Thursday, December 13, 2012

0 Bermanfaat kepada orang lain.




"Daripada Abu Mas'ud, Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud,
"Seseorang daripada umat sebelum kalian dihisab, ternyata tidak didapati padanya pun suatu kebajikan kecuali dia pernah bergaul dengan manusia dan dia seorang yang memudahkan orang lain. Dia memerintahkan budak suruhannya supaya memaafkan org yg berada dalam kesulitan.
"Kemudian Allah berfirman yang bermaksud: "Kami lebih berhak dengan perkara itu daripadanya, ampunilahh dosanya."
 (Hadis Riwayat Muslim)

Salah satu ciri dalam 10 muwasafat tarbiyah ialah bermanfaat kpd orang lain. Sebagai seorang insan, kita perlulah bermanfaat kpd orang lain dgn memberi pertolongan/bkongsi ilmu dsb. Dalam masa yg sama, kita juga perlu memaafkan org lain.



Sharing dari sahabat2
·        -Mengupas isu memaafkan orang lain, cer tengok short film Tomato by Madmie Channel di Youtube. [http://www.youtube.com/watch?v=-yZzNiOJimA]

Ali-Imran :133-136
Focus dekat ayat;

Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik;
[3:134]

·        -“The truth moment nak tau kita bebetol maafkn org ke tak, bila dlm doa kita doakan utk kebaikan dia dan kita” – Liyana

·        -Kita perlu alert bahawa kita juga perlu menunaikan hak2 ALLAH yg lain. Bukan sekadar beribadat kepadaNya, kita juga perlu buat baik kpd sahabat dan makhluk ALLAH yg lain spt kucing.

·        -Kak Hana share 1 hadis tapi tak sure siapa perawinya – “amalan seorang insan di hadapan Allah di akhirat nanti, umpama debu2 yg berterbangan kalau semasa di dunia, dia banyak mengumpat orang, memaki orang, mendoakan untuk kejatuhan orang lain walaupun, dia di dunia, dia punya sungguh2 jaga hhubungan dgn Allah. (solat, puasa dll)”

·        -Kena balance hubungan dgn ALLAH dan hubungan dgn manusia. Ibadat2 juga, akhlak kena mantap.


·      -kalau kita jaga hbgn dgn Allah, automatik Allah akn suruh semua malaikat supaya syg kat kite, lps tu Allah akn bisikkan kt hati2 manusia lain spy sayang kt kite.


·        -Rasulullah suruh kita start semua ngn kanan rite. bila nak buka, start ngn kiri plak. cth, pakai kasut kaki kanan, buka kasut kaki kiri. sbb Rasulullah nak kita start ngn kanan dan berakhir ngn kanan.

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates