Friday, July 27, 2012

0 tanda-tanda cinta :)






assalamualaikum semua
baiklah, kte bukak kulse comel kte dgn ummul kitab al fatihah :)

hari ni kte nak share ceramah semalam
hehe
bismillahirrahmanirrahim
"jomlah kita duduk sebentar dan beriman sejenak"
quote tu sgt2 bermakna

smlm ustaz tu ckp
bnda yg dia nak ckp is very simple
bukan pasal kelebihan bulan ramadhan
tapi pasal selama kita berpuasa 6 hari ni
ape yg kita dah buat selama 6 ari ni
kadang2, bila dalam hidup kita
kita terlupa nak muhasabah diri
kita x nmpk ape salah yg kita buat
kita x nmpk yg sbnrnye we are in the wrong path
dan saya percaya
that's why kita kena selalu muhasabah apa yg kita dah lakukan

ada semalam berlaku something pada saya
at first i thought the thing would be as simple as it can be
i thought i can accept it
truly accept it
tapi sbnrnye ade jugak dalam hati memberontak
haha

nak cakapnye
kalau kita ikutkan perasaan dan hawa nafsu kita
x kan terkawal lah semua perkara
tapi semalam bila dduk muhasabah kejap
n fikir ape yg Allah nak bagi di sebalik perkara itu
alhamdulillah
nampak ape yg Allah nak bagi tu
bole nampak kenapa Allah bagi perkara tu pada saya
 (fhm ke, sori mcm merapu sikit)

hidup seorang muslim
kena sentiasa ada muhasabah diri
kena selalu ada perbaharui niat
sgt2 perlu!

and last saya nak share hadis 19
Daripada Abu Al-Abbas Abdullah Bin Abbas r.a, beliau berkata: "Pada suatu hari aku berada dibelakang Rasullah s.a.w, lalu baginda bersabda : "Wahai budak! Sesungguhnya aku ingin mengajarkan kepadamu beberapa kalimah : Peliharalah Allah, nescaya Dia akan memeliharamu. Peliharalah Allah, kamu akan mendapatiNya bersamamu. Apabila kamu meminta sesuatu, maka mintalah daripada Allah. Apabila kamu meminta pertolongan maka mintalah pertolongan daripada Allah. Ketahuilah ! Sesungguhnya jika seluruh manusia berhimpun untuk memberi sesuatu manfaat kepadamu, mereka sekali-kali tidak akan dapat memberikan manfaat itu kepadamu, kecuali sesuatu yang telah ditetapkan oleh Allah untukmu. Dan sekiranya mereka berhimpun untuk mendatangkan sesuatu bencana ke atas kamu, mereka tidak akan dapat mendatangkannya kecuali dengan sesuatu yang telah ditetapkan Allah ke atasmu. Telah diangkat qalam dan telah keringlah lembaran.

selalu je kan shbt2 share hadis 19 ni
tapi bagi saya hadis 19 ni best
bila kita rase kita keseorangan, takut nak hadapi fasa baru kehidupan
senang je, kita akan jadi kuat bila kita ada Allah
bila kita rase hopeless
tapi bila kita bergantung pd Allah, ketenangan itu akan dtg
Allah akan tnjukkan tanda2 cinta Dia
bila kita rasa kita ada Dia
even dulu rasa nak give up or hopeless
tiba2 kita jadi semangat
dan mampu je untuk hadapi semua benda
jagalah Allah, nescaya kita akan rasa Allah bersama kita :)

sebenarnya rasa rindu pada semua orang
rindu pada biah solehah itu
rindu pada shbt2 yg selalu mengingatkan
yang bila nampak muka shbt2 itu, ingat pada Allah
adakah dapat jumpa lagi semua orang?
hehe
tiba-tiba rase sebak sikit
tapi nak cakapnye
mungkin sudah tiba masanye untuk kita betul-betul bergantung pada Allah
sudah tiba masanya untuk kita nak buat baik tu betul-betul sebab Allah
*note to myself actually*

baiklah, itu saje untuk hari ini
jomlah kita sama-sama jaga Dia :)

kita tangguh dulu dgn tasbih kafarah n surah al asr
maaf, segala kekurangan datangnya drpd diri saya sndiri
bila kita berdoa kan,
doalah untuk shbt2 kita
kadang2 selalu terfikir
entah2 selama ni, apa yg kita dpt hari ni, sbnrnye bkan sebab doa kita yg makbul, tapi doa org lain yg makbul
doa org lain yg mndoakan kita
ya Allah, lemahnya kita
doalah untuk semua orang
agar semua orang dapat rasa bestnya Allah tu

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates