Thursday, December 13, 2012

0 Cover Aurat – beza Jilbab dan Khimar.



·        Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan jilbabnya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
[33:59]

·        dlm ayat nie Allah ckp jilbab.. tp dlm ayat an nur:3. Allah sebut khimar.. ada beza ke x??

·        khimar tu tudung @ kerudung.. manakala jilbab pulak baju yg kita pakai a.k.a jubah, baju kurung dll.
                                                                                               




 




·        di negara Arab, jilbab tebal dan keras. So tak menampakkan bentuk badan dan tudung bole pendek. Cth; Ustzah Fatma Elzahra.

·        baju tebal keras, xnmpk lurah/bentuk -- bole tdg pendek.
·        baju kurung biasa/teeshirt, nmpk shape (Muslimah Malaysia amnya) --- kna labuhkn tudung sbb nk cover bentuk badan.

·        so, Allah suruh kita labuhkan jilbab tu labuhkan baju kita.. jgn singkat2. Begitu juga dgn tudung kita. Ensure cover our chest and labuh sikit menutup lengan. Bak kata cik beah, nak cover ketiak basah. Hiks.

·        ad tgk reflection kt tv alhijrah.. pastu ustaz suhaiib web ade citer psl pengalaman hamba Allah yg duk US peluk islam. hamba Allah nie citer kt ustaz. dia ada b'sekolah dgn bberapa bdk pompuan. dr skolah rendah smpai sekolah menengah. sekolah rendah, bdk2 nie x pakai tudung pn. tp bila naik sekolah menengah, dia tgk dorg pakai tudung. pn pelik la. asal diorg pakai tudung. dia ckp mesti bdk2 nie something yg motivate dorg smpai diorg b'tudung. menda yg motivate tu mestilah yg mmg power. So dia pn t'fikir2 satu hari, dia gi library. dia nmpk bdk2 tu. dia pn tnyala org yg kt library tu. asal bdk2 nie pakai tudung? org tu pn jwb sbb diorg Islam. dia pn start la discover Islam. n finally peluk Islam. best part is dia ckp, kt akhirat nanti, bila dia jumpa Allah.. dia nk muslimah2 nie ada sekali. dia nk bgtau Allah, sebab diorg la, dia jumpa Islam ;)

·        51:15-22 ---- bile kite dpt sumthing, dan bende tu sgt terkesan masuk ke hati, mesti bende tu bg impak pada actions kite kn. jadi,ambil mase cuti ni utk cuci hati kite kasi clorox byk2 supaya tarbiyah (didikan Allah)senang nk ubah kite. kite mudah je nk berubah mengikut acuan islam. jilbab in shaa Allah settle dah.



0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates