Friday, December 14, 2012

0 Mardhatillah (Redha ALLAH)










Assalam.Oke, jom kita tgk surah 2, ayat 207
kalau tafsir yg indon punya dia tulis

Dan diantara manusia ada orang yang mengorbankan dirinya untuk mencari keredhaan Allah. Dan Allah maha penyantun kepada hamba2Nya.

hmmmm so nak kongsi pasal redha Allah
jujurla nak ckp duduk rumah ni mmg x sama mcm kmb. hehe. bagi kitalah sbb mcm x de stress yg tinggi. so macam lepak sikit & benda ni jadikan kita mcm malas yg teramat. Serius. Tapi nak katanya ALLAH yg sama je kat mana2. Hmmm dan redha Allah lah yang paling penting. apa2 yg kita nak buat kita kena fikir betul2. ALLAH redha ke x dgn apa aku buat ni.

contoh:
aku tgh stream/download tv series online ni. Allah redha x?


 Hahaa. bila pikir balik hmmm....terkedu lah. Ikut quote tu
“REDHA PERLU DICARI BUKAN DINANTI”

Waktu kat kolej dulu kan *cehh macam dah x kolej dah
kita selalu tgk org study, study kuat gila. pastu dlm hati alahai konfirm powerlah dia ni. mesti ingat semua fakta. tapi tgk balik ALLAH redha x apa yg dia nak belajar tu. mungkin dia belajar dlm keadaan x jaga ikhtilat or melewatkan solat. so kita pikir kalaupun dia dpt 45, tapi ALLAH x redha.. hmmm.. mcm x de guna kan. kalau mcm tu kita selalu pikir,kalau dia dpt 45 tanpa redha ALLAH, maksudnya dia masuk Uni pun tanpa redha ALLAH la.. and benda tu berpanjangan lah...Ni yg kita selalu pikirlahh.



eh lupa nak ckp redha tu apa n kenapa penting sgt. well jap eh. redha tu ni pada definisi kita is when allah berkati apa yg kita buat maksudnya ALLAH setuju dgn apa yg kita buat. ALLAH suka dgn apa yg kita buat. ha mcm tulah. biasa kita dgr kenapa kena dapatkan redha mak ayah dulu. so bila dpt redha ALLAH insyallah semakin dekatlah dgn syurga :)


Pasal ayat tadi. dgr tafsir nouman ali khan. dia kata, cuba tgk word mardh'atillah. jap mardhatillah tu maksudnya keredhaan ALLAH. tapi in arabic bnyk je word lain tu redha. tapi ALLAH guna mardhati yg maksud extreme. so maksudnya ada org yang korbankan dirinya EXTREMELY just to dapat redha ALLAH.
Dan sambungan ayat tu, Allah maha penyatun kepada hamba2Nya. penyantun ni mcm compassionate. maksudnya lebih kurang mcm 'memahami' betul x?
so maksudnya Allah tahu je apa yg kita korbankan utk dpt redha dia. Allah tahu je soo jgnlah kita takut2. Hmmm insyallah itu je dr saya, jadi jom kita cari redha Allah walaupun kita di rumah..

0 comments:

Post a Comment

 

Kulsem Copyright © 2011 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates