Sunday, July 1, 2012

0 take care!



Assalamualaikum semua.
Sihat?
Dah bersyukur hari ni? (tagline sahabat) :)
Alhamdulillah. Hehe.
InshaAllah, hari ni nak share ayat and tadabbur sikit-sikit.
Sape nak tambah dipersilakan eh. :)

InshaAllah, cuba tengok surah al-mai’dah ayat 105 (5:105).
Saya tolong kopi pes kat sini ye.
105. Hai orang-orang yang beriman, jagalah dirimu; tiadalah orang yang sesat itu akan memberi mudharat kepadamu apabila kamu telah mendapat petunjuk.[453] Hanya kepada Allah kamu kembali semuanya, maka Dia akan menerangkan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan.
[453]Maksudnya: kesesatan orang lain itu tidak akan memberi mudharat kepadamu, asal kamu telah mendapat petunjuk. Tapi tidaklah berarti bahwa orang tidak disuruh berbuat yang ma'ruf dan mencegah dari yang munkar.
Bila baca balik ayat ni betul-betul, sangat betullah yang kita memang tak boleh nak claim kite rasa down bila duduk kat rumah (bukanlah maksudnya family kte termasuk org yg sesat, nauzubillah, cuma kefahaman kite tak sama kan).

And Allah sendiri cakap kat dalam ayat tu, “Hai orang-orang yang beriman, jagalah dirimu.”
Which means tarbiyyah dzatiyah (tarbiyyah diri sendiri) tu sangat lah penting.
Takde sape yg boleh bina and jaga diri kita melainkan diri kita sendiri bila biah solehah tu takde.
And memang tak boleh nak salahkan suasana or org sekeliling pun yg menyebabkan kte rasa jauh dgn Allah.
Stop blaming people around you and let’s bring the change. Hehe.

Saya pernah dengar satu quote, dy cakap, lebih kurang la ye bunyinya,
“Kalau sekelilingmu gelap, jangan marah atau salahkan keadaan itu, kerana mungkin kamulah yang perlu menjadi cahaya yang memusnahkan kegelapan itu.” 
Semalam ada org share ayat ni (8:24)
Psl hanya Allah sebenarnya yang Maha Mengetayahui psl hati kita, walaupun kte kata we know ourselves better than anyone else. Hehe.
24. Hai orang-orang yang beriman, penuhilah seruan Allah dan seruan Rasul apabila Rasul menyeru kamu kepada suatu yang memberi kehidupan kepada kamu[605], ketahuilah bahwa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya[606] dan sesungguhnya kepada-Nyalah kamu akan dikumpulkan 
[605]. Maksudnya: menyeru kamu berperang untuk meninggikan kalimat Allah yang dapat membinasakan musuh serta menghidupkan Islam dan muslimin. Juga berarti menyeru kamu kepada iman, petunjuk jihad dan segala yang ada hubungannya dengan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat.
[606]. Maksudnya: Allah-lah yang menguasai hati manusia.
“ketahuilah bahwa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya”
Memang Allah tahu je kte nak mujahadah untuk Dia.
So mintaklah banyak-banyak kat Dia supaya luruskan hati dan niat kite dalam setiap kerja yang kita buat hari-hari (masak, makan, basuh baju, gosok baju, sidai baju, jaga adik, jaga anak (sedara) hehe, tanam pokok, siram pokok dan sbg nya.

And nak quote balik kata-kata sahabat masa kat kulsem blok F (rindunyerrrrrrrr), yang
kita berjaya mujahadah tu bukan sebab kite memang strong boleh tepis segala halangan macam ultromen taro, tapi sebab Allah yang bagi kekuatan utk kita bermujahadah dan memang Allahlah yang jaga hati kita kan.
Bestnye!!!
Jagalah Allah dalam hatimu, maka Dia akan menjagamu.
Okay tu je, sape nak tambah, sangat2 dipersilakan. Maaf kalau ada tersalah kata. Maaf juga kalau tak dapat sampai pada kalian disebabkan dosaku ini . huhu.

Okay, terima kasih semua. :)

P/S: I MISS MY AKHWATTTTTTTTTT (T_T)

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates