Saturday, December 29, 2012

0 Kelebihan Wanita Islam

*Suhana

**Aishah Sabina

***Zahera

***Elly ace

#Ilyani

-----------------

* ok kita main teka teki dulu. siapa tahu tujuh golongan yang mendapat naungan Allah ?

** orang laki yang menolak zina

** ada tk?

** orang laki terletak kat masjid

*** pemuda yg hatinya terikat pd masjid

###yg berkasih syg kerana Allah

# sahabat yang berukhwah krna allah

** pemimpin yg adil

* 1. imam yang adil

2. pemuda y membesar dgn ibadt kepada Allah

3. insan y hatinya trpaut kepada masjid

4.dua org berkasih syg kerana Allah (btemu dan berpisah krn Allah)

5. yang menjauhi zina sbb takutkan Allah

6.bersedekah,.tgn kiri tak tahu

7. dan yang terakhir; insan y mengingati Allah secara senyap2

** yang last menarik

# 100% A la su..

*** sama pendapat dgn kak abin

*Allah sgt mengasihi org2 muda yang selalu gtkan die

# ha..next qstion..kalo ade tanda cam diamond dlm Alquran, camne nak bce? ade 2 care sng(ikut kate ust don)

*** cara apakah itu ?

# ade sape2 taw?

** takk yani

# 1. mcm sebut tauge

2. macam sebut xray

#majreha

majrayha

** tanda camm diamond tu acane eh?

# surah hud, ayat 41, m/s 226 (http://www.surah.my/assets/s011/a041-25b0083eceb8f27b803a3cc9fe8e725b.png)

## ohh so baca tanda atas ye.. waa bru tau.. alhamdulillah

* tanda yang diomand tu kita panggil tanda imalah. kalau bawah kita panggil tanda isymam. contoh surah yusuf ayat 11: تَأْمَ۫نَّا. k itu saja

# muncungkan mulut

*** ada ayat je ke yg ada tnda imalah ni

# ade tmpat2 special je yg ade

* ayat2 ghoribah

$ Assalamualaikum semua~ Huhuhuhuhuhu. Ampun lmbt...

*** wa'alaikumussalam

** Waalaikumussalam

$ Bru sampai rumah.. Sorry sgt2..Okayyh... since sye lmbat, kita teruskan je la majlis prkongsian kita nih ehh... hmmm... blom buka majlis lg kan?

* belom

$: Baiklah, tanpa mlengahkan masa, kita mulakan majlis kita dgn Ummul-Furqan al-Fatihah. Ameeen~ Sudah smua? :)

*** okay dah :)

* aminnn

$ Alhamdulillah... Oraitt... Kita btulkan niat dlu ea smua..*tarik nafas**lepass*Harini sab nk cerita pasal Kelebihan Wanita Islam.. Tajuk nih sab ambik drpd buku The Ideal Muslimah karangan Dr. Muhammad Ali al-Hashimi :)

$ Kalau dperhatikan, taraf wanita Islam ini sudah diangkat jauh lebih awal drpd golongn wanita drpd negara2 lain btol x?

@ (nod)

$ Dan sebaik sahaja Islam dbawa oleh Rasulullah SAW lebih kurang 15 abad yg lalu, martabat wanita telah diangkat ke darjat yg lebih dmuliakan... Seringkali kita diperingatkan mengenai bagaimana golongan wanita diperlakukan pada zaman jahiliah..

*** anak2 perempuan dibunuh dan ditanam hidup2

$ Btul2.. Bahkan golongan wanita dianggap a disgrace to the family...

$ Dalam al-Quran, 16:58-59 , Allah telah berfirman: "When news is brought to one of them, of (the birth of) a female (child), his face darkens, and he is filled with inward grief! With shame does he hide himself from his people, because of the bad news he has had! Shall he retain it on (sufferance and) contempt, or bury it in the dust? Ah! What an evil (choice) they decide on!"

$ -taken literally by the book-

$ Tengok, bila dengar berita pun dah marah, geram, MALU. Kalaupun golongn jahiliah Arab dlu nk simpn bayi perempuan, dikira MENYEKSA dri mereka. X simpan, bunuh, gali masuk kubur hidup. Mana-mana pun, masih satu pilihan yg buruk.

$ Apabila hadirnya Islam, martabat wanita diangkat dgn sebegitu senang.. Just in one blow, d rights of women were uphold. Centuries bfore the world had ever heard of human rights organization..Utk pngetahuan smua, semasa Frenche revolution pd akhir kurun ke-18 telah termeterai satu perjanjian entitled... 'Declaration of the Rights of Man and Citizens'. Clause pertama telah tertulis bhawa "Men are born free and equal under the laws". Pernah ada cubaan untuk mmasukkan sekali perkataan-perkataan "and women" tetapi telah ditolak sama sekali dan tidak dterima sehingga ke hari ini.

@ satu2nya right kita dapat dari situ ialah melalui benefit of doubt sebab manusia secara general-nya digelar men :/

$ Yup.... Sbb itu wanita seringkali dpandang rendah oleh lelaki. Kalau korang bce novel Kalbu (ssape yg dpt utk komsas BM) korang bleh tgok bgaimana lelaki pd zaman Meiji (yg dok jauh kat JEPUN nuuh) fikir ttg wanita. Dia ckp kuta bodoh.. =_="

$ Seabad selepas itu, seorang cendekiawan Perancis mmbuat a statement saying dat men and wome were NEVER been equal to man except in periods of decline.. Perkara ini telah berlanjutan sehingga Perang Dunia Pertama smpaila ke Perang Dunia Kedua. Golongan wanita pd ketika itu tidak mmpunyai mana-mana undang-undang kebangsaan mahupun international utk dirujuk bg menegakkan hak mereka..

$ Okayy, smua org dpt x stakat nih?

@ dapat dapat

$ Alhamdulillah... Insyaa Allah sab sambung ea..

$ Namun begitu... Dalam Islam, Allah telah mnyebut berulang kali bahawa lelaki mahupun perempuan adalah sama in terms of..

$ Reward,

Punishment,

Responsibility,

Worship,

Human worth,

and...

HUMAN RIGHTS

$ walaupun adalah antara yg lebih dan yg kurang antara lelaki dn perempuan, namun hak kita DIJELASKAN satu persatu dalam al-Quran dan Sunnah...

$ Dalam Quran, 16:97…."Whoever works righteousness, MAN or WOMAN, and has Faith, verily, to him will We give a new Life, and life that is good and pure, and We will bestow on such their reward according to the best of their actions."

$ Nampak x dalam ayat nih, Allah acknowledges both MEN and WOMEN..

@ (nod)

$ Something that d society of the world failed to see to for a very long, long timeee...Knowing this, as modern Muslim woman perlulah bangga dengan kedudukan kita, dan semakin dlam iman kita terhadap Allah...

*** Alhamudulillah, tanpa Islam siapalah kita

@ pintu masuk surau an-nur pun ada tampal kelebihan wanita dalam islam

$ Haaa.... Maka dgn itu, kita perlu smakin teguh kpercayaan bahawa Islam smemangnya adalah agama yg mmbawa kepada kbahagiaan dan keadilah terhadap kdua2 pihak lelaki mahupun perempuan...

$ But here's the catch... When Islam made men and women equal in terms of human rights...It also made them equal in terms of human DUTIES... Mksdnye, kita pn dpertanggungjawabkn utk mnjadi khalifah Allah... Allah x kata dalam Quran yang hanya lelaki sahaja yg perlu mnjadi khalifah..Perempuan dduk rumah, melangut...

*** ohh betul2

$ Kan?

$ Islam memberi setiap seorang daripada kita; lelaki mahupun perempuan.. KELEBIHAN masing-masing utk memakmurkan bumi Allah.. These roles are COMPLEMENTARY.. Saling melengkapi.. Not OPPOSITE.. Bukan bertentangan..

$ Each gender must play a role which is better suited and qualified in order to build solid individuals (Individu Muslim), families (Baitul Muslim) and societies (Masyarakat Islam)

$ So bila Allah kata lelaki itu tugasnya adalah utk mncari nafkah mksdnye mmg itu adalah berdasarkan kmampuan dia yg Allah katakan sesuai untuk dia lakukan.. Not to say women are forbidden from working..

$ Okay everyone?

***okay

$ Good.. :) Now, just for general knowledge...

$: Tahu x korang yg wanita yg drpd ancient Roman law telah diharamkan sama sekali civic rights.. dan drpd kecik smpaila ke besar, dh tua bangka pn still prlu berada dibawah pnguasaan suami atau bapa? Undang2 ini still pakai in certain countries lg pulak tuhh... Kesian2..

$ So now, as Muslim women, we should be PROUD of what we have.. GRATEFUL for what Islam has brought us.. and USE whatever benefits we have gained for the betterment of the Ummah...

*** yup, Alhamdulillah. Islam datang dan meninggikan martabat wanita kembali

$ Macam yang yani ckp smlm, kita kene sntiasa bersyukur dgn apa yg Allah berikan kt kita.. Lebih-lebih lg kita sbagai kaum wanita.. Sedih bila mlihat kwn2 kita, adik2 kita, kakak2 kita di luar sne sggup merendahkan martabat mereka yg telah Islam anugerahkn,,

$ Sbgai pengakhiran.... I wanna share a paragraph in the book dat I feel with liften our spirits up, insyaa Allah.. :)

$ "If we add to this the fact that Islam has given women the right to complete the freedom in how they dispose of their own wealth, and that they are not expected to spend on ANYONE's elses' upkeep, the high status in which Islam has raised women becomes crystal-clear"

"Hence, we can understand how much Islam wants women to be FREE, PROUD, RESPECTED, and able to fulfill their TREMENDOUS mission in life."

$ Don't take for granted what we have peeps... With that, sekian~

$ We mean alot too in the HISTORY of Islam..Maaf atas segala cacat cela dan kesulitan, kekurangan dan ketidakfahaman... Kita tangguh majlis kita dlu ea, nnti kalo2 sape2 ad yg nk share bolehla share~

*** trimas bebanyak atas perkongsian yg sangat menarik *clap2

* i"m proud to be muslimah. may Allah protect us

$ InsyaaAllah.. :)

$ N peeps, sorry lmbat... HUhuhuhuhu ;(


0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates