Saturday, December 29, 2012

0 IMAN, ISLAM DAN IHSAN

* Mawaddah

** Thainn.nabilah

# Ilyani

## Aqilah rin

### Ilya

@ Fatihah

@@ Intan suraya

-----------------

* Xpe,, buke majlis ye semue

* Oklah,, back to the topic,,

@@ assalamualaikum,,.

* Akk nak share pasal cuti,, IAllah jom tgok hadith ke2 dlm hadith 40 imam nawawi. iman, islam dan ihsan

# yg jibrail dtg sbgai pgmbara tu ea?

* Yup,, Yang dye tanye and dye yang benarkan

* Daripada Saiyidina 'Umar juga, r.a. beliau berkata:

Ketika kami sedang duduk di sisi Rasulullah SAW pada suatu hari, tiba-tiba muncul di hadapan kami seorang lelaki yang memakai pakaian yang sangat putih, berambut sangat hitam, yang tidak ternampak pada dirinya kesan-kesan tanda musafir dan tidak seorangpun di kalangan kami yang mengenalinya. Lalu dia duduk menghampiri Nabi SAW lalu disandarkan kedua-dua lututnya ke lutut Baginda dan meletakkan dua tapak tangannya atas dua paha Baginda seraya berkata: Wahai Muhammad! Terangkan kepadaku tentang lslam. Lalu Rasulullah SAW bersabda: lslam itu bahawa engkau naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan bahawa Muhammad itu utusan Allah, (dan bahawa) engkau mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa di bulan Ramadhan, menunaikan haji ke BaitulLah (Mekah) sekiranya engkau berkuasa mengerjakannya. Lelaki tersebut berkata: Benarlah engkau. Maka kamipun merasa hairan kepadanya, dia yang bertanya dia pula yang membenarkannya. Dia bertanya: Terangkan kepadaku tentang lman. Baginda bersabda: (lman itu ialah) bahawa engkau percaya kepada Allah, para MalaikatNya, kitab-kitabNya, para RasulNya, hari Qiamat dan bahawa engkau percaya kepada Qadar baik dan buruk. Lelaki itu berkata: Benarlah engkau. Dia berkata lagi:

Terangkanlah kepadaku tentang Ehsan. Baginda bersabda: Ehsan itu ialah bahawa engkau menyembah Allah seolah-olah engkau melihatNya. Sekiranya engkau tidak dapat melihatnya, maka sesungguhnya Dia melihatmu. Lelaki itu bertanya lagi: Terangkan kepadaku tentang Qiamat. Baginda bersabda: Orang yang ditanya tentang Qiamat tidaklah lebih mengetahui daripada orang yang bertanya. Lelaki itu berkata: Maka terangkanlah kepadaku tentang tanda-tandanya. Baginda bersabda: (Antara tandatandanya ialah) apabila seorang hamba perempuan melahirkan tuannya dan apabila engkau melihat orang-orang miskin yang berkaki ayam, tidak berpakaian dan papa kedana yang hanya menjadi pengembala kamibng berlumba-lumba membina bangunan (iaitu bertukar menjadi kaya raya). Kemudian lelaki itu berlalu, lalu aku terdiam sebentar. Kemudian Baginda bertanya: Wahai 'Umar! Adakah engkau tahu siapa lelaki yang bertanya itu? Aku berkata: Allah dan RasulNya lebih mengetahui. Baginda bersabda: Sesungguhnya dia adalah Malaikat Jibril yang datang kepada kamu untuk mengajar kamu tentang agama kamu.

## oh yg menyamar tu..

* Yup,, Ok,, tu hadith dye. Take time utk bce. Hadith ni pasal umar yg tgah duduk sblah nabi. Tibe2 ade orang datang n tanye nabi pasal beberape prkare. N yang nak dihighlightkan is the part of iman, islam n ihsan

* Akak baru jadi fasi kat 1 kem ni. N hadith ni dijadikn kompas kehidupan. Akak pon cam trpikir jap sbb dlm hadith ni,, First part ckp pasal islam,, be specific rukun islam tu la,,then rukun iman..

## kan?

* Yup,, Betul tu n then pasal ihsan. Mcm dh biase dgar kn,, Cume part ihsan tu je yang mcm x biase dengar. So,, ini pndapat sye la,,

Part 1,, Islam,, Kite semue ckp Islam tu cre hidup, tapi kadang2 kite syok sangat nak amalkan yang sunat2. Sampai kite lupe rukun islam tu yang menjadi tiang kite

* N ade satu analogi,, Islam tu ibarat rumah. Tapaknye syahadah, tiang2nye yang 4 lagi rukun and bumbungnya jihad. Tapi kite ni asek2 nak hias rumah kite

## mean dgn yg sunat2 tu?

* Tambah aksesori2,,

## contohnya kak?

* Yup,, Sampai kite lupe yg asas. Contoh plg senang, bangun qiam sampai termiss subuh. Sibuk dgn qiam,, tapi subuh trlepas.

## pehhh..

*Ha,,

@ ok ok faham

*Banyak je lagi yang kte x pass T.T Sedih kalau piki2 balik

## mean kena la fokus ibadat y utama kan..

* Yup,,

# haah...selame ni kite blaja je rukun2 iman islam, saye pernah jugak wonder mane kite taw rukun2 ni. bile taw hadis ni baru jelas

## perbaiki dulu yg 5 tu..

@ saya ada baca yang syaitan tu sangat kreatif. kalau dia x dapat kenakan kita dengan 1 cara, dia akan guna taktik lain

* Syaitan kreatif??

* Haha,, btol tu!!

@ contohnya, dia suruh kita pentingkan amalan sunat daripada amalan wajib

* IAllah semue dapat en first part tu,,

@ kita ingat ibadah dah bagus, rupa2nya terlepas pandang yang wajib

# haah, syaitan mmg kreatif

* Yezza,, tu rukun islam,, N yg ke2 pasal rukun iman,, ,, cube korg senaraikan

# percaya kpda...

Allah,

Rasulullah

Kitab2

Malaikat

Hari kiamat

Qada n Qadar

* Ok,, tq yani. N maksud iman tu kan yakin

# sorry x ikut susunan (facepalm)

* Haha,, xpe. Yakin tu contoh dye mcm pemanah dgn apel. Sape tau cite tu,,

@ oooooh penah dengar

@@ sy tau...:)

# mcm da lupe (think)

* Ok,, kite x btul2 yakin selagi kite xtaruhkn nyawe kite kat prkare tu,,

** mksdnya kak?

### kita percaya tp x yakin,eh?

*Ok,, meh kite cite dulu cite yakin ni. Ada seorang pemanah handal ni. Memang hebat sesangat. Memang guinness book of record tu name dye je. N then satu hari,, Kite brtmbung dgn dye N dye mintak volunteer utk letak apple atas kepale sebab dye nk panah. Kalau kite x betul2 yakin kite x nak jadi volunteer tu. Walaupon kite tau je (kehandalan dia), tapi yakin tu x de lagi kat dlm diri kite. Sebab tu kite x leh nk buat(volunteer). Same jugak dgn rukun iman ni

## percaya tapi x yakin tak boleh juga hehe ^^

** sama mcm video yg tali tu lah kn? (rujukan: http://www.scripturenow.com/scripturenow/UserFiles/File/Holding%20On.pdf)

* Yup

* Kadang2 kite ckp,,

@@ hmmmm... sejauh mne kte yakin dgn rukun iman nie...

*Kite dh briman

@@ cmne nk ukur??

* Hmm,, soklan menarik. Sape nk tolong jawab,,

# hurm, sape yang betul2 percaya a.k.a yakin ngan hari kiamat? kalau kite yakin, tentu kite sangattttt takut nk buat dosa. kate orang takut nk tinggal sejadah. 24 jam dok ibadat je

* Jyeah,, thats it

# sebab kite betul2 yakin mati itu pasti, kiamat tu ley jadi bebile mase je

*Kalau kite betul2 yakin dgn qada n Qadar, kite akan sentiase redha dengan ape yg jadi.

@@ hmm.. i got it.. hoho. sambung2..

* N x pernah berhenti brusehe,, sbb tau je Allah yg tntukn semue

* Ok iAllah, kalau kite yakin dgn Allah yg xpenah tggalkan kite,, Rasulullah yg sangatlah osem n sayang kat kite

# kak mawaddah

* Kitab2 yg mrupakan kalamullah,, yg sbnanye surat cinta dr Allah

# bagaimana kalau kite yg pilih buat silap n myesal? ssh sikit nk redha

* Dalam pape ujian yg jadi,,

# contah....nk g solat awal, tetibe sankut jap ngan tv

*Ade 3 yg akn trjadi

Tahap paling lemah/tahap pertama: Yg paling lopek adalah bile kite asek salahkn diri,, N asek2 ckp “kalaulah”,, sbnanye,, “kalaulah” tu dr syaitan

Tahap kedua: Sabar. Kite rase pedih tu. Kite menyesal dgn ape yg dh jadi. Kite trime je,,Tapi sedih tu still ade,, N utk btol2 trime,, kite akn amek mase

Tahap supersaiya: Bile ujian tu dtg, kite redha. Redha tu kite rse gembira je walaupon ujian tu extra spicy, Xtra large. Mudah utk sabar, susah utk redha.. :( N ni mcm kisah saidina ali. Yg dye anggap ujian tu cubitan mesra Allah utk dye

* T.T Jeles kot,, Ujian yg dtg tu x effect pon

# ;( tinggi iman s.ali

## ;(

* Lg tambahkn keimanan dye. N saidina Ali boleh rase sedih kalau ujian x datang pada hari tu. Huhu,,

@@ masyaAllah~ hebatnye..

* So,, Kite reflek diri kite. Kalau ujian tu datang kite yg mane satu Huhu

@@ ihsan lak??

@ tadi ilyani tanya, macam mana kalau kita yang buat silap tu sendiri and rasa susah nak redha?

* Tu mksudnye kite kat tahap kedue

# oo..pyelesaiannya? kalo dibayangi dosa2 lampau?

* Ni bagi akak in a way bagus jugak utk rse kite yg salah. Sbb rse ni yg akn buat kite brtauba n rase lemah. N hanye Allah yg boleh fix diri kite,,

@@ bila kte sntiasa t'byg2.. akn timbul rse takut.. blh jd mcm shield utk kte x buat lg..

@@ ciri2 taubat: menyesal dgn ape yg kte wt..

* Sbb kursus MAP pon xkan brjaye insafkn kite kalau Allah xbenarkn. Yup,, Tu yg pntng utk ade takut

# oo...bblik kpda yakin tdi

* N kite kene haaarap sgt agar Allah ampunkan kite. Ok,, kalau nk kupas satu2,, semalaman pon xdpat habis bcos setiap satu tu ade sebabnye

*Kenape Allah jdkan dye sebagai RUKUN. Boleh je Allah letak rukun iman tu ade 10 ke,, Ade 2 je ke,, Tapi Allah pilih 6 perkara ni,, Msti ade hikmah yg trsembunyi

* Ok,, iAllah third part,, Ihsan

* "Beribadah kpd Allah spt kamu mlihat Allah, kalau kamu xnampak Allah,, maka Dia melihatmu"

*N third part ni ana nk kaitkan pasal prubahan. Apape perubahan kearah kebaikan X semestinye dlm konteks ibadah,, Appliable utk smue. Nk jd pmbersih ke, Nk jd rajin ke. So,, ihsan ni penting. Sbb dlm nk brubah, memang payah. Yelah,, kalau dh biase buat sepah,, Tibe2 kene kemas2

* Biase tido lepas subuh ke,, hehe

@ ehem

## *cough*

* Yg tu tembak kt diri sndiri lah kot,, hehe

** erk..ouch

* Apapepon yg kte nk buat, Kene igt yg Allah tu ade je. Tp utk btul2 tough utk bnde ni Rukun iman n islam tu kene adelah. Sbb tige2 ni mmg correlate,, IAllah,, tu je yg ana nk share. Ade yg nak tambah? ;)

@@ jzkk mawaddah..

## Alhamdulillah..

# oh ye, bab berubah tu. kadang2 ade bende kne pakse (x ikhlas). tapi lame2 insya allah jdi darah daging. dan bile kite semakin ulang bende yg baik tu, cbe2lah ikhlaskan diri lillahitaala

## betul2 ^^

** in shaa Allah...

* Yup,, imam ghazali pon ckp cmtu

## Alhamdulillah..

* N one thing to add. Kalau nk jdikan sesuatu tu rutin, kite kene buat 40 hari brturut. IAllah ringan sikit,,

@@ btul2...

* Tp kdg2 bru 10 hari dh pancit,, hehe

@@ itula mujahadah namanya...

* Jyeah

@@ mujahadah tu pahit sbb syurga tu maniss..

* Yup,, btul3

** As for him who giveth and is dutiful (towards Allāh) And believeth in goodness, Surely We will ease his way unto a state of ease. (Qur’ān, 92:5-7)

# kan,,,go go chaiyork (pesanan utk diri sndiri)

* So lpas ni bolehla tgok2 hadith ke2 tu utk amek aura. Hehe

## ^^V sure.. oke.. mungkin ada yg nak buat kerja lain.. kalau ade y nak shring bole teruskan. so kita ttp dulu dgn tasbih kafarah dan sural al asr ^^ jazakunallah semua (inlove)


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates