worry klu kita buat baik kat orng jahat
or buat baik tp orang balas tuba
or buat baik tp orng x ckp thank u, arigato, sheshe
or buat baik tp orng x puji
or buat baik tp orng x peduli
or buat baik tp orang ejek (alim konon!!!)

sbb seharusnya di mata kita, kita nak kejar redha Allah semata..
agar Allah pandang kita
agar Allah suka kat kita
agar Allah sayang kat kita
agar Allah puji kita kat atas sana
agar Allah masukkan kita together2 lam syurganya
agar Allah ampunkan dosa kita yg bergunung-gunung ;(
agar Rasulullah senyum kat kita lam syurga nnt (inlove)
sbb amalkan sunnahnya..berlaku ihsan lam everything

rasanya tu je kot hari ni~
selamat berlaku ihsan (untuk diri ini) semua!!
semoga kita bertemu lg di jannah..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates