Friday, July 6, 2012

0 penat!?




Assalamualaikum (:
selamat hari jumaat.
Hmm. Ok Alhamdulillah.
Selawat dan salam ke atas nabi Muhammad saw dan keluarga baginda.
Subhanallah.

Apa maksud subhanallah?
Maha suci Allah kn?
Just nak share balik. Something yg pernah di share dekat kulsem blok e.
Ada orang cakap bila sebut pasal subhanallah.
Maha suci Allah yang boleh forgive and forget easily.
Walau banyak manapun dosa kita.
Walau kita dah buat apa pun . (selain syirik)
Allah akan terima taubat kita andai kita bertaubat
Bukan mudah nak maafkan kesalahan seseorang mcm tu je.
Ok maybe boleh maafkan.
Tp berapa orang je boleh forget benda tu mcm x pernah berlaku.
Susah even benda berlaku mase kecik pon ingat lg.
Hebatnya Allah. Subhanallah.

Hmm sape rase hidup ni susah?
Life is tough right?
Lepas satu satu benda kena uji.
It just doesn’t stop.

Pernah rase penat?
Like “ Aku dah x mampu dah...”
Or
“Kenapa aku?”
Or
“Ya Allah. Kenapa Kau uji ak cmni?”

Idk.
Tp people have many reactions apabila diuji oleh Allah.
Be it kemiskinan.
Pergaduhan.
Kelaparan.
Konflik keluarga.
Pelajaran.
Placement.
N apa2 je.
Sometimes we just feel tired.
Rase lemah.

Hmm.
That is why Allah gives us Quran.
Yang mengandungi the best of stories.
Cerita2 ni la yang menjadi tentera Allah
Apa fungsi tentera? Untuk menguatkan kita kan.

So, kalau kata hidup ni susah?
Mmg Allah cakap,

“ Sungguh kami telah menciptakan manusia berada DALAM susah payah”

So ayat surah Al Balad ni cakap kita ni DALAM susah payah
Kalau kata kita ni dalam masjid contohnya, apa yang kita nampak bila pandang depan kiri kanan belakang?
Mestilah nampak bahagian dlm masjid tu kan.
So kalau DALAM susah payah.
It is the same.
Lari lah mane pon.
Kesusahan tu akan datang.
Things are gonna happen.
Malah sometimes benda yang kita X NAK.
X SUKA pon nak buat.

Huhu.
Tp like i said before tu sebabnya Allah gives us Quran to show us the direction.
So apa yang kita kena buat bila dalam keadaan mcm ni ye?

Dalam surah al anbiya’ ataupon surah of the prophets sebb surah ni mengandungi cerita nabi2 Allah yang kena uji lagi teruk compare dengan ujian yang kita hadapi.
Tapi apa yang Nabi Allah buat?
They turn to Allah immediately.
n minta pertolongan Allah.
N Allah will answer to their du’a.

Mcm ayat ni nabi Ayyyub doa n Allah makbulkan doa dia:

 83. And (remember) Ayub (Job), when he cried to his Lord: "Verily, distress has seized me, and You are the Most Merciful of all those who show mercy."
84. So We answered his call, and We removed the distress that was on him, and We restored his family to him (that he had lost), and the like thereof along with them, as a mercy from Ourselves and a Reminder for all who worship Us.

Begitu juga dengan Nabi Zakaria:

89. And (remember) Zakariya (Zachariah), when he cried to his Lord: "O My Lord! Leave me not single (childless), though You are the Best of the inheritors."
90. So We answered his call, and We bestowed upon him Yahya (John), and cured his wife (to bear a child) for him. Verily, they used to hasten on to do good deeds, and they used to call on Us with hope and fear, and used to humble themselves before Us.

Nabi Nuh pun same

76. And (remember) Nuh (Noah), when he cried (to Us) aforetime. We listened to his invocation and saved him and his family from great distress.


perhatikan persamaan di situ
they all cried to Allah
n Allah said "We answered his call....."
Allah just wanna hear your voice
yes. suara awak. dan awak

so, let show Allah that we are desperate for him
for His mercy
for His love
so insyaAllah
turning to Allah is always the best option no matter when
lagi bagus kalau kita ingat Allah time kita senang sebab Allah akan ingat kita time kita susah

so itu je.
alhamdulillah. Assalamualaikum semua (:

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates