Tuesday, July 3, 2012

0 muslim yang kaw!




alhamdulillah, walhamdulillah

nikmat Allah tak pernah berhenti untuk kita semua esp nikmat islam dan iman.
tp,
to what extend kita hidup as a muslim hari ni?
to what extend kita bermujahadah untuk maintain iman?
kalu betul kita bersyukur dgn nikmat islam dan iman,
sepatutnya kita mampu untuk berbicara dgn Allah untuk mengatakan yg kita dah do our best to be the best muslim and jaga iman...
[hihi, tu muqaddimah je..]
syukur itu penting, sebab kalau kita tak bersyukur, kita akan jadi kufur..
no tengah-tengah ye :)

baiklah, hari ni sy nak share pasal nasi kandar kaw!
em,saya suka makan nasi kandar sebab memang dari kecik lg dh disuap nasi kandar, hehe..
so, my family always know the best nasi kandar in many towns.. hihi..
sy belajar nk buat kari untuk nasi kandar tu dgn ummi sy..
ummi sy ckp, kalau kari best, means that nasi kandar tu baru kaw!
[lah.. hihi, sy bukan nk share resepi ye..]
dlm pembuatan nasi kandar, bnyk rempah yg kena guna dan setiap rempah mesti ada..
hilang 1 rempah, hilang terus rasa nasi kandar..
cthnya lah kan, haritu kteorg pg try nasi kandar kt 1 kedai di penang ni,
pastu parents sy ckp la, ni bukan nasi kandar sebab rempah sikit, kunyit tak brape nk cukup etc etc etc..

begitu jugaklah kita as a muslim..
Allah said;
“O you who believe! Enter perfectly in Islam (by obeying all the rules and regulations of the Islamic religion) and follow not the footsteps of Shaitan (Satan). Verily! He is to you a plain enemy.” (2:208)
to be a muslim is not as easy write muslim name..
to be a muslim, kite kena do evrything yg Allah suruh dan tinggal every single thing yg Allah tak suka..
that is a muslim..

contoh lah kan,
kalau org tu pakai tudung litup tapi malas solat,
rase2 nya do Allah called that person as a muslim?
sebagaimana nasi kandar,
hilang 1 ingredient hilanglah nasi kandar,
dan bila seorang muslim tu tak buat even hanya 1 suruhan Allah,
tak completelah ciri-ciri untuk menjadi mulsim,
dan muslimkah dia?

sebab Allah dah cakap dalam ayt 2:208 kan,
enter perfectly in islam..
maknanya to be a muslim,
we must practice islam totally in our daily life..

as a conclusion, jadilah muslim yang kaw!
cukup segala ingredient utk jadi muslim,
dont just take some parts of islam because it wont put us in the seat of a muslim..

heheh, faham ke sahabat2?

oh tak tahulah sampai ke tak..
insyaAllah tu je nak share..
semoga hari-hari seterusnya membangkitkan semngat kita untuk terus struggle and be muslim yang kaw! :D

Alhamdulillah (segala puji bagi Allah) for He gives us another chance to sit together and work together to be the best caliph and the best 'abid..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates