Wednesday, August 1, 2012

0 al-Fil. bukan sekadar cerita, tapi kisah kita....




insha Allah nak buat tafsir
insha Allah akak nak buat surah al fil
kita cover sesama
biiznillah
:)
1. Have you (O Muhammad ()) not seen how your Lord dealt with the Owners of the Elephant2. Did He not make their plot go astray?3. And sent against them birds, in flocks,4. Striking them with stones of Sijjil.5. And made them like an empty field of stalks (of which the corn has been eaten up by cattle)

ape background surah al fil?
akak cite eyh?
macam ni
ada seorang gabenor Habsyah nama dia abrahah
sape tahu kat mana habsyah sekarang?
[eutophia]
dia bina gereja untuk palingkan orang arab dari mekah ke situ
sebab penduduk yaman sendiri tertarik untuk ke mekah
namun
orang x tertarik nak ke gereja dia

maka dia marah
dan bertegas untuk meruntuhkan kaabah
dengan membawa gajah
gajah ni x de dekat tanah arab tau
dia bawak gajah dari eutophia
oooo
jauh kan?

agak2
ada berapa banyak gajah?
banyak pendapat
ada cakap 11
ada cakap23
around that
biiznillah

maka gajah2 dan tentera ni datang
ada seorang pemimpin arab i
nama dia Zu Nafar
dia ajak orang arab untuk perangi abrahah
agak2 lah kan
kenapa diorg nak perangi abrahah?
apa lah yang masalah sangat kalau diruntuhkan kaabah tu?
sebab diorang tahu
kaabah tu tempat mulia
dan diorg takut kalau kaabah diruntuhkan
ada perkara buruk yang akan berlaku
diorg tahu je kaabah ni tempat mulia
tu yg diorg pun berkunjung ke kaabah dan buat haji
dan satu lagi sebab kaabah tu dari nenek moyang diorng
diorg rasa belonging dekat tempat suci

zU NAFAR KALAH DAN JADI TAWANAN ABRAHAH
bila sampai di taif
penduduk taif pun ckap
kaabah bukan delat sini
tapi dekat mekah
sebab dekat taif ada tempat suci al-Laata
berhala diorg
then diorg pun hantar pemandu arah ke mekah

setelah tiba di mughammas
 (tempat antara taif dan mekah)
abrahah hantar wakil ke mekah
panglima tu rampas ternakan kaum quraisy
termasuk 200 unta abdul mutalib
abdul mutalib ketua kaum quraisy
maka abrahah pun hantar lah wakil ke mekah
untuk jumpa ketua negeri
untuk cakap
abrahah bukan nak serang mekah
tapi nak runtuhkan kaabah
 (nampak x planning dia?)
dia bukan nak hancurkan negeri tu tapi nak runtuhkan tempat suci je

maka inilah jawapan abdul mutalib
‘demi Allahkami tidak mahu memeranginya. kami tidak mempunyai kekuatan untuk berperang. kaabah ini ialah rumah Allah dan rumah kekasihnya Ibrahim. oleh itu, jika Allah memperthaankan rumah ini, maka itu memang rumahNya dan tanah HaramNya, dan jika Allah membiarkannya untuk diroboh Abrahah, maka kami tidak punya kekuatan untuk mempertahankannya’

maka abdul mutalib pun pergi juma abrahah
dan abrahah sangat terkejut
sebab abdul mutalib mintak pulangkan unta dia bali
dia macam apekah?
aku nak runtuhkan kaabah kot
biar betul ketua negeri mekah ni
fikir pasal unta dia
dia mcam suspicious lah dgn abdul mutalib ni
sebab seolah-olah
unta tu lagi penting dari kaabah

cuba bayangkan kalau presiden negara2 bersembang
dan tiba presiden yang sorang ni nak mintak pulangkan balik kereta dia
mesti lah macam
kau ni biar betul kan>
then jawapan abdul mutalib memang coolio habis
"aku ni datang nak menuntut unta milik aku, sedang kaabah ada pemiliknya"
 (cool)
akak x ingat dalam arab dia
tapi dalam arab lagi best lah
coolio sangat kan jawapan tu?
macam
apekah>

imagine if presiden israel kena tembak macam tu
palestine tu ada penjaga dia
mesti ariel sharon dulu akan
weyhhhhhh

itu lah cerita "cool" abdul mutalib

maka abrahah bertambah berang
dia rasa macam hebat sangat ke kaabah ni
bertambah lah semangat dia untuk runtuhkan kaabah
maka dia pun memukul gajah
dan tiba2 gajah tu x nak berjalan bila memasuki mekah
abrahah cuba paksa tapi gagal
dan Allah menghantar pasukan burng-burung yang melontar naka-anak batu
dan diorang pun binasa
dan kaabah pun selamat
the end
 (cool)

apa kaitan kisah ini dengan kisah kita?
 (ni yang paling penting kan?)
meh share pandangan masing2
sejauh mana kita rasa ayat2 dalam surah ni ditujukan kepada kita?

>>sme la jugak mcm kte..sbnrnye, klu Allah nk mngkn islam tuh, blh je..juz nk tgk kte nk brush /x..
n everything is possible for Allah.. even klu burung vs gajah nmpk mcm logiknye gajah akn mng, tp klu Allah nk brg mng,brg akn mng :)

>>saya rase, hmm, walaupun org lain nak bwk keburkan pd kita, tp kalau Allah halang, stil kuasa Allah tu jugak yg gmpak tapi kalao org lain nak bwk kebaikan pd kita, tapi kalau Allah tak benarkan, tak jadi jgak

>>Allah akn tolong hmba2 nyer yg yakin pd DIA dlm semua aspek khidupan kita..

>>kita perlu yakin dengan pertolongan daripada ALlah yang pasti tu

>>faith in Him is whats important
to what extend act that we really believe what happens in our life is because of His plannings

>>hmnn untuk saya la,, betapa al haq itu menang dgn kemenangan yg agung
dan yg batil kalah dgn seburuk buruk kekalahan
seperti dimakan ulat

masha Allah
hebat jawapan semua orang
mudah mudahan tu jawapan ikhlas dari hati antunna merasakan ayat2 Allah

kita start dengan ayat1
1. tidakkah engkau melihat bagaimana Tuhanmu bertindak terhadap tentera-tentera bergajah?
if ayat ni diulang
apa yang antuna rasa?
>> secure
>> rasa camm hebatnyer ALLAH n cam lemahnya mereka
>> cam ALLAH tgh membela

betul2
akak nak bawak kepada satu perspective lain
ayat pertanyaan ni
seoalah-olah tengah nak tanya kita
dan perlu semua tahu
bahawa orang arab semua tahu peristiwa ni
agak2 lah kan
waktu ayat ni turun
apa yg sahabat2 rasa?
kiranya ni bukan ayat Allah nak cerita
tapi Allah nak recall balik feeling orang quriasy waktu tu
“tahu x kisah tu
ala kisah yang famous tu”
maka kita yang tahu cerita tu akan
‘ yang mane?’
mcm Allah nak put into the frame
ni nada pertanyaan nak recall
2. tidakkah Dia jadikan rancangan jahat mereka berada dalam kesesatan?
dah lah jahat
nak pesongkan orang
sekali Allah sesatkan
rasa macam
aah
betul2
tu lah diorg
dah lah jahat
padan muka
[ rasa x macam tu?ke akak yg over?]

3. dan Dia telah melepaskan ke atas mereka burung-burung yang terbang berpasuk-pasukan?4. sambil melontar ke atas mereka batu2 yang pejal5. lalu Dia menjadikan mereka binasa seperti daun2 yang dimakan ulat

bila akak baca balik rasa macam
tu lah korang
jahat sangat
sekali dikalahkan dengan benda yang kecik je
tu lah padan muka
rasa mcam kelakan kan>
in the same time sedih
sebab betapa diorg nak lawan Allah
tapi sekali kalah
ironi
 (chuckle)

betul lah
betapa al Haq tu akan dapat dikalahkan macam tu je bila Allah nak
dan orang arab pada waktu tu x buat pape pun
pertolongan Allah macam tu je
betul
pelik kan
burung menang lawan gajah
macam x logic?
dan begitulah pertolongan Allah
 (inlove)
datang bila orang rasa macam
biar betul boleh?
waktu cuak nak tengok kaabah runtuh
sekali diselamatkan?
mustahil
macam
ishhhhhh
haaaa macam tu lah
kejayaan islam tu macam tu je

satu masa kita boleh
‘ eyh
dah menang?
biar betul
aku baru nak warm up’

ataupun mungkin kita akan cakap
‘asal cepat sangat
macam x caya je kan?’

satu masa kita rasa
‘ eyh, asal adik aku laju sangat ni
aku macam x buat pape pun kat dia’

how we wish to be part of the changes kan?
sebab tu jangan bertangguh untuk buat sesuatu
get in
and do

bila terlintas nak tegur
nak plan
buat je
sebab tu kebaikan untuk kita
dan bukan untuk orang lain pun

dan akak sangat tersentuh dengan keiamann abdul mutalib
memang coolio habis
betapa dia sangat yakin dengan pertolongan Allah
dan dia x cuak pun
sebab dia tahu
Allah akan tolong
kewajipan dia untuk buat apa yang dia mampu
then leave it to Allah

'tawakkal adalah amalan hati yang terpisah dari anggota’
means tawakal tu di hati
hanya hati je yang tahu
bukan cakap tawakal
tapi mulut merungut
and x puas  hati
hati tawakkal, anggota usaha
jadikan ALLAH sbg wakil kita
untuk buat yg kita tak mampu setelah membuat apa yg kita mampu
dgn kita berserah kt Allah, at the same time kita ad jgk bahagian kita utk usaha
mcm tawakkal tu is the action of heart
mcm bdn kita x mampu nak control
tak perasaan pun and x mampu nak buat dgn daya kita
its from Allah
kita sendiri rasa feeling tu
dia bukan kita buat decision
ok sekarang aku tawakal
dia dari hati
(heart)
hati dan iman yang betul2 tahu
tawakal tu cane
bila kita betul2 rasa kita ni lemah
dan Allah je yang tahu

ok (wait) tpi kan akak..
huuu abdl mutalib tu x usaha pun trus tawakal.. boleh ek?
dia x usaha pun nak jaag kaabah..just b'serah trus..
>>itu lah point yang akak nak kita sama2 renungkan
dia memang menjaga kaabah
definition jaga tu sangat luas
bagi akak
dia je yang tahu
dia jaga ke tak
susah kan nak judge action orang
sebab orang tu je yang tahu

same goes to us
kita je yang tahu
apa usaha kita
apa yang kita dah buat
before kita betul2 tawakal kepada Allah
Allah knows what abdul mutalib did
it's for Him to decide
:)
wallahu'alam
may be for abdul mutalib
itu kemampuan dia

akak nak bagi another perspective dekat ayat ni
sape ada idea>
may be terlintas je dekat hati antunna
try keluarkan
then kita share

>>hmm, mmg Allah akan bagi something yg kta mampu, tapi kdg2 kita ckp kita x mampu, tapi sedangkan kita sbnrnye x usaha smpai ke limit nya lagi

>>saya rasa, bile bce ayt first, takut pun ade.. cane eh, bile Allah ckp, Allah yg hancurkan tentera tu, rasa hebat nya Allah.. mcm Allah nak ckp, kau tak takut ke kat Allah yang sangat hebat tu????

dan Allah menjaga orang2 yang beriman
bila2 masa dia boleh hancirkan perasaan kita
bila kita telah mencemari iman
hidayah yang Allah bagii
nikmat dakwah dan tarbiyyah ni
anytime je
bila2 masa saja Allah boleh tarik nikmat dakwah dan tarbiyyah
bila Allah meraskan bahawa kita telah mencemari jalan para anbiya'
dan para mujahidin
kita je yang tahu sejauh mana kita cuba menjaga nikmat ni
dan Allah lagi tahu
maka jagalah
nauzubillah

akak takut bila baca ayat 1 tu
rasa macam Allah sanagt marah
sangat..
macam kau tengok tak cane aku buat kat dia?
dia yang main2 dalam dakwah
* pengsan*

persoalan untuk kita
apa yang kita dah buat dengan nikmat ni
time cuti
bila kita sorang2 dekat rumah
dan sebagai persediaan antunna bila fly nanti
anytime je Allah akan tarik
dan kita akan sanagt2 teruji

maka jaga lah
berpegang teguh lah
hold it tight
regardless apa saja yang datang
ujian yang mendatang kita tak tahu bentuk
if susah
kita akan inagt Allah
if senang
seldom we remember
nikmat masa lapang
duit banyak
bi'ah best
adakah kita akan ingat Allah?

akak nak ajak diri sendiri dan antunna
bila ada antara kita yang leka
bacakan lah ayat2 ni
kita2 je yang akan faham nilai sentimental ayat ni
dari kecik ingat cite gajah je
rupanya Allah nak sampaikan lebih
bukan sekadar cerita gajah dan burung
kan?

bukan sekadar cerita..
tapi kisah kita

kisah kita dalam Quran
then only we feel that Quran is for us kan?
betul lah quran tu indah. kena dgn semua situasi. Zaman Rasulullah dulu, para sahabat mesti gembira dpt ayt Allah janji nk protect them, n  non-believers mesti takut n back to islam. sesuai untuk semua.. including us

moga Allah terima amal kita
dan redha serta keampunan Dia bersama kita
insyaALLAH
moga lepas ni baca surah al fil
hati kita bergetar
jazakillah khair :)

0 muqaddimah: puasa



183. Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertakwa, 
184. (yaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka barangsiapa diantara kamu ada yang sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkan itu pada hari-hari yang lain. Dan wajib bagi orang-orang yang berat menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa) membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang miskin. Barangsiapa yang dengan kerelaan hati mengerjakan kebajikan , maka itulah yang lebih baik baginya. Dan berpuasa lebih baik bagimu jika kamu mengetahui. 
 185. (Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil). Karena itu, barangsiapa di antara kamu hadir (di negeri tempat tinggalnya) di bulan itu, maka hendaklah ia berpuasa pada bulan itu, dan barangsiapa sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajiblah baginya berpuasa), sebanyak hari yang ditinggalkannya itu, pada hari-hari yang lain. Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu. Dan hendaklah kamu mencukupkan bilangannya dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur

Allah seru org beriman berpuasa
YG BERIMAN
puasa sekadar tahan dan minum je?
xxxx....
Allah nak kita bersabar dalam bulan Ramadhan

dalam ayat 183
Allah nak cakap
hanya orang beriman sahaja yang akan menyahut seruan puasa
maka
puasa tu high standard
maka orang beriman tu pun high standard
dan puasa bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga
bahkan lebih dari situ
sebab tu
by right
makin banyak hari kita puasa
makin berkurang nafsu makan kita
dan nafsu2 yang lain

sepatutnya
kita makin ghairah beriabadat
sebab tu lah Allah advertise 10 malam terakhir dekat kita
Allah nak kita gear up untuk kejar yang itu
dan memperbanyakkan ibadat
sebab nafsu ni
bila lagi lama kita tindukkan dia
dia makin lemah
bukan makin kuat

besar hikmah Allah letakkan satu bulan
training yang sangat cantik
dan masa tu sesuai dengan kita
if seminggu
x sempat nak warm up dah habis
dan sepatutnya
kita menyambut 1 syawal dengan kemenangan sebab berjaya menundukkan nafsu

banykkan nafsu kita?
nafsu tido
nafsu nak rehat jeeeeeeeeee
nafsu malas
dan nafsu nak terasa dengan orang mungkin
kalau nafsu tak ditundukkan, kita x blh la rse zouq puasa tu.
astaghfirullah
zouq tu apa?
zouq tu macam rasa dalaman
dia macam kepuasan dalaman
macam puasa
zouq kita akan rasa puas bila kita tahu kita menang against nafsu
jadi bila kita tahu kita kalah
kita sendiri rasa x puas tu
dan kena banyak2 istighfar kenapa Allah x izin kita rasa
mungkin kita tak cukup mujahadah
dan mungkin jugak sebab dosa yang bertimbun yang kita x minta ampun
sangat banyak benda yang perlu kita muhasabah kan

phrase kedua ayat 183
"kutiba"
bahasa melayu nya termaktub
macam Allah nak cakap
puasa ni dah termaktub
it has been fated
dan frasa ni membawa makna kepada sesuatu yang besar
perintah puasa ni bukan perintah kecik2 lah kiranya
dan Allah sambung
dengan cakap
umat2 sebelum ni pun puasa
maka puasa ni adalah kewajipan semua manusia yang Allah cipta
mungkin macam fitrah lah kiranya
cuma syariat puasa tu berlainan bagi setiap umat
dan untuk umat Rasulullah
kita puasa bulan ramadhan
dan Allah nak cakap
bukan kau je yang kena puasa
dah termaktub
dalam sejarah kehidupan manusia di muka bumi ini
puasa
macam Maryam puasa dia tak boleh cakap

dan paling penting
natijah puasa adalah taqwa
* pengsan*
sebab kita tahu taqwa ni bukan main2 kan>
dan dah berapa banyak madrasah ramadhan yang telah kita lalui?
adakah taqwa kita bertambah?
adakah kita semakin takut kepada azab Allah year by year?
semakin tinggi pengharapan kita pada pengaharapan Allah
atau ramadhan demi ramadhan berlalu
dan kita?

seandainya setahun tu macam perjalanan yang sangat panjang
maka ramadhan adalah tempat untuk kita berehat
dan kutip bekal
"ruh" kita dah penat selama 11 bulan
istirehatkan dia dengan amal2 yang banyak
ruh kita dah penat denagn ib
mungkin lagi penat dari physical kita
dan istirehatkan dengan amal
dengan tadarus
dengan dhuha
dnegan tahajud
dia dah alami kelaparan
dan kehausan mungkin

insha Allah x terlambat untuk kita mula kutip
if sebelum ni kita tak pernah kutip
dan x terlambat untuk perbanyakkan
if sebelum ni kita sedikit

itu muqaddimah :)

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates