Saturday, December 29, 2012

0 Syukur

* Liyana

** Aishah Sabina

# Ilyani

## Aqilah RinA

### Ilya

@ Fatihah

@@ Intan Suraya

@@@ Suhana

$ Sabreena

-----------------

$ Assalamualaikum and good evening i bid to everyone. Harap2 smua dh bersedia untuk KULSEM online mlm ini yg akan dberikan olehhhh~

$ *drumroll* Ilyani Rahimm~

$ Maka, tanpa mlengahkan masa lagi, kita mulakan majlis dgn Ummul-Furqan, al-Fatihah..amiiiinnn... okeyyh, dipersilakan ttamu jmputan kita, Ilyani utk mneruskan KULSEM pd mlm ini~

# btlkan niat dulu ye kwn2...

$ yes, boss~ InsyaAllah

# Insya Allah tjuk hrini tentang..

N

I

K

M

A

T

# Tersebutlah kisah, seorang lelaki bertanya kepada seorang anak yatim berusia 10 tahun "Mahukah Engkau menjadi anak angkatku?" Budak itu pun berkata : Apakah jika aku lapar pakcik akan memberikanku makan? Orang itu menjawab: Ya. Budak itu bertanya lagi : " Apakah jika aku tidak mempunyai pakaian, pakcik akan memberikan ku pakaian?" Ya, jawab lelaki itu.Budak itu bertanya lagi: " Apakah pakcik akan menyembuhkanku apabila sakit?"

# bace dulu...da hbs bru yani proceed

## dah.. :P

$ dah bce~

@ dah

### dah jugak :)

# Orang itu berkata :" Wahai anakku, aku tidak dapat melakukan itu. Kanak-kanak itu bertanya lagi: 'Apakah pakcik akan menghidupkan aku apabila aku mati?" Orang itu menggelengkan kepala. Akhirnya kanak-kanak itu berkata: " Kalau demikian serahkan diriku kepada Allah yang menciptakan diriku, lantas kanak-kanak itu membaca surah Al Syu'ara ayat 78-82

# Maksudnya : Tuhan yang telah menciptakan aku, maka Dialah yang menunjukkan hidayah kepadaku. Dan Tuhanku, yang dia memberi makan dan minum kepadaku dan apabila aku sakit, dialah yang menyembuhkan aku. Kemudian menghidupkan aku kembali dan yang amat kuinginkan akan mengampuni kesalahanku pada hari kiamat

$ uuuuuh… :O excited nmpak d correlation. hoho

# okay semua?

@ ok~

## ;(

** ok :)

## kita betul2 100% depends kat ALLAH ke selama ni... (worry)

# selama ini, kita selalu x sedar siapa yang menberi kita makan, minum..bahkan nikmat pakaian

$ *angguk2* ouch..

# dan selalu terlupa untuk bersyukur. bahkan tidak penah merasa puas, masih meminta itu ini. terkadang lupa untuk mengucapkan alhamdulillah

# "Alhamdulillah aku ade baju", "Alhamdulillah ade makanan" bukannya "X nak la makan, x sedap" dan macam2 lagi

# cube kite perhatikan haiwan. wlau berhujan panas, keluar mencari makanan. ade kite tengok lembu menagis meraung-raung? ade nampak kucing x nk makan sbb makanan x sedap? nope.. dorang kebas je ape2 dorang dpt. n prgi je kuar cari mkann walaupn hujan

$ hmmmm.. betul jugak kte awak.. huhu

# jadi, bak kate Atok dlm rancang Adik dan Al-Quran ( tv9 papagi); ade 3 cari simple utk bersyukur

1.ucapkanlah Alhamdulillah - bile orang tanya "da makan?", jawab “Alhamdulillah,....". ucapkan syukur terlebih dahulu atas nikmat Allah

2. melalui perbuatan..selalu orang mesti relate cara bersyukur...sujud syukur. yup, tepat sekali! ade sesape nak share care nak sujud syukur?

$ sujud memandang kiblat, kat mane2 tempat pun boleh asal menghadap kiblat, pastu ucapkn subhanallah.. x sure la btol ke x.. huhu.. wajib ke nk kne amek wudhu' trlebih dahulu?

## urm, amek wudhu' cam biasa. niat dan terus sujud n duduk tahiyat akhir. salam. in shaa ALLAH :)

# =) jgn lupe tutup aurat hehe

## urm yup ^^

# okay cara ke 2 adalah melalui perbuatan

$ oohhh.. okayy.. pham2..

# tapi, selain sujud syukur, ade lagi cara untuk bersyukur iaitu...melalui solat

$ gunakan nikmat yg Allah bg utk melakukn amal pn ye jugak kan?

# haah. itu yang ke-3. 3.gunakan nikmat yang Allah bagi utk melakukan amal dan usaha jauhi larangan

# huhu...nampak mcm senang. tpi...kite selalu terlupa. Allah suruh jaga pandangan. yang kite lgi suke la tgok jejaka2 hensem sana sini. yg dok usha sana usha sini (facepalm)

# astagfirullah.... ni contoh je...moga2 kite x tergolong...amin..insya Allah

$ hmmmm.. astaghfirullah, taubat sab, taubat.. xyah nk kpop sgt. huhuhu..

# hehe...Ade hadis RASULULLAH SAW " Ada 2 nikmat yang dilupakan oleh kebanyakan manusia, iaitu kesihatan dan waktu lapang"

# take time to ponder jap. Adakan Allah ciptakan manusia untuk bermalas-malasan? Tidakkan setiap perbuatan kitatika waktu lapang tidak akan diperbentangkan di Akhirat?

@@ ;(

# Allah berfirman : "Maka apakah kamu menyangka bahawa sesungguhnya kami menciptakan kamu secara main-main dan bahawa kamu tidak akan dikembalikan kepada kam? Maka maha tinggi Allah, Raja yang sebenarnya [ Surah al mukminun, ayat 115-116]

# maka ukti yang disayangi sekalian, berbaki 2 minggu lebih cuti ni manfaatkanlah sebaik-baiknya. tika bangun, ucapkanlah Alhamdulillah dan bersyukurlah walau sekecil-kecil nikmat. in shaa Allah... :)

* Ucapkan alhamdulillah,syukur kita kpd allah~

# insya ALLAH..

@@@ (wait)

# ye suhana..sila2..

## terus bmujahadah!

** In sya Allah :)

@@ Alhamdulillah.. jzkk ya ukht.. sgt me'motivate'kan diri :D

## jazakillah Yani ;)

$ ada siapa2 mahu share lg? nak tutup majlis dulu ke cik pnceramah kita? hoho

# Saye pun kene mujahadah..hohoho go yani go! go sume go!

## jazakunallah sumerrrr!

# yani rase x de dah kot. tapi suhana macam nak share something tadi. su??

@@@ ok. ada satu teka teki

** :) apa yang ringan di mulut, berat di mizan?

## zikir!

# Alhamdulillah!

**(highfive) i accept the challenge

# Alhamdulillah hi tamlaul mizan

@@ haaa.. prnh bce psl nie dlm genQ.. hehe

@@@ zikir. betul

# x taw btl ke x dlm arab tu..tu hadis tu..

** next su next !

@@@ “fabiaiyialairabbikumatukazziban”, Allah ulang ayat ni brape kali dlm surah ar-rahman?

** 31 ?

@@@ 10 markah

** Alhamdulillah :)

@@@ Allah sayang kat kita sebab tu Dia nak kita selalu ingat dan bersyukur dengan NIKMAT yg diberikan. *tk lari tajuk kan hehe

# hehe..alhamdulillah..tepat sekali su. okay sab..boleh tutup kot...

$ righto~sekalung penghargaan diucapkan kpd cik ilyani rahim atas tazkirah yg diberikan pd mlm ini dan juga kpada cik suhana yg sudi mmeriahkan majlis dgn teka-teki serta soalannya yg sngt menarik.. moga-moga segala apa yg baik itu dijadikn teladan dn yg buruk itu kita jauhkan...

$ maka, marilah kita sama-sama mnutup majlis kita dgn tasbih kifarah dan suratul asr *tadah tgn*

# maaf ye smua atas kekurangan

# pgi tadi dlm tyelah ust, die cakap kite kne diazankan dan diiqamatkan (semasa lahir) sebab sesiapa yang x diazankan dan iqamatkan, ade segolongan syaitn, nme die...(alamak x igt plak) yang akan membisikkan di telinga untuk berzina. ustaz tu cakap harini kalau org tanye kenapa byak kes zina, dia jawab senang je..sebab x qamat n azan waktu kecil...bayangkan syaitan da bisik dri bayi, mane x berzina

@ lepas tu anak2 yang dilahirkan dalam tandas semua tu high probability x azan atau iqamatkan pun jugak :(

# haah. jadi..ingat2kan la ye semua...saje nk share sebab terkejut bile taw betape pentingnya kne azan n iqamat

# mintak diri dulu, nak g makan

@ jazakillah

# assalamualaikum..jazakillah :)

@ waalaikumusalam :)

@@@ waalaikumussalam

0 Kelebihan Wanita Islam

*Suhana

**Aishah Sabina

***Zahera

***Elly ace

#Ilyani

-----------------

* ok kita main teka teki dulu. siapa tahu tujuh golongan yang mendapat naungan Allah ?

** orang laki yang menolak zina

** ada tk?

** orang laki terletak kat masjid

*** pemuda yg hatinya terikat pd masjid

###yg berkasih syg kerana Allah

# sahabat yang berukhwah krna allah

** pemimpin yg adil

* 1. imam yang adil

2. pemuda y membesar dgn ibadt kepada Allah

3. insan y hatinya trpaut kepada masjid

4.dua org berkasih syg kerana Allah (btemu dan berpisah krn Allah)

5. yang menjauhi zina sbb takutkan Allah

6.bersedekah,.tgn kiri tak tahu

7. dan yang terakhir; insan y mengingati Allah secara senyap2

** yang last menarik

# 100% A la su..

*** sama pendapat dgn kak abin

*Allah sgt mengasihi org2 muda yang selalu gtkan die

# ha..next qstion..kalo ade tanda cam diamond dlm Alquran, camne nak bce? ade 2 care sng(ikut kate ust don)

*** cara apakah itu ?

# ade sape2 taw?

** takk yani

# 1. mcm sebut tauge

2. macam sebut xray

#majreha

majrayha

** tanda camm diamond tu acane eh?

# surah hud, ayat 41, m/s 226 (http://www.surah.my/assets/s011/a041-25b0083eceb8f27b803a3cc9fe8e725b.png)

## ohh so baca tanda atas ye.. waa bru tau.. alhamdulillah

* tanda yang diomand tu kita panggil tanda imalah. kalau bawah kita panggil tanda isymam. contoh surah yusuf ayat 11: تَأْمَ۫نَّا. k itu saja

# muncungkan mulut

*** ada ayat je ke yg ada tnda imalah ni

# ade tmpat2 special je yg ade

* ayat2 ghoribah

$ Assalamualaikum semua~ Huhuhuhuhuhu. Ampun lmbt...

*** wa'alaikumussalam

** Waalaikumussalam

$ Bru sampai rumah.. Sorry sgt2..Okayyh... since sye lmbat, kita teruskan je la majlis prkongsian kita nih ehh... hmmm... blom buka majlis lg kan?

* belom

$: Baiklah, tanpa mlengahkan masa, kita mulakan majlis kita dgn Ummul-Furqan al-Fatihah. Ameeen~ Sudah smua? :)

*** okay dah :)

* aminnn

$ Alhamdulillah... Oraitt... Kita btulkan niat dlu ea smua..*tarik nafas**lepass*Harini sab nk cerita pasal Kelebihan Wanita Islam.. Tajuk nih sab ambik drpd buku The Ideal Muslimah karangan Dr. Muhammad Ali al-Hashimi :)

$ Kalau dperhatikan, taraf wanita Islam ini sudah diangkat jauh lebih awal drpd golongn wanita drpd negara2 lain btol x?

@ (nod)

$ Dan sebaik sahaja Islam dbawa oleh Rasulullah SAW lebih kurang 15 abad yg lalu, martabat wanita telah diangkat ke darjat yg lebih dmuliakan... Seringkali kita diperingatkan mengenai bagaimana golongan wanita diperlakukan pada zaman jahiliah..

*** anak2 perempuan dibunuh dan ditanam hidup2

$ Btul2.. Bahkan golongan wanita dianggap a disgrace to the family...

$ Dalam al-Quran, 16:58-59 , Allah telah berfirman: "When news is brought to one of them, of (the birth of) a female (child), his face darkens, and he is filled with inward grief! With shame does he hide himself from his people, because of the bad news he has had! Shall he retain it on (sufferance and) contempt, or bury it in the dust? Ah! What an evil (choice) they decide on!"

$ -taken literally by the book-

$ Tengok, bila dengar berita pun dah marah, geram, MALU. Kalaupun golongn jahiliah Arab dlu nk simpn bayi perempuan, dikira MENYEKSA dri mereka. X simpan, bunuh, gali masuk kubur hidup. Mana-mana pun, masih satu pilihan yg buruk.

$ Apabila hadirnya Islam, martabat wanita diangkat dgn sebegitu senang.. Just in one blow, d rights of women were uphold. Centuries bfore the world had ever heard of human rights organization..Utk pngetahuan smua, semasa Frenche revolution pd akhir kurun ke-18 telah termeterai satu perjanjian entitled... 'Declaration of the Rights of Man and Citizens'. Clause pertama telah tertulis bhawa "Men are born free and equal under the laws". Pernah ada cubaan untuk mmasukkan sekali perkataan-perkataan "and women" tetapi telah ditolak sama sekali dan tidak dterima sehingga ke hari ini.

@ satu2nya right kita dapat dari situ ialah melalui benefit of doubt sebab manusia secara general-nya digelar men :/

$ Yup.... Sbb itu wanita seringkali dpandang rendah oleh lelaki. Kalau korang bce novel Kalbu (ssape yg dpt utk komsas BM) korang bleh tgok bgaimana lelaki pd zaman Meiji (yg dok jauh kat JEPUN nuuh) fikir ttg wanita. Dia ckp kuta bodoh.. =_="

$ Seabad selepas itu, seorang cendekiawan Perancis mmbuat a statement saying dat men and wome were NEVER been equal to man except in periods of decline.. Perkara ini telah berlanjutan sehingga Perang Dunia Pertama smpaila ke Perang Dunia Kedua. Golongan wanita pd ketika itu tidak mmpunyai mana-mana undang-undang kebangsaan mahupun international utk dirujuk bg menegakkan hak mereka..

$ Okayy, smua org dpt x stakat nih?

@ dapat dapat

$ Alhamdulillah... Insyaa Allah sab sambung ea..

$ Namun begitu... Dalam Islam, Allah telah mnyebut berulang kali bahawa lelaki mahupun perempuan adalah sama in terms of..

$ Reward,

Punishment,

Responsibility,

Worship,

Human worth,

and...

HUMAN RIGHTS

$ walaupun adalah antara yg lebih dan yg kurang antara lelaki dn perempuan, namun hak kita DIJELASKAN satu persatu dalam al-Quran dan Sunnah...

$ Dalam Quran, 16:97…."Whoever works righteousness, MAN or WOMAN, and has Faith, verily, to him will We give a new Life, and life that is good and pure, and We will bestow on such their reward according to the best of their actions."

$ Nampak x dalam ayat nih, Allah acknowledges both MEN and WOMEN..

@ (nod)

$ Something that d society of the world failed to see to for a very long, long timeee...Knowing this, as modern Muslim woman perlulah bangga dengan kedudukan kita, dan semakin dlam iman kita terhadap Allah...

*** Alhamudulillah, tanpa Islam siapalah kita

@ pintu masuk surau an-nur pun ada tampal kelebihan wanita dalam islam

$ Haaa.... Maka dgn itu, kita perlu smakin teguh kpercayaan bahawa Islam smemangnya adalah agama yg mmbawa kepada kbahagiaan dan keadilah terhadap kdua2 pihak lelaki mahupun perempuan...

$ But here's the catch... When Islam made men and women equal in terms of human rights...It also made them equal in terms of human DUTIES... Mksdnye, kita pn dpertanggungjawabkn utk mnjadi khalifah Allah... Allah x kata dalam Quran yang hanya lelaki sahaja yg perlu mnjadi khalifah..Perempuan dduk rumah, melangut...

*** ohh betul2

$ Kan?

$ Islam memberi setiap seorang daripada kita; lelaki mahupun perempuan.. KELEBIHAN masing-masing utk memakmurkan bumi Allah.. These roles are COMPLEMENTARY.. Saling melengkapi.. Not OPPOSITE.. Bukan bertentangan..

$ Each gender must play a role which is better suited and qualified in order to build solid individuals (Individu Muslim), families (Baitul Muslim) and societies (Masyarakat Islam)

$ So bila Allah kata lelaki itu tugasnya adalah utk mncari nafkah mksdnye mmg itu adalah berdasarkan kmampuan dia yg Allah katakan sesuai untuk dia lakukan.. Not to say women are forbidden from working..

$ Okay everyone?

***okay

$ Good.. :) Now, just for general knowledge...

$: Tahu x korang yg wanita yg drpd ancient Roman law telah diharamkan sama sekali civic rights.. dan drpd kecik smpaila ke besar, dh tua bangka pn still prlu berada dibawah pnguasaan suami atau bapa? Undang2 ini still pakai in certain countries lg pulak tuhh... Kesian2..

$ So now, as Muslim women, we should be PROUD of what we have.. GRATEFUL for what Islam has brought us.. and USE whatever benefits we have gained for the betterment of the Ummah...

*** yup, Alhamdulillah. Islam datang dan meninggikan martabat wanita kembali

$ Macam yang yani ckp smlm, kita kene sntiasa bersyukur dgn apa yg Allah berikan kt kita.. Lebih-lebih lg kita sbagai kaum wanita.. Sedih bila mlihat kwn2 kita, adik2 kita, kakak2 kita di luar sne sggup merendahkan martabat mereka yg telah Islam anugerahkn,,

$ Sbgai pengakhiran.... I wanna share a paragraph in the book dat I feel with liften our spirits up, insyaa Allah.. :)

$ "If we add to this the fact that Islam has given women the right to complete the freedom in how they dispose of their own wealth, and that they are not expected to spend on ANYONE's elses' upkeep, the high status in which Islam has raised women becomes crystal-clear"

"Hence, we can understand how much Islam wants women to be FREE, PROUD, RESPECTED, and able to fulfill their TREMENDOUS mission in life."

$ Don't take for granted what we have peeps... With that, sekian~

$ We mean alot too in the HISTORY of Islam..Maaf atas segala cacat cela dan kesulitan, kekurangan dan ketidakfahaman... Kita tangguh majlis kita dlu ea, nnti kalo2 sape2 ad yg nk share bolehla share~

*** trimas bebanyak atas perkongsian yg sangat menarik *clap2

* i"m proud to be muslimah. may Allah protect us

$ InsyaaAllah.. :)

$ N peeps, sorry lmbat... HUhuhuhuhu ;(


0 IMAN, ISLAM DAN IHSAN

* Mawaddah

** Thainn.nabilah

# Ilyani

## Aqilah rin

### Ilya

@ Fatihah

@@ Intan suraya

-----------------

* Xpe,, buke majlis ye semue

* Oklah,, back to the topic,,

@@ assalamualaikum,,.

* Akk nak share pasal cuti,, IAllah jom tgok hadith ke2 dlm hadith 40 imam nawawi. iman, islam dan ihsan

# yg jibrail dtg sbgai pgmbara tu ea?

* Yup,, Yang dye tanye and dye yang benarkan

* Daripada Saiyidina 'Umar juga, r.a. beliau berkata:

Ketika kami sedang duduk di sisi Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba muncul di hadapan kami seorang lelaki yang memakai pakaian yang sangat putih, berambut sangat hitam, yang tidak ternampak pada dirinya kesan-kesan tanda musafir dan tidak seorangpun di kalangan kami yang mengenalinya. Lalu dia duduk menghampiri Nabi SAW lalu disandarkan kedua-dua lututnya ke lutut Baginda dan meletakkan dua tapak tangannya atas dua paha Baginda seraya berkata: Wahai Muhammad! Terangkan kepadaku tentang lslam. Lalu Rasulullah SAW bersabda: lslam itu bahawa engkau naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan bahawa Muhammad itu utusan Allah, (dan bahawa) engkau mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan haji ke BaitulLah (Mekah) sekiranya engkau berkuasa mengerjakannya. Lelaki tersebut berkata: Benarlah engkau. Maka kamipun merasa hairan kepadanya, dia yang bertanya dia pula yang membenarkannya. Dia bertanya: Terangkan kepadaku tentang lman. Baginda bersabda: (lman itu ialah) bahawa engkau percaya kepada Allah, para MalaikatNya, kitab-kitabNya, para RasulNya, hari Qiamat dan bahawa engkau percaya kepada Qadar baik dan buruk. Lelaki itu berkata: Benarlah engkau. Dia berkata lagi:

Terangkanlah kepadaku tentang Ehsan. Baginda bersabda: Ehsan itu ialah bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya Dia melihatmu. Lelaki itu bertanya lagi: Terangkan kepadaku tentang Qiamat. Baginda bersabda: Orang yang ditanya tentang Qiamat tidaklah lebih mengetahui daripada orang yang bertanya. Lelaki itu berkata: Maka terangkanlah kepadaku tentang tanda-tandanya. Baginda bersabda: (Antara tandatandanya ialah) apabila seorang hamba perempuan melahirkan tuannya dan apabila engkau melihat orang-orang miskin yang berkaki ayam, tidak berpakaian dan papa kedana yang hanya menjadi pengembala kamibng berlumba-lumba membina bangunan (iaitu bertukar menjadi kaya raya). Kemudian lelaki itu berlalu, lalu aku terdiam sebentar. Kemudian Baginda bertanya: Wahai 'Umar! Adakah engkau tahu siapa lelaki yang bertanya itu? Aku berkata: Allah dan RasulNya lebih mengetahui. Baginda bersabda: Sesungguhnya dia adalah Malaikat Jibril yang datang kepada kamu untuk mengajar kamu tentang agama kamu.

## oh yg menyamar tu..

* Yup,, Ok,, tu hadith dye. Take time utk bce. Hadith ni pasal umar yg tgah duduk sblah nabi. Tibe2 ade orang datang n tanye nabi pasal beberape prkare. N yang nak dihighlightkan is the part of iman, islam n ihsan

* Akak baru jadi fasi kat 1 kem ni. N hadith ni dijadikn kompas kehidupan. Akak pon cam trpikir jap sbb dlm hadith ni,, First part ckp pasal islam,, be specific rukun islam tu la,,then rukun iman..

## kan?

* Yup,, Betul tu n then pasal ihsan. Mcm dh biase dgar kn,, Cume part ihsan tu je yang mcm x biase dengar. So,, ini pndapat sye la,,

Part 1,, Islam,, Kite semue ckp Islam tu cre hidup, tapi kadang2 kite syok sangat nak amalkan yang sunat2. Sampai kite lupe rukun islam tu yang menjadi tiang kite

* N ade satu analogi,, Islam tu ibarat rumah. Tapaknye syahadah, tiang2nye yang 4 lagi rukun and bumbungnya jihad. Tapi kite ni asek2 nak hias rumah kite

## mean dgn yg sunat2 tu?

* Tambah aksesori2,,

## contohnya kak?

* Yup,, Sampai kite lupe yg asas. Contoh plg senang, bangun qiam sampai termiss subuh. Sibuk dgn qiam,, tapi subuh trlepas.

## pehhh..

*Ha,,

@ ok ok faham

*Banyak je lagi yang kte x pass T.T Sedih kalau piki2 balik

## mean kena la fokus ibadat y utama kan..

* Yup,,

# haah...selame ni kite blaja je rukun2 iman islam, saye pernah jugak wonder mane kite taw rukun2 ni. bile taw hadis ni baru jelas

## perbaiki dulu yg 5 tu..

@ saya ada baca yang syaitan tu sangat kreatif. kalau dia x dapat kenakan kita dengan 1 cara, dia akan guna taktik lain

* Syaitan kreatif??

* Haha,, btol tu!!

@ contohnya, dia suruh kita pentingkan amalan sunat daripada amalan wajib

* IAllah semue dapat en first part tu,,

@ kita ingat ibadah dah bagus, rupa2nya terlepas pandang yang wajib

# haah, syaitan mmg kreatif

* Yezza,, tu rukun islam,, N yg ke2 pasal rukun iman,, ,, cube korg senaraikan

# percaya kpda...

Allah,

Rasulullah

Kitab2

Malaikat

Hari kiamat

Qada n Qadar

* Ok,, tq yani. N maksud iman tu kan yakin

# sorry x ikut susunan (facepalm)

* Haha,, xpe. Yakin tu contoh dye mcm pemanah dgn apel. Sape tau cite tu,,

@ oooooh penah dengar

@@ sy tau...:)

# mcm da lupe (think)

* Ok,, kite x btul2 yakin selagi kite xtaruhkn nyawe kite kat prkare tu,,

** mksdnya kak?

### kita percaya tp x yakin,eh?

*Ok,, meh kite cite dulu cite yakin ni. Ada seorang pemanah handal ni. Memang hebat sesangat. Memang guinness book of record tu name dye je. N then satu hari,, Kite brtmbung dgn dye N dye mintak volunteer utk letak apple atas kepale sebab dye nk panah. Kalau kite x betul2 yakin kite x nak jadi volunteer tu. Walaupon kite tau je (kehandalan dia), tapi yakin tu x de lagi kat dlm diri kite. Sebab tu kite x leh nk buat(volunteer). Same jugak dgn rukun iman ni

## percaya tapi x yakin tak boleh juga hehe ^^

** sama mcm video yg tali tu lah kn? (rujukan: http://www.scripturenow.com/scripturenow/UserFiles/File/Holding%20On.pdf)

* Yup

* Kadang2 kite ckp,,

@@ hmmmm... sejauh mne kte yakin dgn rukun iman nie...

*Kite dh briman

@@ cmne nk ukur??

* Hmm,, soklan menarik. Sape nk tolong jawab,,

# hurm, sape yang betul2 percaya a.k.a yakin ngan hari kiamat? kalau kite yakin, tentu kite sangattttt takut nk buat dosa. kate orang takut nk tinggal sejadah. 24 jam dok ibadat je

* Jyeah,, thats it

# sebab kite betul2 yakin mati itu pasti, kiamat tu ley jadi bebile mase je

*Kalau kite betul2 yakin dgn qada n Qadar, kite akan sentiase redha dengan ape yg jadi.

@@ hmm.. i got it.. hoho. sambung2..

* N x pernah berhenti brusehe,, sbb tau je Allah yg tntukn semue

* Ok iAllah, kalau kite yakin dgn Allah yg xpenah tggalkan kite,, Rasulullah yg sangatlah osem n sayang kat kite

# kak mawaddah

* Kitab2 yg mrupakan kalamullah,, yg sbnanye surat cinta dr Allah

# bagaimana kalau kite yg pilih buat silap n myesal? ssh sikit nk redha

* Dalam pape ujian yg jadi,,

# contah....nk g solat awal, tetibe sankut jap ngan tv

*Ade 3 yg akn trjadi

Tahap paling lemah/tahap pertama: Yg paling lopek adalah bile kite asek salahkn diri,, N asek2 ckp “kalaulah”,, sbnanye,, “kalaulah” tu dr syaitan

Tahap kedua: Sabar. Kite rase pedih tu. Kite menyesal dgn ape yg dh jadi. Kite trime je,,Tapi sedih tu still ade,, N utk btol2 trime,, kite akn amek mase

Tahap supersaiya: Bile ujian tu dtg, kite redha. Redha tu kite rse gembira je walaupon ujian tu extra spicy, Xtra large. Mudah utk sabar, susah utk redha.. :( N ni mcm kisah saidina ali. Yg dye anggap ujian tu cubitan mesra Allah utk dye

* T.T Jeles kot,, Ujian yg dtg tu x effect pon

# ;( tinggi iman s.ali

## ;(

* Lg tambahkn keimanan dye. N saidina Ali boleh rase sedih kalau ujian x datang pada hari tu. Huhu,,

@@ masyaAllah~ hebatnye..

* So,, Kite reflek diri kite. Kalau ujian tu datang kite yg mane satu Huhu

@@ ihsan lak??

@ tadi ilyani tanya, macam mana kalau kita yang buat silap tu sendiri and rasa susah nak redha?

* Tu mksudnye kite kat tahap kedue

# oo..pyelesaiannya? kalo dibayangi dosa2 lampau?

* Ni bagi akak in a way bagus jugak utk rse kite yg salah. Sbb rse ni yg akn buat kite brtauba n rase lemah. N hanye Allah yg boleh fix diri kite,,

@@ bila kte sntiasa t'byg2.. akn timbul rse takut.. blh jd mcm shield utk kte x buat lg..

@@ ciri2 taubat: menyesal dgn ape yg kte wt..

* Sbb kursus MAP pon xkan brjaye insafkn kite kalau Allah xbenarkn. Yup,, Tu yg pntng utk ade takut

# oo...bblik kpda yakin tdi

* N kite kene haaarap sgt agar Allah ampunkan kite. Ok,, kalau nk kupas satu2,, semalaman pon xdpat habis bcos setiap satu tu ade sebabnye

*Kenape Allah jdkan dye sebagai RUKUN. Boleh je Allah letak rukun iman tu ade 10 ke,, Ade 2 je ke,, Tapi Allah pilih 6 perkara ni,, Msti ade hikmah yg trsembunyi

* Ok,, iAllah third part,, Ihsan

* "Beribadah kpd Allah spt kamu mlihat Allah, kalau kamu xnampak Allah,, maka Dia melihatmu"

*N third part ni ana nk kaitkan pasal prubahan. Apape perubahan kearah kebaikan X semestinye dlm konteks ibadah,, Appliable utk smue. Nk jd pmbersih ke, Nk jd rajin ke. So,, ihsan ni penting. Sbb dlm nk brubah, memang payah. Yelah,, kalau dh biase buat sepah,, Tibe2 kene kemas2

* Biase tido lepas subuh ke,, hehe

@ ehem

## *cough*

* Yg tu tembak kt diri sndiri lah kot,, hehe

** erk..ouch

* Apapepon yg kte nk buat, Kene igt yg Allah tu ade je. Tp utk btul2 tough utk bnde ni Rukun iman n islam tu kene adelah. Sbb tige2 ni mmg correlate,, IAllah,, tu je yg ana nk share. Ade yg nak tambah? ;)

@@ jzkk mawaddah..

## Alhamdulillah..

# oh ye, bab berubah tu. kadang2 ade bende kne pakse (x ikhlas). tapi lame2 insya allah jdi darah daging. dan bile kite semakin ulang bende yg baik tu, cbe2lah ikhlaskan diri lillahitaala

## betul2 ^^

** in shaa Allah...

* Yup,, imam ghazali pon ckp cmtu

## Alhamdulillah..

* N one thing to add. Kalau nk jdikan sesuatu tu rutin, kite kene buat 40 hari brturut. IAllah ringan sikit,,

@@ btul2...

* Tp kdg2 bru 10 hari dh pancit,, hehe

@@ itula mujahadah namanya...

* Jyeah

@@ mujahadah tu pahit sbb syurga tu maniss..

* Yup,, btul3

** As for him who giveth and is dutiful (towards Allāh) And believeth in goodness, Surely We will ease his way unto a state of ease. (Qur’ān, 92:5-7)

# kan,,,go go chaiyork (pesanan utk diri sndiri)

* So lpas ni bolehla tgok2 hadith ke2 tu utk amek aura. Hehe

## ^^V sure.. oke.. mungkin ada yg nak buat kerja lain.. kalau ade y nak shring bole teruskan. so kita ttp dulu dgn tasbih kafarah dan sural al asr ^^ jazakunallah semua (inlove)


Friday, December 28, 2012

0 Menjana Kekuatan - Qiam




salamun alaik semua.. sblum mula, akk nk tnye sume..ape sumber kekuatan para shbt dulu? kn dorg kne siksa...tp knapa kuat?

* dijanjikan syorga oleh ALLAH.. keimanan kpd ALLAH..?

* keimanan yg kuat

* time tu Rasulullah ada..

* yakin dgn janji allah ?

ye..betul semua tu. tp, mcm ne dorg gain keimann yg kuat tu? mcm miracle lak kn?

sebab diorang......betul2 yakin.. nk tau x ape rahsia kekuatan mereka?

*akidah?naknak

ok..semua amek quran :) ok..semua bukak surah muzammil. Oke siapa nak teka?

* 73:6. Sesungguhnya bangun di waktu malam adalah lebih tepat (untuk khusyuk) dan bacaan di waktu itu lebih berkesan.

akk nk share..satu quote yg sgt femes tntg surah ni yg nabi sendiri ucapkn..'telah berlalu waktu tidurku..' ok..bismillah. kadang2 kite nk buat baik kn? btulx? dan kdg2 tu jugak kite teragak2 nk buat sbb fikir org lain akn fikir ape..klu kite nk cinta Allah, byk bende je yg kite kne korbankn masa, jiwa

* tidur

bende2 yg kite sayang.. ye tidur.mcm ne kite nk terus istiqamah ni? susah kut..dunia sgt mencabar..jadi, jom tgok surah muzammil. ayat 1; wahai org yg berselimut!. ayat 2; bangunlah utk solat mlm

klu kite tgok ayat 1, Allah suruh kite bangkit drpd tmpat selesa kite..dan qiam. inilah kunci kekuatan shbt dulu..drpd qiam la dorg bina kekuatan iman tu..mcm mne? dgn mngadu kt Allah sbb Allah je yg fhm kite. klu kite nk berubah dan kerap kali kite gagal, Allah tahu mujahdh kite. time ni la kite nk cerita kt Allah .time ni la kite sujud mintak kekuatan kt Allah

dulu, zaman nabi dulu..b4 hijrah, qiam tu wajib! sbb tu para shbt kt mekah sgt hebat. Sumayyah, bilal dan ramai lagi..disebbkn inilah,qiam, Allah janjikn sesuatu yg xdpt dirasi melainkan org yg buat qiam tu..

lagi2 kite dh nk naik sem 2 n 4, byk sgt cbrn nnt, Allah je yg bole bg kekuatan sbb kawan2 kite nnt pun akn hadapi bnde yg sama. akn ade je satu mase yg org lain xde disisi kite..

tgok ayat 6

* lebih kuat mengisi jiwa. hmmm

lebih kuat mengisi jiwa. Allah kate qiam tu lebih mnguatkn jiwa kite. see? Allah dh janji dh! itulah assabiqun awwalun(golongn terdahulu). yg kuat jiwa nya, iman nya. jadi, kan kite sekarg berpandu pada alquran dan hadis. apa lagi kite tggu? jom set alarm utk bgun qiam. lawan nafsu jom! mmg la susah tp. YAKIN lah janji Allah. janji Allah tu HAQ, benar

hnya org yg buat akn rase..hnya org yg buat akn dpt rase kekuatan jiwa yg Allah janji kn tu. jom sama2..mule sikit2 pun xpe. Allah kn ade, Allah akn tlong. sbb mase kite tidur, Allah yg pgg ruh kite. klu kite baik dgn Allah, Allh mesti nk bg perhatian lebih kt kite, iaitu time qiam ni la

sbb................................ramai sggggttttt umat yg tido time ni..hnya yg terpilih akn tersedar

* bestnyer kalau jadi yang terpilih kan...special

jd, klu dh tersedar tu, cepat2 bangun!! btul tu mira. tp, kdg2 ade org tu senang je nk bgun, tp, lain pulak ujian yg Allah bg..mungkin xrase manis nye qiam, ngantuk time solat

tp....tu xbermakna kite kne stop. no!!! ulama dlu beribadat 40 tahun bru bole rase kemanisan ibadah tu..

*tak senang nak senang

*kak adha...najhan bru je 2 , 3 ary neyh bgun qiam. tuh pn mls2. mcm Allah suruh njhn join usrah mlm nie. sbb dy nak smpaikan ayt nie. sweet sgt :(

Subhanallah, best nye Allah nk bgtau awak. Sweet hehe. dh lme xdpt mcm tu;( ok ngade ngade. hehhe

* nk start tdo awal n bgun awal

jom korg...lepas ni kite tido awal, bgun awal..mcm najhan..in shaa Allah..walaupun kite jauh, tapi kite akn bertemu bersaksikn Dia pada waktu qiam! sweet kn?

ingat lah, ade jugak kwn2 kite yg tgh mujahadh cm kite jugak.. sweet nye tgh buat kje yg same!

*Nak share ni.die ckp an. klau lah mcm kte set alarm nk bgun 5.30. tp ttbe terkejut pkul 3 4 pagi. mgkin time tu Allah mmg nk kjut kita. haa..mgkin msa tu doa plg mustajab. or mgkin tym tu btul2 wktu yg kita bleh fokus btul2 kt allah. kita tak tahu kann. Allahu 'Alam

*ouhc kak hani ouch yana selalu jadi cmtu,tp xnk bgun sbb bkn time set2 last2 x bgun terus T.T

akk pun sama cm tu yana. Hehhe. jom mujahadah sam2

* jom!!!tak terlambat lagi...

eh, nnt bace tau surah muzammil tu..best!

nk share video. tgok tau http://www.youtube.com/watch?v=Gpum2tYNeGY

mungkin akn tahu dgn lebih lanjut. in shaa Allah membantu bagi mereka yg nk rapat ngn Allah. hehehe

*tajuk die ape adha?

penawar bagi segala cabaran kehidupan, dr asri. oke... salamun alaik.

Saturday, December 15, 2012

0 Semua MilikNya :)





Salam Alaik.. insyaAllah...hari ini akak yg bg sharing. sebelum tu, jom kiter refresh niat. Orait. b4 tu leh tak kiter main game sket?


Hehe. Okay semua org kena pejam mata. lepas tu, bukak mata dan cakap apa bende pertama yg korang nampak after bukak je mata. paham tak?

*screen laptop

*lappy..

* skype..

* skrin tv

* pc..

* losyen mustahab

*adik

macam2 bende yg kiter nampak kan...alhamdulillah. mira pun nampak adik mira abin,,,sama lah kiter hehe. Okay mira nak share ayat

2:115 Dan kepunyaan Allah-lah timur dan barat, maka ke mana pun kamu menghadap di situlah wajah Allah. Sesungguhnya Allah Maha Luas (rahmat-Nya) lagi Maha Mengetahui

so,,inshaAllah hari ni akak nak share pasal ayat ni. kalau tgkl ayat 113 dan 114 (bukak quran) hehe

time ni org2 yahudi nak runtuh2 kan masjid kan... Padahal, bagi mereka untuk menghancurkan masjid sebagai tempat ibadah mustahil dapat berhasil karena mereka harus menghancurkan seluruh bumi, karena bagi ummat Rasulullah Saw seluruh bumi berfungsi sebagai masjid. kira nya usaha mereka ni sia2 lah. sebab Allah cakap semua ni adalah milik Allah. jadi mana mugkin diorg mampu untuk menghancurkan masjid2 Allah. kalaupun mereka itu berjaya, secara hakikatnya mereka tidak. semua org ok tak?

sebelum tu. ni tafsir akak baca dekat internet. nama tafsir tu nanti akak bagitau eh. ok sambung

first2 Allah cakap..Dan kepunyaan Allah-lah timur dan barat. Allah mengkhususkan timur dan barat kan...sebabnya itu yang paling dikenali manusia. lain lah kalau macam barat laut, kan jarang2 org gune. hehe

* utara ngn selatan kak?

boleh juga...tapi Allah gunekan yang ini sebab ada juga ayat quran yang Allah cakap aku uji kau dengan kelaparan, ....dan buah-buahan. sebab ape Allah gune buah - buahan?

*sebab kita memang selalu makan buah2an. familiar la kan..

sebab itu yang dekat dengan manusia walaupun banyak je bende lain. orait..jadi bermakna

* lgpn barat ngn timur mudah sket nk tau sbb tmpt t'bit n t'benam mthari..

* haahlah

kiranya semua dekat ats bumi ni adalah milik Allah. so macam mana dengan lappy yang kiter puyer ni? bukan kiter punyer ke?

*kita punya dgn izin Allah yg bg

* nikmat ALLAH yg Dia bole tarik bila2

hehe begini, ibaratnya kita sedang memegang amanah yang Allah kasi untuk kiter meminjamnya. memanglah kiter yang beli, tapi macam liyana cakap, semua itu dengan keizinan Allah dan semua itu adalah amanah Alla. jadi semua bende yang kiter ada..kena jaga leklok

* nikmat=dugaan=pinjaman. Akak nk tnya...hmm kita kn manusia biasa xlari drp kesalahan. kalo kita cm slh guna nikmat atau x hargai nikmat Allah bg. Allah mesti marah kn ?cm mana eh nk kuatkn diri bg rasai kenikmatan Allah sume tu :(

66:8. Hai orang-orang yang beriman, bertobatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama dengan dia; sedang cahaya mereka memancar di hadapan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan: "Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu".

Allah tak zalim liyana. Urmmm takde cara yg specific pun untuk kiter kuatkan diri

* dgr lagu ni.. halim - maha mendengar.. mybe korang dh pernah dgr kot.. (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7KQOfrDAeD4)

tapi bagi akak...pertama2 jaga ibadah kiter dengan Allah dulu. sebab kan bila mana ibadah tu settle Allah pasti tolong kiter. Jazakillah Raihah. ok adik2. pastu mungkin ada di antara kiter yang claim something ni milik die lah dan kadg2 sampai jadi sombong. menurut tafsir ni, ada dua alasan kenapa manusia tak leh jadi sombong.

pertama: manusia ni tak miliki ape2 pun. Zero. macm akak ckp tadi kan. sume bende tu Allah kasi pinjam

second: kalau nak sombong, kiter kena ada kelebihan yang tak mungkin ada org yang boleh atasi

cth Liyana kata die sangat lah kaya dan pandai. jadi, kalaulah liyana nak cakap camni, liyana kena buktikan memang takde org lagi kaya dan pandai drpd die. confirm tak kan?

sebab kalau liyana hebat memasak cth ye, mesti liyana tak reti nak baiki kapal terbang kan. mesti tak complete punyer sebab ilmu kiter sangatlah cetek. Jadi..

*mean kita masih ad kelemahan..

Yup. dan yang akak paling nak tekankan hari ni ialah "Fa ainamaa tuwalluu fa tsamma wajhullaahi" (Maka kemana saja kamu menghadap di situlah wajah Allah) Ayat ini mengisyaratkan bahwa ke mana pun kita berpaling niscaya kita akan berjumpa dengan Allah, karena Dia tidak hanya berada di Timur atau Barat atau di tempat-tempat tertentu saja. Jika Allah ada di satu tempat maka Dia itu terikat dengan ruang dan waktu, sementara ruang dan waktu adalah ciptaan-Nya. Karenanya, mustahil Allah terikat oleh ciptaannya sendiri. (akak copy dr tfsir tu)

* Alhamdulillah :) Allah is everywhere, so why must we feel lonely jugak !

* akk, nak tanya sikit. camna dgn kenyataan kt arash ALLAH tu? sy pernah baca, kita berdoa; angkat tangan dan mendongak sebab ALLAH berada di arashNya iaitu d langit..sy x faham sgt. sebb memang ada org persoalkan dgn bg statement yg ALLAH x terikat kt mana2 tempat..

Gini kiter tak leh nak bayangkan Allah sama sifat dengan manusia. manusia memang tak leh nak control everything tapi Allah boleh

memang dlm quran Allah kata

10:3. Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah Yang menciptakan langit dan bumi dalam enam masa, kemudian Dia bersemayam di atas Arasy untuk mengatur segala urusan. Tiada seorang pun yang akan memberi syafaat kecuali sesudah ada izin-Nya. (Zat) yang demikian itulah Allah, Tuhan kamu, maka sembahlah Dia. Maka apakah kamu tidak mengambil pelajaran?

tapi tak bermakna Allah itu terikat. sebab Allah yang kawal everything. kemudian Dia bersemayam di atas Arasy untuk mengatur segala urusan. Jadi kiter tak leh nak samakan sifat Allah dengan sifat manusia

*kite manusia xleh byg Allah mcm manusia gak..mcm words b'semayam ke tangan Allah ke.. kalo boleh elakkan la fikir psl zat Allah.. lbh kn fikir pl kebesaran n kekuasaan Allah..

mungkin ayat last ni boleh menjawab kot. Pada penghujung ayat dinyatakan: "Innallaaha waasi'un "aliim" (Sesungguhnya Allah Mahaluas rahmat-Nya lagi Maha Mengetahui). Allah Mahaluas kekuasaan-Nya karena Dia bukan hanya menguasai Timur dan Barat, tapi seluruh alam semesta dengan segala isinya adalah milik Allah swt. Karena Dia Maha luas kekuasaannya, maka hendaknya jangan dibayangkan Allah itu sangat sibuk mengurus makhluknya. Dalam sebuah riwayat, seorang sahabat bertanya kepada Sayidina Ali Ra.: "Bagaimana caranya Allah menghisab manusia dalam satu waktu ?".

Jawab Ali Ra: "Apa sulitnya bagi Allah melakukan seperti itu yang tidak bedanya dengan Allah memberikan rezeki kepada semua makhluk-Nya dalam satu waktu". Sebuah jawaban yang sangat bermakna bahwa Allah Mahakuasa atas segala sesuatu. Dalam satu saat Allah memberikan rezeki kepada semua makhluk-Nya yang merayap di muka bumi.

kiranya kan salah satu bukti Allah itu ada je di mana2, rezeki. kiter terus terusan dpt rezeki dr Allah. bermaksud Allah tak pernah abaikan kiter

so conclusion yer yang akak nak tekankan sebenarnye hari ini adalah wherever we are pandang jelah mane2, He's there. pandang pokok nampak Allah, pandang ibu nampak Allah, pandang lappy nampak Allah kerana itu, disebabkan itulah KITA AKAN SELALU MENGINGATI ALLAH waallahu a'alam.

orait kalau takde. kata2 terakhir apapen yang kiter rasa saat ni...apepun yang kiter buat ingatlah Allah. sebab Dia tak pernah lupe kiter. yakinlah yang Allah akan sentiasa menemani kita walau saat kita susah, sedih, tengah gembira, tengah sakit ke...sume Allah ada. so that jadikanlah cinta pertama di hati kita CINTA ILAHI.

*sangat ouchh..

ada sorang akak ni die share ayat kat akak pastu akak pun sangat ouchh lah. Pastu die kata akak tak nak awak ouchh tapi biarlah ianya dapat bantu awak lagi kuat. akak pun nak awak camtu jugak tau.

0 Wasiat Al-Banna : Solat Awal Waktu






 Salam Alaik. so... in shaa ALLAH.. malam ni sya nk share; 1 daripada 10 wasiat imam Hasan al Banna :D hah, siapa tahu?

*kurangkan ketawa..eh yeke?hehe jaga solat

hehe Kak Mira terima kasih mencuba..jawapannya, SOLAT AWAL WAKTU WLAU DLM APA2 KEADAAN SEKALIPUN. sebenarnya, ad seorang sahabat ni share tentang video ni.. best taw. kejap ye sy link-kan...

rasa cuti ni, macam mana solat kita?

http://www.youtube.com/watch?v=4LmgZ7BgZMo

*oh my subuh :O

huhu.. selalu kita bangun awal sebab nak g sekolah.. eh nak g kolej, tp time cuti..... urmmm so..sama2 la kita usaha nak bangun awal utk solat subuh.. kena mujahadah! dan jgn lupa bertaubat sbb salah satu akhlak terhadap ALLAH ialah sentiasa bertaubat :)

*jgn lupe solat sunat fajar (solat sunat sblm subuh) sbb nabi kate salh satu salt sunat yg xkn aku tinggalkn adlh solt sunat fajar

*sapa yg nk qiam boleh skype sy,InsyaAllah ipod akan

boleh in shaa ALLAH.. dan usaha tu kenalah realistik. set alarm, suruh mak/kawan kejut..dan sgt jelez bila dengar camni, orang yg paginya sgt penat sbb khusyuk beribadat kpd ALLAH pada malam hari.. ALLAH..sbb tu la ad qailullah..hehe..boleh tidur kejap..tapi jangan lupa dhuha dan berpagi-pagian ;)

*yana nk try qiallullah. tp selalu end up tido smpai after zuhur -.-'

huhu, yana kena ad orang kejut..

*time dah keje x sempat nk qailulah. tp x qailulah bukan alasan untuk x bgn qiammm

*setuju! bagi akak...nak bangun subuh atau tak, kiter nak bangun subuh ke tak, kuasa tu semua ada di tangan kiter (tapi tetap dengan keizinan drpd Allah). sebab macam akak. ada je kawan2 kejut...tapi tuan punyer badan yg akan decide sama ada nak tarik selimut ataupun taksama ada kita menguasai tidur, ataupun tidur menguasai kita :( dan itu juga satu mujahadah yg sangat susah

* yup sbb hr u ade dgr crmh dye ckp klau mlm tu kite mmg niat btl2 nk bangun qiam, nnat Allah akn hntr malaikat spy kejutkan kita

*betul tu, jadi kiter yg kena betul2 bersihkan hati kita. kawan akak kata, kita bangun qiam atau pun tak, ia juga berkaitan dengan amalan kiter pada hari tu. experience sendiri memang betul

*kalau x bangun qiam rasa macam Allah x sudi nak date ngan kita

*betol dosa kita yesterday halang kita bgun subuh and qiam :(

*kalau akak buat tak senonoh hari tu, mesti liat nak bangun. tapi ingat adik2, kiter mesti terus kuat. kiter nk masuk syurga, kiamat dah dekat. dah para sahabat dulu semua kuat sebab kekuatan qiam dan subuh mereka. akak pun sedang mencuba. jom sama2 kiter pegang tangan dan tlg satu sama lain eh!

pernah dgr pemimpin yg terbaik ialah mereka yg selalu bgun qiam..

*tgk skarg nie pn malu sgt2 ngan saudara2 kite kt palestin. sbb klau nk jd ape2 profesion skalipun priority pertame is solat. diorang lagi byk dugaan dr kita, tp x pernh mengeluh n makin kuat lg hbgn dgn Allah. tp kita? rase mcm sgt2 malu kat diri sendr klau nk bndg org lain :(

betul tu.. ALLAH da bagi nikmat banyakkkkk ni..tade halangan pun nak lewat2kan solat, lagilah utk x bersolat... :( sbb ALLAH da bgi kemudahan da klu bmusafir, jamak ta'dim..kalau tgh kerja pun, as doktor, bole jamak..xd sebab utk x solat awal..are we taking for granted? dan... sgt terkesan bila ad seorang adik ni x dapat nak amek PMR sbb buta. dia ad kencing manis.. then terfikir, klu aku buta, macam mana nak baca al-Quran? mungkin bole guna braille, tapi x sama kalau kita bole baca dgn melihat huruf2 jawi tu..jadi bsyukur la dgn nikmat ya ALLAH da beri ni..

Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat. [76:2]

ALLAH jadikan kita berkeadaan mdengar dan melihat sebab ALLAH nak UJI kita. sbb tu org yg buta/pekak terus masuk syorga..huhu..

*nak share 1 quote je,:)

Mulakan hr dgn senyuman,aturkan langkh dgn keyakinan,akrabkan hati dgn Tuhan n rapatkan diri sesama insan dlm kita jaga hbgn dgn Allah (habluminaAllah) jgn lupe jage hbgn dgn manusia (Habluminnas). kate nk masuk syurga, so harp2 kita tergolong dlm golongan saudara yg berkash sayang kern Allah.

hehe igt lagi x ada orang yg akan sebaris dgn sahabat2 Nabi di syurga *maaf x ingat sp lagi*, dia ialah org yg bertemu dan berpisah dgn sahabatnya kerana ALLAH..

*antara 10 golongan yg dijamn masuk syurga,(klau x silap la)


wallahualam.


Friday, December 14, 2012

0 Keutamaan Amal







Alkisah pasal 2 org ustaz/ulama; A dan B dan seorang lagi ulama hartawan, C. A and B pergi rumah C.

Fokus kali ini ialah golongan dallin iaitu mereka yg disesatkan seperti dlm surah Al-Fatihah.

"Siapakah golongan ini?" Ustaz A tanya.

Hartawan jawab "x tau".

Ustaz A reply "golongan nasrani. Mereka ini x kan redha dgn umat islam dan sentiasa berusaha menjadikan hidup kita sama dgn hidup mereka. Macam the way of life la, termasuk cara fikir,mkn minum, sosial, etc. Oleh itu, kita kena berbeza dgn golongan dallin ni. golongan sesat ni lah minta dihindarkan dlm al-fatihah.” Si ustaz A harap hartawan faham.
Ustaz A sambung lagi, "apa guna tajwid mahir tanpa faham maksud?" (ok soalan rhetorical)

Ulama hartawan yang tak sedar2 lagi ni dengan excitednya tanya siapa dalam golongan sesat dallin ni?

Ustaz A menjawab dengan penuh makna, "Apa signifikannya kita saling menyalahi? Tak guna salahkan entiti lahiriah kalau musuh dlm diri dibiarkan berleluasa."

Si ulama hartawan ni tanya lagi, "bagaimana syaitan sesatkan kita melalui golongan yg disesatkan?"

Jawapannya; syaitan ialah makhluk kreatif dan inovatif.



 "So, maksudnya kita kena lebih ke hadapan la dari syaitan?"
Ustaz A cakap, " Betul, tapi tak cukup dengan hanya berilmu da bijak. Yang lagi penting ialah ikhlas dalam amalan dan bermujahadah. Maksudya, hati kita perlu takut dgn Allah, baru syaitan takut dgn kita. Kita mesti gigih lawan godaan dan pujukan, baru boleh mengalahkan syaitan. Jangan lupa zikir kerana boleh terhindar dari tipu daya syaitan. Masakan Nabi Adam pun berjaya diperdayakan."

Ulama hartawan ni nak contoh kisah baru sebab menurutnya, kisah nabi Adam ialah kisah dahulu.

"Cerita terdahulu dan baharu sama sahaja. Yang lemah, syaitan menghalangnya berbuat baik. Yang hendak berbuat baik, syaitan bisikkan supaya melakukan amal yg kurang baik atau kurang utama, seperti yang kita dapat lihat dalam situasi org kaya dengan ibadah menginfakkan hartanya. Malangnya dalam situasi ni, sesetengah orang kaya begitu kedekut dgn amal yang  menjejaskan hartanya. Contohnya: Orang2 kaya ni banyak solat sunat. AMALAN NI TAK SALAH tapi lagi utama hartawan sebagai seorang yang mempunyai harta yang melimpah ruah utk menginfakkan hartanya. Begitu juga dengan orang jahil, lebih perlu byk belajar daripada ibadat lain"

Kata ustaz A lagi, " Syaitan kadang2 sibuk betulkan kita dalam hal yang remeh & meninggalkan kesalahan yg lebih besar."
Contoh terakhir ustaz A ni, "Kalau kita dapat saman, apa kita buat? Mesti terus bayarkan? Takkan nak tengok vocab dia pulak. Tu bazir masa and x bijak namanya. Macam pembacaan al-Quran jugak, jangan diluangkan terlalu lama dengan tajwidnya, segerakan pemahaman dan pengamalannya"


 Ibrah : Fokus kepada ibadat yg utama dan perbaikinya ke arah kesempurnaan. Janganlah pula kita berlengah/argue dgn perkara cabang yg remeh.

0 Mardhatillah (Redha ALLAH)










Assalam.Oke, jom kita tgk surah 2, ayat 207
kalau tafsir yg indon punya dia tulis

Dan diantara manusia ada orang yang mengorbankan dirinya untuk mencari keredhaan Allah. Dan Allah maha penyantun kepada hamba2Nya.

hmmmm so nak kongsi pasal redha Allah
jujurla nak ckp duduk rumah ni mmg x sama mcm kmb. hehe. bagi kitalah sbb mcm x de stress yg tinggi. so macam lepak sikit & benda ni jadikan kita mcm malas yg teramat. Serius. Tapi nak katanya ALLAH yg sama je kat mana2. Hmmm dan redha Allah lah yang paling penting. apa2 yg kita nak buat kita kena fikir betul2. ALLAH redha ke x dgn apa aku buat ni.

contoh:
aku tgh stream/download tv series online ni. Allah redha x?


 Hahaa. bila pikir balik hmmm....terkedu lah. Ikut quote tu
“REDHA PERLU DICARI BUKAN DINANTI”

Waktu kat kolej dulu kan *cehh macam dah x kolej dah
kita selalu tgk org study, study kuat gila. pastu dlm hati alahai konfirm powerlah dia ni. mesti ingat semua fakta. tapi tgk balik ALLAH redha x apa yg dia nak belajar tu. mungkin dia belajar dlm keadaan x jaga ikhtilat or melewatkan solat. so kita pikir kalaupun dia dpt 45, tapi ALLAH x redha.. hmmm.. mcm x de guna kan. kalau mcm tu kita selalu pikir,kalau dia dpt 45 tanpa redha ALLAH, maksudnya dia masuk Uni pun tanpa redha ALLAH la.. and benda tu berpanjangan lah...Ni yg kita selalu pikirlahh.



eh lupa nak ckp redha tu apa n kenapa penting sgt. well jap eh. redha tu ni pada definisi kita is when allah berkati apa yg kita buat maksudnya ALLAH setuju dgn apa yg kita buat. ALLAH suka dgn apa yg kita buat. ha mcm tulah. biasa kita dgr kenapa kena dapatkan redha mak ayah dulu. so bila dpt redha ALLAH insyallah semakin dekatlah dgn syurga :)


Pasal ayat tadi. dgr tafsir nouman ali khan. dia kata, cuba tgk word mardh'atillah. jap mardhatillah tu maksudnya keredhaan ALLAH. tapi in arabic bnyk je word lain tu redha. tapi ALLAH guna mardhati yg maksud extreme. so maksudnya ada org yang korbankan dirinya EXTREMELY just to dapat redha ALLAH.
Dan sambungan ayat tu, Allah maha penyatun kepada hamba2Nya. penyantun ni mcm compassionate. maksudnya lebih kurang mcm 'memahami' betul x?
so maksudnya Allah tahu je apa yg kita korbankan utk dpt redha dia. Allah tahu je soo jgnlah kita takut2. Hmmm insyallah itu je dr saya, jadi jom kita cari redha Allah walaupun kita di rumah..

0 Karakteristik MASA








Mula2 sekali, jom rujuk surah al-asr
[103:1]Demi masa!
[103.2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
[103.4] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.







Obvious sangat tajuk harini iaitu..........MASA.


Haritu ada terbaca dalam Gen-Q, 3 ciri2 masa. Baru sedar karakteristik masa yang sebenarnya dengan detail huhu

·          
      Firstly, masa tidak boleh diundur

Ni semua orang macam dah tau, tapi masih ramai yang masih berharap untuk putarkan balik masa supaya dapat ubah perkara2 yang lalu.

Tapi sedar x sedar, sebenarnya sifat masa yang x boleh diundur kena selari dengan tindakan manusia iaitu meneruskan kehidupan. Sebab tu lah konsep taubat dan redha dengan qada’ dan qadar.

Dua2 konsep ni act sebagai jalan untuk seseorang menyesal atas kesalahan yang lepas dan menerima takdir Allah, pastu mengambil iktibar untuk menjadi seorang Muslim yang lebih baik.

·        
      Secondly, masa boleh membina disiplin yang tinggi

Kata Sayidina Ali R.A, 'Masa itu umpama pedang. Jika kamu tidak memenggalnya nescaya ia akan memenggal lehermu'.

Kalau kita x reti menguruskan masa, alamatnya porak perandalah aktiviti seharian kita.


Sebab tu kita kena berdisiplin dalam menjaga nikmat masa ni.

Nama pun nikmat, so kenalah bersyukur dengan cara kita menggunakannya dengan proper dan boleh membawa kebaikan.

kena ingat Nabi Muhammad dan para sahabat pun dikurniakan 24 jam sehari, tapi boleh capai kejayaan yang sangat besar.

Kita 2 minggu pun tak siap2 satu homework TOK (khas untuk Yana and Su)

·        
      Thirdly, and the best of all, masa HANYA milik Allah

Selalu sangat orang(termasuk diri sendiri) cakap, “Bazir masa aku je buat benda tu”

Perasan masa tu harta sendiri, padahal masa tu bertuan dan berTuhankan Allah sahaja.

Allah yang mengawal masa tu and we should be grateful Allah showers us with such blessing, named time.



Bayangkan sedang2 kita melagha, sebenarnya kita bazirkan masa Allah.

Boleh je Allah pendekkan masa kita dekat dunia, tapi Allah sebagai Maha Pemberi, kurniakan kita dengan masa yang actually mencukupi kalau kita reti untuk gunanya.


Sharing dari sahabat2

·        
      Kak kite ckp... If nk rasa the one whole day lebih bermanfaat n bermkna serta masa x terbuang, amalkn lah baca yaasin pagi2 insyaAllah hari anda lebih baik.



·     Ok setakat itu sahaja kulsem kita pada malam jumaat ini. Semoga y baik kita amalkan.Yang buruk tu jauhkan. Ingatlah bahawa Allah itu dekat. Sentiasa memerhatikan kita walau di bumi mana kita berpijak, di langit mana kita berteduh. hanya kita yang perlu sentiasa ingat kpdNya. Masa muda masa y terbaik dekati Allah ye kawan2








 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates