Thursday, December 13, 2012

0 Bahtera ke Syurga










Salam. Hari tu di Ekspo Buku Islam kat JB, saya beli buku Bahtera Menuju ke Syurga nukilan Hilal Asyraf.

Motto buku ini ialah Irkam Ma’ana = Naiklah Bersama Kami.
Buku ni sangat macho as content dia semua macam.. sarcastic ada jugak. HAHA.
Tapi boleh mereflect diri laa..
Saya suka gaya penulisan nya, di mana dia guna kata nama ‘Kami yang di dalam Bahtera ini hendaklah .. blablabla’ So macam kita boleh check la.. kite ini dalam ‘Kami’ tu ke x ..

Plus, topic dia sangat pendek, diksi yang mudah difahami and menarik.
Banyakk sangatt BAB yang menarikk, rasa macam nak share satu buku. Tapi kite choose one eh, In sya Allah ini yang terbaik untuk kita. *Kita gabung dua BAB laa.
·        TAJUK : KAMI ADALAH ORANG YANG MENJADIKAN DUNIA SEBAGAI LADANG. KAMI ADALAH ORANG YANG TIDAK BERPUTUS ASA MEMBERSIHKAN DIRI
Ok. Tu memang macam common la kan, even dah belajar kat form five yang kita as penggembara. But, to what extent kita feel benda tuu.
·       
     “Sebagai penumpang bahtera yang menuju kepada Allah, kami menyedari akhirat itu adalah di sebalik kematian. Kami arif dengan reality di akhirat sana tidak ada sesuatu yang dinamakan Ibadah. IBADAH HANYA ADA DI DUNIA, TEMPAT KITA BERADA SEKARANG” – Hilal Asyraf

Cube kita tengok laa petani pesawah pekebun peladang (Year 2 boleh refer Ranjau Sepanjang Jalan)(Yang lain, FARMVILLE boleh kot).
Dieorang tau, ada je musim menuai, musim membajak, musim menggembur tanah, musim menanam. Cube tengok time musim menanam tuu, apa dieorg buat. Pagi petang siang malam dok g sawah tanam padi. Dok g kebun tanam jagung. Dok g ladang tanam kelapa. Hempas pulas. Then, bila tiba time menuai, masa tu dieorg relax je. Petik petik padi, petik petik jagung, petik petik kelapa. Then jual. Then, HENJOY !

Well, itu sebenarnya KITA sekarang. Kat dunia ni laa musim menanam. Musim menuai nanti sat ehh kat akhirat. Allah kan banyak kali dah cakap kt quran, nanti kat syurga kita bersenang lenang. Nak apa semua dapat. Baca la Al Insan, even nak petik buah ponnn, tk yah nak diri, pokok tu tunduk kat kitaa. *Bayang kan, nak remote TV tk yh bangun pergi amik ;)

Lagi lagi sekarang, Holidayyyy ! Kita tak ada apa apa kerjaaa  *Ok fine, HOMEWORK!**  So, inila masanya untuk kita gembleng extra power kat ladang kita tuu. Tanam banyak banyak. In sya Allah, hasil tuai dia nanti, macam macam buah hadaaa.

Kawan, kenapa? Penat eh? ;)

Ingatlaa, rehatnya seorang mukmin hanyalahh di Syurga kelak *in sya Allah. Time ni sebenarnya kita tengah kerjaa nih. Kerja la hebak hebak hokeh, kasik ngorat Tuan kita. Nanti dapat double promotion, extra gaji, simpanan KWSP, jaminan pencen, rumah lake side view, drebar 24/7 with lesen kapal terbang skali from our pemurahhh Tuan.

However, frankly speaking, kita pon dok eh productive sangat cuti nih. Sumpa ! Kite pon rasa macam dh tk semangat dah nak melayan ladang kita ni.. *sebab macam dah jatuh semangat la kan, I hv  a bad start.
Tapi ingat la ayat ni “Sesungguhnya Allah itu mencintai  mereka yang sering bertaubat dan mencintai pula mereka yang membersihkan diri” (2:222)

Membersihkan diri di sini, tidak la semata mata bermaksud mandi atau bersiram. Tapi ia lagi dalam dari itu. Sungguh sastera Quran ni.
Why Allah kata orang yang membersihkan diri? Sebab Allah tau je kita ni bukan maksum. Mudah bergeluman dengan dosa. Iman naik turun. Dats why Allah kata, Allah sukaa orang yang ‘mandi’ ni.
·         
     “Bukan salah akuu, Iman ni dok naik dok turun! Static suda laa” – Cik Anon


Ok laa. HP battery pon ada naik turun nya jugak. HP mati, berlari lari carik charger. Lantak la kat kelas, LRC, shopping complex ke, janji aku nak Instagram nih! But, kalau Iman jatuh….
Reflect balik kat diri. In sya Allah.

Sharing dari sahabat2
·       
       "kalo kejar dunia, buat apa beribadat.." eh!

lebih krg camtu la. reflek blk dri r. kite buat ibadat utk akhirat kn. tp dlm masa yg sama kita nie mcm lebih pentingkan dunia. ee,lab report,tok.. reflek dri blk r sbnrnye. uhuk2..

·        emmm susahnya kalau buat seorang. kat kmb semua depan mata je. alangkah baiknya kalau peluang tu kita kejar macam mana kita kejar nk excel ib:)
kan?

·        Every sinner has a future and every pious man has a past

·        Jangan pernah give up.  ALLAH suka hambaNya yg bertaubat dgn true repentance. Jom sama2 jadi ‘petani’ berjaya, so boleh kutip ‘hasilnya’ di akhirat kelak..di syorga. In shaa ALLAH!

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates