Friday, December 14, 2012

0 Karakteristik MASA








Mula2 sekali, jom rujuk surah al-asr
[103:1]Demi masa!
[103.2] Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
[103.4] Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.







Obvious sangat tajuk harini iaitu..........MASA.


Haritu ada terbaca dalam Gen-Q, 3 ciri2 masa. Baru sedar karakteristik masa yang sebenarnya dengan detail huhu

·          
      Firstly, masa tidak boleh diundur

Ni semua orang macam dah tau, tapi masih ramai yang masih berharap untuk putarkan balik masa supaya dapat ubah perkara2 yang lalu.

Tapi sedar x sedar, sebenarnya sifat masa yang x boleh diundur kena selari dengan tindakan manusia iaitu meneruskan kehidupan. Sebab tu lah konsep taubat dan redha dengan qada’ dan qadar.

Dua2 konsep ni act sebagai jalan untuk seseorang menyesal atas kesalahan yang lepas dan menerima takdir Allah, pastu mengambil iktibar untuk menjadi seorang Muslim yang lebih baik.

·        
      Secondly, masa boleh membina disiplin yang tinggi

Kata Sayidina Ali R.A, 'Masa itu umpama pedang. Jika kamu tidak memenggalnya nescaya ia akan memenggal lehermu'.

Kalau kita x reti menguruskan masa, alamatnya porak perandalah aktiviti seharian kita.


Sebab tu kita kena berdisiplin dalam menjaga nikmat masa ni.

Nama pun nikmat, so kenalah bersyukur dengan cara kita menggunakannya dengan proper dan boleh membawa kebaikan.

kena ingat Nabi Muhammad dan para sahabat pun dikurniakan 24 jam sehari, tapi boleh capai kejayaan yang sangat besar.

Kita 2 minggu pun tak siap2 satu homework TOK (khas untuk Yana and Su)

·        
      Thirdly, and the best of all, masa HANYA milik Allah

Selalu sangat orang(termasuk diri sendiri) cakap, “Bazir masa aku je buat benda tu”

Perasan masa tu harta sendiri, padahal masa tu bertuan dan berTuhankan Allah sahaja.

Allah yang mengawal masa tu and we should be grateful Allah showers us with such blessing, named time.



Bayangkan sedang2 kita melagha, sebenarnya kita bazirkan masa Allah.

Boleh je Allah pendekkan masa kita dekat dunia, tapi Allah sebagai Maha Pemberi, kurniakan kita dengan masa yang actually mencukupi kalau kita reti untuk gunanya.


Sharing dari sahabat2

·        
      Kak kite ckp... If nk rasa the one whole day lebih bermanfaat n bermkna serta masa x terbuang, amalkn lah baca yaasin pagi2 insyaAllah hari anda lebih baik.



·     Ok setakat itu sahaja kulsem kita pada malam jumaat ini. Semoga y baik kita amalkan.Yang buruk tu jauhkan. Ingatlah bahawa Allah itu dekat. Sentiasa memerhatikan kita walau di bumi mana kita berpijak, di langit mana kita berteduh. hanya kita yang perlu sentiasa ingat kpdNya. Masa muda masa y terbaik dekati Allah ye kawan2








0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates